Na krev přišli náhodou, když točili dokument vězněné pamětnice. „Když jsme točili příběh paní Zdeny Zajoncové, vzali jsme ji i sem. Nikdo nečekal, že v téhle místnosti najdeme krev,“ vysvětlil náhodný nález Paleček.

Cela, ve které našel historik krev, je vymalovaná olejovou barvou. Olejová barva je omyvatelná, používala se v místnostech, které nepřímo sloužily k mučení. Vězni byli biti už při příchodu do věznice, aby z nich služba vytloukla přiznání.

Téměř dvě stovky let v ní pobývali vězni. Nově však má sloužit architektům a spisovatelům. Brněnští zastupitelé totiž plánují přeměnit bývalou káznici na Kreativní centrum.
Proměna káznice na Cejlu: cely smrti zůstanou i po přestavbě



Po obvodu místnosti je patrná rozstříknutá krev, kterou vězni neumyli. Stopy krve jsou viditelné, dříve si jich nikdo nevšímal pravděpodobně proto, že podlaha místnosti je natřená na červeno. Krvavé skvrny se nachází pouze ve výšce asi patnácti centimetrů od podlahy, zbytek stěn při úklidu vězni umyli.

Nález krve je rarita. V žádné věznici v České republice se nenašly stopy krve. Paleček to vysvětluje tak, že když věznice rušila provoz, pečlivě se uklízely všechny důkazy brutálních činů a jednání proti lidskosti. Úklid cely ve věznici v brněnském Cejlu tedy pravděpodobně někdo odbyl. f„Vzorky odebrané v cele jsme předali Kriminalistickému ústavu Praha, který potvrdil zkoušku, že se jedná o lidskou krev. Budou třeba další výzkumy, vše záleží na kvalitě vzorků. Pokud by byly zachovalé, mohli bychom určit nejen pohlaví dané osoby, ale například i populační zařazení, “ uvedla antropoložka z Masarykovy univerzity Petra Urbanová. Vzorky krve budou nadále zkoumat.

Brněnská věznice gestapa na Cejlu byla dříve označovaná za káznici, tedy zařízení, kam jsou umisťovaní neukáznění vězni. „Neukázněné ale nevěšíte, nekopete do hlavy a podobně,“ vysvětlil Paleček důvod, proč místo označuje jako věznici.

V policejních poutech skončila osmice Jihomoravanů, kteří nejméně od jara vyráběli a prodávali pervitin.
Policie zadržela výrobce drog. Část z nich rovnou při výrobě pervitinu za milion

JOLANA HALALOVÁ