Výročí slaví i samotné arboretu ukryté v lesích mezi Řícmanicemi a Babicemi nad Svitavou. Přesně padesát let se o více než sto druhů jehličnanů starají odborníci z Mendelovy univerzity.

Průvodci z Lesnické a dřevařské fakulty nešetří zajímavostmi o dřevinách. „Tis je celý jedovatý, kromě červené dužiny. Ale pozor, pecku musíte vyplivnout,“ varuje průvodce Martin Šrámek.

Brňané ochutnávali ugandské ovoce.
Voňavá Afrika v Brně: lidé ochutnávají největší ovoce na světě, váží až 50 kilo

Tis červený patří mezi ohrožené druhy. Husité jej za válek hojně káceli. „Tisové dřevo je pružné, vhodné k výrobě zbraní. Vývar z tisu se zase používal na trávení manželů. Tak bacha chlapi, až půjdete domů a tis bude ořezaný,“ směje se Šrámek.

Odborníci lidem ukazují jalovce, ze kterých se vyrábí gin či jehličnany pocházející z Chile. Také vysvětlují, proč je lepší mít na Vánoce doma jedličku než smrk. „Smrk rychle opadá. Jehlice jedličky se zatočí nahoru a déle vydrží. Nejvíce se teď kupuje jedle kavkazská. Říká se jí také normandská. Poláci a Holanďani je pěstují na plantážích,“ vypráví mladý průvodce.

Na opravu jihomoravských silnic poputuje skoro miliarda korun.
Bez nerovností a výtluků. Na opravy krajských silnici padne téměř miliarda korun

Po arboretu se prochází i Brňan Ondřej Lang. „Arboretum je moc hezké. Nejvíce mě zaujaly stromy, které přirozené rostou v cizích zemích. Je super, že se tady o ně tak dobře starají,“ říká mladý muž.

Program měli lesníci připravený i pro děti. Nejmladší účastníci poznávali různé druhy dřevin, zkoumali listy a jehličí pod mikroskopem nebo určovali druhy lesních zvířat. „To je husa!“ volá chlapec.

„Nene, to je něco jiného. Dělá to kač kač,“ napovídá mu žena oblečená v zeleném stejnokroji.

Na brněnském Moravském náměstí developer promění bývalou budovu Moravské typografie na kancelářské prostory i restauraci.
Moravák na Moraváku: bývalou Moravskou typografii přestaví na 7 pater kanceláří

Po splnění všech úkolů se děti ze stanovišť rozbíhají k ohništi. Čeká je opékání špekáčků. Kdo nechce špekáčky, může si dát guláš. Nechybí ani svařené víno.