Stavba začala v pondělí dopoledne slavnostním poklepáním na základní kámen. „Obchvat Lechovic bude hotový koncem roku 2019," uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa.

Jak připomněl starosta Lechovic Josef Juráček, o obchvatu Lechovic se mluví už od čtyřicátých let minulého století. „Od té doby uplynulo opravdu hodně času. Již tehdy se vykupovaly pozemky pro stavbu obchvatu. Po roce 1995 začala úmorná práce se stovkami majitelů nemovitostí, kteří museli uvolnit své pozemky pro toto dílo," připomněl starosta Juráček.

Zdůraznil, jak moc se po otevření obchvatu bydlícím uleví. „Po silnici centrem obce jezdí přes patnáct tisíc aut denně. Nejméně třetinu tvoří těžká kamionová doprava. Díky obchvatu se v Lechovicích sníží hluk i prašnost. A bude tu i bezpečněji," dodal Juráček. Lechovice jsou poslední obcí, kterou silnice první třídy číslo třiapadesát přímo prochází.

Na zahájení stavby se přišly podívat desítky místních lidí. „Tohle jsme si nemohli nechat ujít. Bydlíme u hlavní silnice a doprava obcí je skutečně neúnosná. Moc se na obchvat těšíme," svěřil se například Vasil Šebesta.

Zahájení stavby se uskutečnilo za účasti premiéra Bohuslava Sobotky. „Jsem rád, že se po letech podařilo stavbu zahájit a snad její dokončení už nic nezkomplikuje. Dopravní stavby jsou prioritou vlády a my se snažíme, aby ve fondu dopravy byl dostatek národních peněz s využitím peněz evropských," řekl Sobotka. Současná silnice, která prochází Lechovicemi, převedou silničáři do kategorie třetí třídy.

Tah z Pohořelic do Znojma by se měl v dalších letech kompletně proměnit. „Úseky jsou v různých fázích přípravy, nejdále je úsek Znojmo – Lechovice. Někde budeme stavět novou silnici a někde povede ve stávající stopě," řekl ČTK ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.