Výpadek se projeví v platech učitelů, kteří zřejmě už v květnu dostanou téměř o šest set korun méně. Odboráři chtějí s krajem o situaci ve školství jednat. Sejdou se příští týden. „Chceme slyšet, o kolik se sníží platy učitelů. Podle návrhu ostatních krajů je to v průměru o šest set korun,“ uvedl předseda brněnských školských odborů Petr Holánek.

Jihomoravský kraj letos uvolní na platy téměř sto deset milionů. „Další peníze nemáme kde vzít. Museli bychom krátit výdaje například na zdravotnictví. A to nelze,“ podotkl krajský zastupitel pro školství Jiří Janda.

Odhadl, že platy učitelů sníží o několik set korun. „Projeví se to pravděpodobně v osobním ohodnocení. Učitelé tak přijdou o peníze, které jim v minulém roce stát přidal,“ domnívá se. Škrty ve školství už schválila vláda, chce tak ušetřit.

Ředitelé škol se škrtů bojí a hledají řešení, jak ušetřit. „Když to bude nutné, zruším některé volitelné předměty, o které není velký zájem. Například přírodovědecké,“ prohlásil Přemysl Pokorný, ředitel gymnázia v Kloboukách u Brna na Břeclavsku. Propouštět učitele neplánuje.

Výpovědi nic neřeší

Propouštění učitelů není dobrým řešením ani podle ředitele brněnského gymnázia Kapitána Jaroše Jiřího Hermana. „Pokud dáme vyučujícímu výpověď kvůli nadbytečnosti, musíme mu podle zákona vyplatit odstupné. Takže nic neušetříme,“ poukázal Herman. Z kraje ho zatím o možných škrtech nikdo neinformoval. „Doufám, že nakonec najdou nějakou rezervu peněz,“ věří Herman.

Situace bez propouštění učitelů se dá řešit také podle Jiřího Souchopa, ředitele mikulovského gymnázia na Břeclavsku. Také věří, že nakonec pomůže školám kraj.

Seškrtání dvou a půl miliard je ale podle Holánka teprve začátek. „V příštích dvou letech ministerstvo výdaje do školství sníží o dalších deset miliard. Ředitelé budou muset propustit učitele,“ míní Holánek. Společně s ostatními odboráři se zúčastní sobotní protivládní demonstrace v Praze.

Podle Holánka hrozí, že se u učitelů zvýší úvazky. Odpracovat musí týdně čtyřicet hodin. Z toho například na středních školách odučit dvaadvacet hodin. Zbytek mají na přípravu. „Může se stát, že zvýší množství hodin, kdy má učitel vyučovat. Přebytečné zaměstnance ředitelé vyhodí,“ prohlásil Holánek.

Učitelé se stejně jako ředitelé škrtů bojí. Podle některých je jediným řešením konec současné vlády. „Jsme odborníci. Kvůli naší profesi studujeme vysokou školu a bereme směšné platy, které nám ještě sníží. Strašné,“ rozčílila se učitelka z Hodonínska, která si nepřála být jmenována.