„Nacházíme se na úpatí vrchu, kde v minulosti stála římská vojenská pevnost. Archeologické nálezy dokládají, že zde evidetně v období markomanských válek budovali nemocnici, lázně a dílny. Vojáci tu měli mít veškerý servis," vysvětluje za brněnský archeologický ústav Balázs Komoróczy.

Aby děti nezahltili jen teorií, čeká na ně na volném prostranství pravé římské ležení. S legionáři, stany, střelnicí, zbraněmi nebo ražbou mincí. Příchozí prochází stanovišti a plní úkoly. Tak vzhůru mezi stany desáté legie a její osmé kohorty. Pravý válečník přece musí nejdřív projít výcvikem. A umět střílet například z luku. „Technicky to nebylo špatné. Je to o cviku. Příště se už trefíte," povzbuzuje na střelnici římský lučištník jednoho z otců.

Ten právě minul slaměný terč a hledá vystřelený šíp ve vysoké trávě. „Přijeli jsme s manželkou a dětmi z Lednice. Máme to kousek. Staršího syna zajímají starověké armády, tak nás dnešní akce přilákal. Procházíme společně jednotlivá stanoviště, je to velmi zajímavé, s dětmi se dozvíme řadu užitečných informací," říká jeden z návštěvníků Petr Urík.

Jeho syn je na legionářské střelnici úspěšnější. První šíp ještě cíl s pomocí římského vojáka netrefuje, druhý už ano. „Víc než luk se mi ale líbí meč. Mám svůj," ukazuje špunt za pasem hrdě svou dřevěnou zbraň.

Ilustrační snímek.
Muž v Hustopečích skočil do bazénu a zranil se. Přiletěl pro něj vrtulník

O kousek dál si děti i dospělí zkouší ve cvičných soubojích dřevěné repliky legionářských mečů a štítů. Potěžkávají bojové přilby. A je u toho pěkný rámus. O adrenalinu ani nemluvě. „Zásah. V opravdovém boji bych byl asi už mrtvej," povzdechne jeden ze školáků.

Podle Jiřího Tituse Procházky ze spolku Gemina mají na sobě příznivci historie přesné repliky dobové výstroje. Včetně zbraní. „Vše máme podložené archeologickými nálezy. Historii se snažíme prezentovat naučnou formou, tak aby byla srozumitelná hlavně pro dětí," vysvětluje muž.

Společně s přáteli tráví víkend v ležení u známých jezer pod Pálavou v dobovém ležení, přesně jako na tomto místě římští vojáci před dávnými staletími. „Je to nefalšovaná living history. Zažíváme to vše na vlastní kůži. Oblékáme se jako římští vojáci, vaříme si jejich jídla i spíme v zázemí jaké měli oni," dodává a ukazuje zájemcům vojenské stany.

Zmíněný spolek se zabývá také obdobím Markomanských válek, které jsou historicky spjaté s naším územím. „Především z tohoto období se datuje většina archeologických nálezů z Mušova, Pálavy a Pasohlávek, kdy aktivně spolupracuje s místními archeology a návštěvnickým centrem Brána do Římské říše," uvádějí na svém webu členové spolku.

Tomáš Pipíška z Mendelovy univerzity a jeho kolegové chtějí vdechnout starým trámům nový život.
Šance pro trámy z Moulin Rouge: brněnští vědci budou recyklovat staré dřevo

Komu kručí v žaludku, může v římské ležení v sobotu ochutnat například pokrm nazvaný Tabula romana. A posilnit se jako pravý legionář. Menu je složené z listového salátu, rukoly, červených hroznů, mandlí, piniových jader, síra, slaniny, šusených fíků, oliv a broskví.

Po splnění úkolů si pak děti samy razí římské mince. Na památku si ji s sebou do Malešovic odváží například Daniel Udržal. „Je krásná, povedla se mi vyrazit dobře. Moc se mi tu líbilo. Nejvíc asi šermování," usmívá se při odchodu hoch.

Pestrý program doplňují také ukázky pokusů v režii science centra VIDA! Ty přibližují různé technologie, které byly známé už v antickém světě. Kdo propásl sobotní akci, může se do obce na Brněnsku vypravit první víkend září. V tomto termínu se tam pořádá největší římsko-barbarský festival v republice s názevem Germania Subacta.