Archeologický ústav Akademie věd pořádá akci poprvé. Kvůli koronaviru. „Chtěli jsme lidem, kteří stráví léto v Česku, nabídnout nová místa, která mohou navštívit. Některé lokality nejsou běžně k vidění, navíc za doprovodu odborníků,“ uvedla mluvčí Archeologického ústavu Zdenka Kosarová. Projekt, který odstartoval na konci června, potrvá až do září.

Lidé o něj jeví velký zájem. Skrz rezervační systém na webových stránkách Archeologického ústavu si lidé rezervují prohlídky v řádu stovek denně. Že archeologické objevy lákají, potvrzuje i Tereza Svobodová z Centrály cestovního ruchu jižní Moravy „Návštěvnost v archeoparku v Pavlově nebo jeskyni Býčí skála je dlouhodobě vysoká,“ řekla Svobodová.

Před mostem u Brodu nad Dyjí se tvoří kolony.
Pekelná cesta k moři přes jižní Moravu: devět kilometrů za půldruhé hodiny

Komentované prohlídky na jižní Moravě
- Archeopark Pavlov: paleolitické lovecké sídliště
- Býčí skála: jeskyně s nálezy z doby železné
- Brána do Římské říše římské: opevnění u Pasohlávek
- Zřícenina hradu Holštejn: středověké sídlo, zaniklé město
- Pohansko u Břeclavi: raně středověké centrum
- Mikulčice: raně středověké hradiště
- Kateřinská jeskyně: naleziště pozdního neolitu
- Vejštice: hradiště z pozdní doby kamenné

I student historie Lukáš Kunovský hodlá některou z vybraných lokalit navštívit. „Projekt zní zajímavě. Chtěl bych se podívat do Mikulčic nebo na Pohansko. Jsou to nejzachovalejší hradiště z Velké Moravy, která mě velmi zajímá,“ řekl.

Krom odborného výkladu o nálezech v daných lokalitách se lidé dočkají i přiblížení práce archeologů a na některých místech navštíví probíhající archeologické výzkumy. V Jihomoravském kraji si vyberou z patnácti míst.

Lednický Hugo se jako jediný zástupce z Břeclavska dostal do finále soutěže Strom roku České republiky 2020.
Pamatuje ještě lužní lesy. Lednický strážce Hugo je ve finále ankety Strom roku

Archeologické nálezy na jižní Moravě se těší celosvětové významnosti. Nejznámějším nálezem je socha Věstonické Venuše z období paleolitu, ale dosud trvající výzkumy římského osídlení u Mušova odhalili významnost tehdejšího vojenského tábora.

Díky velkému zájmu Archeologický ústav uvažuje, že projekt uspořádá i příští rok.

MAGDA DUHONSKÁ