Technologie je postavená na principu, kterému se říká spektrální charakteristika vzorku. „Vzorek prosvítíme UV zářením a vyvoláme řadu zajímavých fotochemických reakcí, které jsou pro daný vzorek specifické a po pár minutách je podle spektrální charakteristiky možné říct, z čeho vznikl. Ať se jedná o odrůdu vína nebo druh džusu," přiblížil vedoucí laboratoře bioanalýzy a zobrazování Ústavu chemie a biochemie Mendelovy univerzity Lukáš Nejdl.

Podle něj mohou prosvítit prakticky jakýkoliv kapalný vzorek. Tedy o biologický, pesticid, potravinu, klinický vzorek, jako je moč, sérum, plazma, krev nebo léčivo včetně drog. „Jednotlivé vzorky testujeme a snažíme se najít uplatnění v praxi. Hledáme také partnery v komerční i veřejné sféře," uvedl Nejdl.

Generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš.
Brněnské veletrhy změní šéfa, Kuliš skončí po dvanácti letech

Tým odborníků se zatím nejdál dostal při testech na vínech. Konkrétně analyzuje bílé odrůdy. Podle vedoucího Ústavu vinohradnictví a vinařství Mojmíra Baroně nová metoda může výrazně pomoci především v oblasti autentifikace vína, identifikace a fingerprintingu. „Obor čelí významným hrozbám v podobě falšování známých značek vín. Tato metoda by mohla jednoduše a levně určit, zda se jedná o deklarované víno či ne," zmínil.

Vědci začali spolupracovat také s Policejním prezídiem, jehož nový odbor se snaží v práci kriminalistů najít nové analytické postupy, které by mohli používat pro denní praxi. „Výhodou je, že přístroj, který kriminalisté potřebují, jde sestavit do malého kufříku. Dá se s ním tedy vyjet do terénu a objíždět třeba festivaly a diskotéky. Pokud tam najdou kriminalisté zakázané látky, drogy, mohou je spárovat s konkrétním dealerem," sdělil vědec Nejdl.

Metoda je vhodná i pro odhalování padělků léčiv anebo profilaci návykových látek s cílem odhalit, kdo drogu připravil. Dalším využitím v kriminalistice jsou daktyloskopické stopy.

Kriminalisté je zajišťují už přes století, nyní by to ale mohli dělat moderněji s digitálním skenerem a celý systém zrychlit. „Tato metoda může mít velmi zajímavou budoucnost v kriminalistické praxi, kdy bychom byli schopni detekovat různé druhy jedů a určité skupiny drog přímo v terénu," poznamenal Radim Pernický z Oddělení pro vědu, výzkum a inovace Policejního prezidia.