Devatenáct dětí s různě těžkými zažívacími potížemi v neděli v podvečer převezli do jihlavské nemocnice. Tři dětské pacienty přijali také v zařízeních v Pelhřimově a jednoho v Havlíčkově Brodě. „Děti hospitalizovali převážně se žaludečními potížemi, průjmy a zvracením. Některé z nich ovšem skončily s problémy i na dalších odděleních nemocnice," potvrdila mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

Děti z tábora převezla záchranná služba v rozmezí hodiny a půl, proto muselo vedení posílit zdravotnický personál. „Bylo to pozdě odpoledne, takže sestry, které měly odejít v šest hodin z denní směny, zůstaly,
 a navíc jsme povolali další," doplnila Zachrlová.

Ještě v pondělí zůstávala část táborníků stále v nemocniční péči. Některé děti dokonce skončily kvůli dehydrataci i na jednotce intenzivní péče. „Jejich stav se ale lepší," zhodnotila táborová zdravotnice Blanka Černíková. V současnosti není žádné z táborových dětí ohroženo na životě a část z nich již lékaři propustili z nemocnice.

Co přesně se na táboře stalo, zjišťovali v pondělí hygienici krajské hygienické stanice. Podle ředitele sekce ochrany a podpory veřejného zdraví hygienické stanice Jiřího Kosa vyloučili, že by se jednalo o problémy virového původu. „Hledáme zdroj nákazy, pravděpodobně ale půjde o bakteriální nákazu. Bližší informace ukážou až testy. Odebrali jsme například i vzorky vody," upřesnil Kos.

V lese Kratizna letos od 
9. července tábořil Spolek Ofres se sídlem v Podomí 
na Vyškovsku. Tábor měl na Vysočině původně zůstat až do 23. července. „Okamžitě po odjezdu dětí v sanitkách jsme tábor zrušili. Vyšetřovala zde i policie a krajští hygienici," informoval hlavní vedoucí Pavel Procházka.

Hájenka Kratizna stojí v lese nedaleko obce Hodice. Děti na táboře bydlely v podsadových stanech a pokud pršelo, mohly využívat zděnou hájenku. Pitnou vodu čerpali z vlastní studny, která prošla kontrolami 
a má stanovená povolení.
Jihomoravský kraj v současnosti čelí také neobvykle rozšířené nákaze žloutenkou typu A. Proti loňskému roku již lékaři evidují šestkrát více případů a podle hygieniků se jedná o největší epidemii za posledních dvacet let.