Jeho pohostinství je typickou vesnickou hospodou s velkým sálem na oslavy. Vedl ji asi čtrnáct let. Prvním problémem pro něj bylo, když tam obec přestala pořádat hody. Postupem času se nabalily další potíže, rostoucí náklady, například na poplatky OSA a dalším podobným organizacím, stejně jako úbytek zákazníků. Zavedení EET bylo jen poslední ranou. Inzerát na prodej hostince se objevil už i na internetu.

Od prvního prosince zdražila také restaurace hotelu Krystal v Hodoníně. Důvodem ovšem nebylo přímo EET. „Už celá léta jsme mívali například polévku za patnáct korun. Spíš čekám, co ten prosinec s evidencí přinese. Zatím je to na zkušenou, v lednu uvidíme, co s cenami, možná i zlevníme," přiblížil provozovatel restaurace Jaromír Horňák. Ta denně vydá asi sto padesát obědů, vybavení na evidování tržeb vyšlo Horňáka na osmačtyřicet tisíc korun.

Hodonínský deník Rovnost již minulý týden informoval o případě v Nechvalíně, kde jedna hospoda skončila a provozovatel té druhé o tom uvažuje. Druhá hospoda je však obecní, dá se tedy očekávat snaha vedení radnice najít nového provozovatele.

Obdobná situace je i v Sobůlkách. Kromě Zainerovy hospody je ve vesnici už jenom jedna. Její provozovatel Josef Šalša zatím končit nechce. „Mám jednoho zaměstnance, a zatím tak nějak vycházíme. Kvůli EET zdražovat nebudeme. Pořízení vybavení ale nebylo tak levné, jak slibovali. Kasa mě stála dvanáct tisíc korun, plus připojení na internet a také administrativní změny," popsal Šalša.

Podle experta Petra Valoucha z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně nebyl kvůli zavedení elektronické evidence tržeb důvod ke zdražení. „Podnikatelé, kteří účetnictví vedli správně a měli v něm vše, co mít měli, kromě počátečních nákladů a případně měsíčních poplatků za vedení žádné speciální výdaje mít nemohli," okomentoval.

Ačkoliv je zařazení do elektronické evidence tržeb čeká až příští rok v březnu, už nyní některé prodejny potravin na malých obcích uvažují o ukončení činnosti. Jednu takovou provozuje Luděk Maník v Malé Vrbce. „Na devadesát procent skončím. Lidi nemají moc zájem nakupovat, táhnou je spíše velké řetězce. A s EET nevydělám asi ani na odvod zdravotního a sociálního pojištění," vyložil Maník. Prodejnu se v Malé Vrbce pokoušel vzkřísit poté, co loni v obci skončila ta poslední.

Celkem podnikatelé od prvního prosince do středeční půlnoci zaslali v celé České republice na finanční správu devatenáct milionů účtenek.