Zvláštní intenzivní vůně se šíří zpoza obrovských dřevěných vrat. Před nimi stojí velkokapacitní šedá plastová nádoba plná větviček s oranžově zbarvenými aromatickými plody rakytníku řešetlákového. V pozadí se pomalu točí hydraulický lis na hrozny, z něhož proudem vytéká vylisovaná šťáva do záchytné vany.

„Podobnost s hrozny je tedy velká, jak vidíte. Jen snad v chuti a cukrech nesrovnatelná. A péče o sad? V porovnání s vinohradem jde doslova o procházku rakytníkovým sadem,“ smějí se vinaři a kamarádi Pavel Košulič z Hustopečí a Jan Rozek z Velkých Němčic.

Historický rakytníkový sad na jihu Moravy zdědil po svých předcích jejich kamarád, který žije v Bratislavě. „Nechci, aby to znělo hanlivě, ale je to kluk z města. Kde by tak v bytě mohl zpracovávat rakytník? To, že se staráme teď o jeho sad, je tedy vlastně jeho vina. Oslovil nás. Bylo mu líto, aby práce jeho rodiny vyšla vniveč,“ vypráví Košulič.

Smrk z rakvické Dolní ulice, který zasadila před více jak čtyřmi desítkami let Věra Rozsypalová, letos o adventu zkrášlí brněnský Zelný trh.
Rakvice přijdou o strom starý přes čtyřicet let, o adventu ozdobí Zelný trh

Pichlavé větvičky s rakytníkem stříhali sběrači v úterý ráno. Odpoledne už z nich vinaři lisovali ve Velkých Němčicích aromatickou oranžovou hustou šťávu. Naráz mohou lis naplnit až dvěma tunami rakytníku. Šťáva z něj bude pomalu dotékat po celou noc. „Po vylisování musíme šťávu odkalit bentonitem, vyčeřit, odfiltrovat a pasterovat. To proto, že do lisu dojde i listí a dřevo z větviček,“ popisuje průběh zpracování hustopečský vinař.

Po pasteraci budou mít oba přátelé čas na svoje řemeslo. Totiž na vinařství. „Ještě pořád máme trošku souběh s vinobraním. A i víno se musí vyrobit. Budeme tak mít chvíli, abychom si dodělali vinobraní, uklidili a vše umyli. A pak se můžeme vrhnout na rakytník. Rakytník, protože je kyselý, bychom rádi přidávali do hroznových moštů, kterým dodá vitamin C. Hlavně ale chceme vyrábět sirupy a případně i nějaký likér na zkoušku,“ pokračuje Rozek.

Zdroj: Deník/Iva Haghofer

Oba pánové jsou zvědaví, jak rakytníkobraní dopadne. Letošní úrodu totiž zpracovávají vůbec poprvé. „Všechno se teprve učíme. Snad to dovedeme časem do takového stádia, že budeme moc naše výtvory pustit mezi lidi. Internet je plný receptů, jak rakytník zpracovat, a jestli jej mrazit nebo ne. Inspirovat se jimi můžete, pokud máte pár keřů v zahradě. Ale ne, když jich máte tolik co my,“ usmívá se Košulič.

Rakytníku posbírali dosud několik tun. „Jedna hroznová bedna je z jednoho keříku. Unese kolem dvaceti kilo. Z jedné bedny nateče zhruba tři až pět litrů šťávy. Výlisnost má rakytník podobnou jako hrozny. Když se odzrní, tak asi šedesátiprocentní. U nás možná trošku menší, protože lisujeme i s větvičkami. Technicky to totiž v tak velkém objemu není jinak možné,“ zdůvodňuje Košulič.

Program na příští ročník Slavností Břeclav už je téměř hotový.
Mejdan u zámku zná hlavní taháky. Slavnosti Břeclav rozjede Divokej Bill i Doga

Současně zmiňuje i jednu veselou historku. „Když jsem zkoušel zpracovávat rakytník poprvé, nastříhal jsem si s větvičkami jednu vinařskou bednu. A pak jsem tři hodiny obíral kuličky. Na konci jsem navážil pět kilo. Je to hrozná práce,“ kroutí hlavou se smíchem hustopečský vinař.

Rozdíl v péči o rakytníkový sad a vinohrad

  • Podle vinařů se péče srovnat nedá. O vinohrad je třeba se starat celoročně a pravidelně. Rakytník je jako strom. Během sklizně se mírně ostříhá a v zimě je nutné ho ořezat. Důležité je v okolí keřů pravidelně sekat. To proto, že mají keře tendenci se samy rozšiřovat. Semínka z matečníků létají všude kolem.
  • Rakytník je dvoudomý, která, aby plodila, potřebuje samčí i samičí rostlinu.
  • Během sklizně, kdy sběrači stříhají rakytník i s větvičkami, není možné sbírat vše tak jako třeba u hroznů. Rostlina totiž plodí na dvouletém dřevu a je nutné na keři nějaké dřevo včetně bobulek ponechat. Reálně tak sběrači sklízejí zhruba třetinu až polovinu toho, co na keři naroste.

Rozek ho doplňuje. „Především o zamrazení se na internetu hovoří hodně. Prý pak stačí s větvičkami jen bouchat a kuličky samy popadají. Je to nesmysl. Taky vyzkoušeno,“ říká.

Mísy v parku po řádění neznámého vandala.
Výzdobu v lednickém parku v noci zničil vandal. Správce oslovil možné svědky

Přiznávají, že když nasypali první várku z rakytníkobraní do hydraulického lisu na hrozny, zatrnulo v nich. „Dali jsme tam půl tuny a nedělo se dlouho vůbec nic. Měli jsme strach, potili jsme se a čekali doslova na každou kapku. A pak se to rozteklo. Ani nevíte, jak se nám ulevilo,“ popisuje Košulič.

Tihle dva kamarádi, kteří nejprve spolu začali vinařit už v roce 2000, potvrzují, že jsou velkými alchymisty a nadšenými potravinářskými experimentátory. „Snažíme se dělat pořád něco nového. Pavel vyrábí vinné mošty do plechovek, dělá i fortifikovaná vína (nápoj z vína a pálenky, nejčastěji vinného destilátu - pozn. red.) A my zase sirupy – bezový, višňový nebo mátový. A také mošty. Třeba hruškový, jablečný či višňový. I pro zákazníky, kteří víno nebo alkohol pít nemohou. Rakytník je proto taková velká výzva,“ nastiňuje vinař z Velkých Němčic.

Vliv rakytníku na lidské zdraví

  • Množství vitaminu C v jedné kuličce rakytníku je prý tak velké, že pokryje jednu celou denní dávku pro dospělého člověka.
  • Na stejný objem je v jedné bobulce údajně až pětadvacetkrát více vitaminu C než třeba v citronu.
  • Vitamín E – příznivě ovlivňuje pokožku, pružnost cév, i další tělesné tkáně, působí na plodnost, neutralizuje volné radikály
  • Vitamín P – působí jako antioxidant, posiluje obranyschopnost, příznivě působí na žíly a tepny
  • Provitamín A  – v organizmu se mění na vitamin A, má antioxidační účinky, přispívá k normálnímu zdravému stavu našeho zraku, pokožky a sliznic a také imunitnímu systému.
  • Provitamín D – v organizmu se přeměňuje na další druhy vitaminu D, je nezbytnou součástí v době růstu dětí a prospívá zdraví kostí po celý život.
  • Obsahuje další prospěšné látky.
  • Přispívá k normálnímu stavu pokožky, přirozenému fungování obranyschopnosti, normálnímu stavu kardiovaskulárního systému, normálnímu trávení a ke zdravému spánku.

Zdroj: www.naselekarna.cz

MOHLO BY VÁS ZAjÍMAT: V Hustopečích otevřel nový Kaufland. Podívejte se na video

Zdroj: Deník/Magdaléna Blažková