Část dřevěného jezu u Tylexu totiž dopoledne nevydržela nápor vody, povolila a začala z něj tryskat voda. „Jez zadržoval přibližně sedmnáct tisíc kubíků vody. Kdyby nevydržel a protrhl se, tak měla přívalová vlna pod stavidlem výšku třetího povodňového stupně. Až v Bílovicích nad Svitavou, několik desítek kilometrů po proudu, měla hladina klesnout na druhý stupeň," řekl na místě zásahu Blanenskému deníku Rovnost mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Podle Mikošky však bylo zpočátku těžké odhadnout, jak velké nebezpečí hrozí. „Měli jsme od vodohospodářů propočty na stoletou vodu. Ta by zatopila louky v okrajových částech Letovic. Kdyby se stavidlo protrhlo, počítali vodohospodáři sice s menším průtokem, ale byly to jen odhady," poznamenal Mikoška.

Letovický starosta Vladimír Stejskal tvrdil, že bezprostřední nebezpečí nikomu nehrozilo. „Vše jsme měli pod kontrolou. Bezprostřední nebezpečí nikomu nehrozilo. I kdyby stavidlo prasklo, voda se udržela v korytě. Obce pod námi, Povodí Moravy i majitelé vodních elektráren o problému se stavidlem věděi a byli připraveni. Včas jsme je informovali," řekl Stejskal.

Na velkou vodu se už dopoledne připravovali na pile ve Zboňku. „Dopoledne přijeli policisté a varovali nás. Přemístili jsme část dřeva od řeky a vypustil se náhon k pile. Aby měla voda kam odtéct, kdyby bylo potřeba," řekl jeden z dělníků Miloslav Řehoř.

Byl by to mazec

K bleskové povodni však nakonec nedošlo. Hasiči okamžitě po příjezdu na místo začali nad stavidlem odčerpávat vodu a do koryta Svitavy ji pouštěli zpět pod poškozeným stavidlem. To krátce po poledni vyztužili dřevěnými trámy a deskami. To jestli jez vydrží, však nebylo jasné ještě po čtvrté hodině odpoledne. V půl páté pak provizorně opravené stavidlo hasiči nadzvedli a začali upouštět více vody. Stavidlo vydrželo a v pět hodin už hasiči balili. „Podle mě to byl zbytečný humbuk. I kdyby se stavidlo protrhlo, voda hned odteče, zůstane v korytu a nikomu se nic nestane. Jo to kdyby rupla hráz Křetínky, to by byl jiný mazec," poznamenal jeden z lelkujících dělníků v průmyslovém areálu.

Povodí Moravy kvůli poškozenému stavidlu snížilo ve čtvrtek před polednem odtok z letovické přehrady Křetínky. Vodohospodáři regulovali také průtok řeky Svitavy pod Letovicemi v očekávání velké vody. Vodní elektrárny od Letovic až po Blansko zvedaly stavidla a odpouštěly své náhony. „Informovali jsme majitele vodních elektráren, které jsou níže po řece Svitavě, aby byli připravení ihned situaci operativně řešit," řekla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Na závadu stavidla přišli zaměstnanci letovické společnosti Tylex ve čtvrtek dopoledne. „Hned jsme dali vědět hasičům. A také majitelům vodních elektráren pod námi, aby zvedli stavidla a upustili z koryta více vody. Nebylo jisté, že stavidlo nápor vody zvládne," uvedl ředitel letovické společnosti Tylex, které stavidlo patří, Jiří Zdražil.

Podle Jiřího Zdražila musí společnost Tylex vodu jednou za čtvrt roku z úseku nad stavidlem vypustit. „Naposledy jsme to shodou okolností udělali před čtrnácti dny. Žádné závady jsme si ale nevšimli. Také loňská revize stavidla nic podezřelého neodhalila," dodal Zdražil.

Stavidlo chce Tylex co nejdříve opravit. Vodu totiž potřebuje kvůli strojům. „Teď, když je stavidlo otevřené, je to problém. Z řeky si můžeme načerpat vodu jen na jeden výrobní den dopředu. Víc to asi nepůjde. Samozřejmě nás to částečně omezí ve výrobě. Proto musíme dát stavidlo co nejdříve do pořádku," uzavřel Zdražil.