Vídeň na prvním místě nepřekvapila Josefa Bučka z Mikulova na Břeclavsku. „Je to logické, hodně lidí tam jezdí na vánoční trhy," uvedl.

Výzkumníci vyzpovídali přes tři sta Čechů a více než čtyři stovky Rakušanů. „Spolupracovali jsme na výzkumu s Vídeňskou univerzitou a v terénu byly smíšené týmy studentů," vysvětlil vedoucí výzkumu Milan Jeřábek.

Pro Veroniku Šindelkovou, která se na výzkumu podílela, to nebyl první terénní výzkum. „Už dřív jsem například zjišťovala postoje Brňanů v Jundrově k využití brownfieldů," řekla studentka a výzkumnice.

Z výsledků vyplynulo, že Rakušané i Češi shodně hodnotí nejlépe rozvoj cestovního ruchu a vzájemné komunikace. Zato výrazně hůř vidí Rakušané dopravu mezi státy. „Pravděpodobně proto, že zde máme málo hraničních přechodů, které jsou navíc přetížené," zmínil Jeřábek.

Výzkumníci se ptali také starostů obcí na obou stranách hranice na jejich postoje a spolupráci se sousedy. Nejlépe vnímali hlavně pád železné opony, vstup do Evropské unie a Schengenu. S rakouskými kolegy se potkávají například zastupitelé z Hevlína na Znojemsku. „Bavili jsme se spolu třeba o přerostlých stromech na hranicích. Jednou se stalo, že nám rakouští mladiství poškodili odpočívadlo pro turisty. Tak jsme to zajeli k sousedům vyřešit," uvedl starosta Antonín Pichanič.

Průzkum v česko-rakouském pohraničí.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková