Přišly desítky návštěvníků. „Mrtvici nedávno prodělala moje teta, tak jsem se chtěla dozvědět více,” popsala Alena Tichá z Brna.

Lidé si mohli nechat změřit tlak zdarma. „Krevní tlak představuje nejzávažnější rizikový faktor pro vznik mrtvice,“ sdělila manažerka programu Hobit Hana Pokorná.

Jedna z autorek projektu Stayin Alive.
Učí studenty pomáhat při mozkové mrtvici. Ročně nemoc zabije až sto lidí

Zájem projevovali předeším starší. „Mladí lidé mají pocit, že se jich to netýká,” uvedla školitelka Barbara Šťastná z organizace Loono, která se na akci podílela.

Jedná se o druhou nejčastější příčinu úmrtí. „Mozkovou mrtvici v České republice ročně prodělá dvaačtyřicet tisíc lidí a dvanáct tísíc jejím následkům podlehne,” uvedla mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Petra Veselá.

Podle neurologa a šéfa Cerebrovaskulárního výzkumného týmu Roberta Mikulíka je ošetření v České republice světovým unikátem. „Zatímco světový průměr ošetření pacienta s cévní mozkovou příhodou je asi jedna hodina, v České republice dostanou pacienti léčbu průměrně do třiceti minut. Jsme tedy na jednom z nejpřednějších míst, co se léčby cévních příhod týče,“ upřesnil Mikulík.

Dominikánské náměstí v Brně.
Dominikánské náměstí bez aut. Padesát parkovacích míst zmizí zřejmě po Vánocích

Akci pořádali organizátoři u příležitosti Světového dne cévní mozkové příhody.

ELIŠKA POSPÍŠILOVÁ