Celkem se od pátku do neděle u závodiště a v kempech prostřídají policisté na dva tisíce směn. „Budeme provádět důsledné kontroly na vstupu do areálu, včetně prohlídky zavazadel návštěvníků. Tribuny a další místa prověří pyrotechnici. Při odjezdu návštěvníků po závodech budou hlídky kontrolovat motorky, možné jsou také dechové zkoušky,“ popsal některá z opatření jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil. Pro snazší pohyb policisté nasadí do terénu také čtyřkolky a jezdce na koních.

Posílit své hlídky plánují i strážníci. Ve službě jich bude o dvě stě více než v jiných dnech. „Nejvíce hlídek bude kolem okruhu a v Bystrci a Žebětíně. Při minulých ročnících závodů stoupal počet hlášení týkajících se rušení nočního klidu. V centru města jsme navíc měli problém s pospávajícími opilci a řidiči, kteří se snažili najíždět do pěších zón,“ uvedl mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Velká cena - v číslech.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Loni museli strážníci několikrát mírnit sváry a zabývali se i potyčkou, při které dvaadvacetiletý muž z Bystrce utrpěl krvácející zranění na hlavě. „Zezadu ho napadla skupina neznámých lidí,“ doplnil ředitel strážníků Luboš Oprchal.

O dopravu návštěvníků závodů se postará až sedmdesát autobusů dopravního podniku. „Je to maximální počet, který nasadíme především ve špičce před a po nedělním závodě. Jezdit budou jako obvykle dvě linky autobusů, 400 a X. Intervaly chceme měnit podle poptávky, nejkratší bude jen jedna minuta,“ popsal opatření provozní ředitel dopravního podniku Jan Seitl.

Doprava na obou linkách bude zdarma. Linka 400 pojede na okruh z Mendlova náměstí, linka X zajistí dopravu kolem okruhu a mezi parkovišti a kempy.

Fanoušci Moto GP v Campu Alpa v Ostrovačicích na Brněnsku.
Štamgasti Grand Prix. Kempy zaplnili fanoušci motocyklů a piva z celé Evropy

Loňské závody skončily s více než dvacetimilionovou ztrátou, kterou pořadatelé zaplatili z části letošních tržeb za vstupenky. „Nyní nemáme žádné dluhy. Na závod přispělo sedmdesáti miliony ministerstvo školství, dvaceti Jihomoravský kraj a deset jsme přidali z rozpočtu města,“ popsal brněnský primátor Petr Vokřál.

Výpadek v příjmech loni způsobilo hlavně deštivé počasí, kvůli kterému na místě prodali pořadatelé jen 4500 vstupenek. Původně přitom počítali s více než dvojnásobkem. Letos počítají s tržbami za vstupné sedmdesát milionů korun.

Primátor Vokřál je přesvědčený, že i přes značné dotace z veřejných rozpočtů se závod vyplatí pořádat. „Za týden tu návštěvníci utratí 750 milionů korun. Daňový přínos závodů je přes 200 milionů. I kdyby někteří z obchodníků tržby nepřiznali, peníze si neschovají pod polštář, ale utratí opět v regionu,“ je přesvědčený Vokřál.

Od loňského roku pořádá závody motorek Spolek pro GP ČR Brno, který založilo Brno a Jihomoravský kraj. Nahradil automotodrom, který závody pořádal dříve. Ten nyní zajišťuje jen technickou část závodu. „Okruh už je plný strojů a kamionů, které přiváží vybavení jezdců. Dokončujeme poslední opravy na závodní trati,“ informovala ředitelka okruhu Ivana Ulmanová.

Velká cena - servis.Zdroj: DENÍK