Jak se v této době cítí člověk, který si doma zapomněl přiměřený počet roušek, zakusila nedávno Brňanka Tereza Karásková. Ocenila tak síť přístrojů, kde mohou lidé v Brně povinnou ochranu dýchacích cest koupit. „Rouškomaty jsou dobrý nápad, v době pandemie potřebný. Obvykle se snažím nosit vlastní ušité roušky, ale jednou jsem si už roušku koupila. Je mnohem příjemnější si ji takhle pořídit, než se omotávat šálou, která pořád padá z nosu,“ uvedla Karásková.

Historická tramvaj číslo 107 v Brně.
Historický Dřevák opraví, za rok najede šalina v Brně i dva tisíce kilometrů

Brňané najdou v ulicích nebo třeba na přestupních uzlech šestnáct rouškomatů, ze kterých si kromě roušek odnesou v některých případech i respirátory, ochranné rukavice či dezinfekční gely. „Vytipovali jsme místa pro umístění automatů tak, aby byla dobře dostupná všem obyvatelům a zároveň splňovala technické požadavky pro fungování, jako je třeba možnost připojení přístroje do elektřiny,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Železniční most Kutiny na Brněnsku a železniční viadukt ve Skotsku.
Podívejte se na fotosrovnání: V Macoše jako v Malajsii, u Kyjova jak v Toskánsku

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍKV centru města lidé narazí na rouškomaty třeba v Joštově ulici u informačního stánku, na Malinovského náměstí nebo na starém autobusovém nádraží v Benešově ulici. Vydržet tam mohou až do konce roku.

Jako první v Brně pořídili automat už před téměř měsícem v Řečkovicích. Původně stál v budově radnice, později ho přesunuli do nedalekého areálu bývalého pivovaru. „Minimálně sto padesát roušek denně se prodá. Posledních deset dnů je o ně stabilní zájem,“ nastínil řečkovický starosta Marek Viskot.

Doplnil, že první týden po spuštění z přístroje každý den mizely až čtyři stovky roušek. Později v městské části přibyl přístroj i v nákupním středisku Vysočina.

Od začátku měsíce využívají obyvatelé Králova Pole automat na roušky v prodejně Albert nedaleko Semilassa. Po velkém počátečním zájmu jich už kupují méně, stále ale platí, že výtěžek z prodeje putuje na dobročinné účely. „Konkrétně se jedná třeba o organizace Adra, Diecézní charitu Brno či Nadační fond dětské onkologie Krtek,“ upřesnil královopolský místostarosta Zbyněk Šolc.

V pondělí 20.4.2020 začalo v omezeném režimu znovu fungovat tržiště Husitská v Králově Poli.
Zelňák už zase žije. Lidé na hlavní trh v Brně chodí pro sazenice i zeleninu

Podle praktického lékaře Ivo Procházky jsou rouškomaty užitečné a mají být lidem co nejdostupnější. „Roušek by měl mít každý několik. Doba použití látkových je dvě až tři hodiny a když se lidé někde pohybují delší dobu, nezbývá jim nic jiného než chodit v roušce, která už neochrání. Je proto rozhodně dobře, že jsou k dispozici,“ řekl.

Pouze pár týdnů si užívali automat na ochrannou pomůcku přes ústa a nos lidé před bohunickou radnicí. Neznámý vandal tam sklo přístroje o Velikonocích rozbil kamenem. Přístroj nechala radnice hned po svátcích odvézt. „Naštěstí nic nevykradl. Prodej roušek jsme přesunuli do malého obchodu u radnice,“ sdělil bohunický starosta Antonín Crha.

Brno-Vinohrady. Ilustrační foto.
Kontroverzní areál na Vinohradech chce koupit město. Variant využití je víc

Za dobu fungování automatu si v něm lidé koupili okolo osmi set roušek nejrůznějších barev. Od ostatních se bohunický přístroj lišil hlavně nabízeným množstvím barevných variant pomůcek.

V Rozmarýnové a Mathonově ulici v Brně si lidé, kteří potřebují, odnesou pomůcku z takzvaných rouškovníků. Jsou zavěšené na stromě či plotě a roušku odtamtud lidé odnesou zadarmo. V Moravanské ulici najdou zájemci dezimat nabízející gel na ruce s dezinfekční přísadou.

V obchodních centrech Královo Pole a Campus Square funguje rouškobox. „Je spojený s charitativním působením. Lidé si v něm roušky nekupují, ale nosí je tam. Do boxu vloží čisté vyžehlené roušky, které rozdělíme potřebným,“ přiblížila manažerka centra Campus Square Vilma Hošková.

Turisté, ilustrační foto
Klid v době karantény? Zvířatům chybí. Do přírody míří davy lidí, ruší hnízdění

Do královopolského rouškoboxu vložili lidé za první dva týdny jeho fungování 450 kusů pomůcek. Některé z nich putovaly do bystrckého domova důchodců.

Online reportáž