„Nezjistili jsme podezření ze spáchání trestného činu příslušníky vězeňské služby. Věc byla se spisovým materiálem předána k dalšímu možnému opatření do pravomoci Vězeňské služby České republiky," řekla mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Čtyřiatřicetiletý Vácha se na svobodu dostal osmého října. Z jihu Moravy se mu podařilo odcestovat až do jižních Čech. Zásahová jednotka ho zadržela o deset dní později v Českých Budějovicích. Generální inspekce se poté pustila do prověřování míry zavinění zaměstnanců věznice.

David Vácha uprchl osmého října z vazební věznice v Břeclavi.
Z břeclavské věznice utekl další vězeň. Je nebezpečný, možná ozbrojený

Mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová uvedla, že s trojicí začne kázeňské řízení, které je v pravomoci ředitele věznice. Tím je od konce minulého roku Vladan Havránek. Po dotazu, jak dlouho řízení trvá a jaký postih zaměstnancům případně hrozí, odkázal redaktory na zákon o služebním poměru. Situaci více komentovat nechtěl. „Všechno se bude odvíjet od toho, jakým způsobem to ještě bude následně hodnoceno tady ve věznici. Teď jsme na začátku, to řízení se zahájí a je tam ta lhůta, do kdy padne rozhodnutí,“ oznámil pouze. Trestem může být třeba peněžní postih.

Podle mluvčí Kučerové byla trojice zaměstnanců po dobu šetření inspekce mimo službu. „Nyní jsou již zpět ve službě,“ sdělila Kučerová.

Vácha si odpykával trest za majetkovou trestnou činnost a nedovolené ozbrojování. Právě na možnost, že u sebe může mít zbraň, upozorňovali obyvatele policisté, kteří po muži pátrali. „V žádném případě se ho nesnažte zadržet sami,“ varovali.

S pátráním pomáhali také strážníci, již mají k dispozici rozsáhlý kamerový systém. Záznamy tehdy předali policistům. Říjnový útěk z břeclavské věznice nebyl jeho prvním. Zhruba o čtvrt roku dříve uprchl i z věznice Bytíz na Příbramsku. Po pár dnech ho zadržela rovněž jihočeská policie, objevila jej v Týně nad Vltavou na Českobudějovicku.

Několik týdnů před Váchou z věznice v městské části Poštorná utekl Stanislav Dvořák. Okolnosti tohoto případu prověřovala vězeňská služba. Výsledek není známý.

Parkování v Břeclavi. Ilustrační foto.
Míst pro auta u břeclavského parku ubude. Tamní podnikatelé se zlobí