Josefu Dubskému staršímu, jeho bratrovi Karlu Dubskému a Josefovi Dubskému mladšímu hrozí vysoké tresty. Josef Dubský starší, který je podle obžaloby hlavním organizátorem všech zločinů, a jeho syn, se podle obžaloby navíc pokusili o únos dívky od obchodního domu Albert v Třebíči a ještě předtím několik dní měli věznit ve svém domě na Vysočině bývalou ženu Dubského staršího a opakovaně ji měli znásilňovat.

„Obžalovaní plánovali únos dívek proto, aby se staly jejich sexuálními otrokyněmi. Musím říci, že jsem se ve své dosavadní praxi s podobným případem ještě nikdy nesetkal.“ poznamenal na úvod své čtvrteční závěrečné řeči státní zástupce Jiří Morava. Podle něj příbuzní fungovali jako organizovaná skupina.

JOSEF DUBSKÝ starší. Podle obžaloby byl hlavou organizovaného gangu, který plánoval únosy dívek.
Unesená dívka se měla stát doživotní sexuální otrokyní

Pro Josefa Dubského navrhl dvanáctiletý trest, pro jeho bratra Karla Dubského deset až jedenáct a pro Josefa Dubského mladšího osm a půl až deset let do věznice se zvýšenou ostrahou.

Obžalovaní se k únosu dívky z Jihlavska přiznali. Tvrdili ale, že s nimi měla dobrovolný pohlavní styk. Navíc se přiznali, že se dívka měla minimálně na dalších deset let stát jejich sexuální otrokyní. Josef Dubský starší pak odmítl znásilnění své bývalé manželky. Tu měl na přelomu loňského března a dubna odvézt z Brna do domu v Domamilu na Třebíčsku a tam ji čtyři dny věznit a znásilňovat. Dubský starší tvrdí, že s ním měla sex dobrovolně. Žena ale u soudu trvala na tom, že byla opakovaně znásilněna.

„Nemohla jsem z domu utéct, protože jsem byla zamčená v pokoji, kde okna neměla kličky,“ uvedla žena. Pohlavní styk s ní měl mít i její nevlastní syn Josef Dubský mladší.

„Bylo to tak a je mi to líto,“ řekl Dubský mladší. Lítost nad svými činy vyjádřili i Josef Dubský starší a jeho bratr Karel, kteří se během své krátké závěrečné řeči rozplakali. Obhájci apelovali na soud, že tresty navržené státním zástupcem jsou příliš přísné.

Unesená dívka z Jihlavska u soudu nevypovídala. Soudce ve čtvrtek pouze přečetl její výpověď z policejního protokolu. V něm uvedla, že tehdy čekala na autobusové zastávce na svého přítele, když u ní zastavilo auto s karavanem. Z něj vyskočili Josef Dubský mladší a jeho strýc Karel a bez milosti natlačili dívku do auta. Ta se sice bránila, ale proti dvojnásobné přesile neměla šanci. Duchapřítomně pouze stačila odkopnout jednu botu.

Dům pánů z Lipé v Brně.
Žena skočila z šestého patra domu na náměstí Svobody. Dopadla na nádvoří

„Udělala jsem to vědomě. Věděla jsem, že mne budou hledat,“ popsala dívka.

Dívku hodili na podlahu auta a vyhrožovali ji, že když nebude hodná, tak ji rozčtvrtí a hodí v sudu do Orlické přehrady.

„Řekli mi, že od teď jsem přestala existovat a stala jsem se jejich otrokyní. Ukazovali mi nůž a hodili na mě deku. Stále jsem přemýšlela, jak se dostanu ven, ale auto bylo zavřené.“ Dívka potvrdila, že ji už po cestě v karavanu nejprve sexuálně obtěžoval Karel Dubský a poté i Josef Dubský starší, který měl s dívkou pohlavní styk i v kempu Lučina na Hodonínsku.

„Bránila jsem se, ale už nevím jak, snažím se to vytěsnit. Byla jsem i svázaná, ale už nevím jak a kdy. Měla jsem strach o život, pořád mi vyhrožovali. Nakonec jsem z toho všeho stresu usnula. Karlovi jsem ráno řekla, aby mi přinesl něco k pití. Když odešel z karavanu, využila jsem situace a vyskočila z okna. Doběhla jsem k chatce, kde se mne před Karlem, který za mnou běžel a říkal, ať neblbnu a vrátím se, zastala nějaká paní,“ vypověděla dívka na policii.

Šéf jihomoravských policistů Leoš Tržil.
Kvůli ochraně hranic jsme koupili drony i detektory lidí, říká Leoš Tržil

Před soudem ve čtvrtek vypovídala matka unesené dívky. Ta potvrdila, že dcera na začátku května porodila. Podle čtvrtečním informací, které u soudu zazněly, byla dívka v době únosu ve čtvrtém týdnu těhotenství, což ale tehdy nevěděla. Podle matky se dcera po únosu zcela uzavřela a odstřihla kamarády i známé, navíc stále trpí vážnými psychickými problémy a vše se snaží vytěsnit z paměti.

„Když jsme za ní přijeli do Hodonína, tak mi řekla, že ji znásilnili dva chlapi. S odstupem času mi řekla, že nejhůř se k ní choval Karel,“ uvedla matka. Ta popsala, co prožívala v den, kdy dívka zmizela.

„Přítel dcery si uvědomil, že na zastávce viděl nějakou botu. Ukázalo se, že je dcery. Poblíž se našla i její sluchátka. Snažili jsme se jí dovolat, ale marně,“ popsala matka. Policie telefon lokalizovala poblíž místa, odkud měla zmizet. Nakonec se našel odhozený v poli. Josef Dubský mladší se u soudu přiznal, že ho tam hodil on.

Podle znalce se u dívky z prožitých hrůz postupně prohloubila posttraumatická stresová porucha, která má za následek její vážné psychické problémy, což se rovná těžké ujmě na zdraví.

Zneužil bezbrannosti svého pětiletého syna a donutil ho, aby ho rukou sexuálně uspokojil, tvrdí obžaloba. Otce dítěte poslal ve středu brněnský krajský soud na pět a půl roku do vězení.
Znásilnil svého pětiletého syna, tvrdí obžaloba. Strhl mi kalhoty, hájí se muž

Podle matky byly s dcerou v minulosti výchovné problémy, dokonce zhruba na rok skončila ve výchovném ústavu. V šestnácti utekla do Francie s nějakým mužem. Také brala drogy. Dívka to přiznala i ve své výpovědi na policii. Lékaři během zdravotní prohlídky po únosu našli v její moči zbytkové stopy po marihuaně a pervitinu.

U soudu zazněly i závěry psychiatrů, sexuologů a psychologů, kteří na všechny tři obžalované vypracovali znalecké posudky. Ani u jednoho z nich nezjistili duševní poruchu ani sexuální deviaci, kvůli níž by se měli léčit. Všichni mají podprůměrnou inteligenci. Karel a Josef Dubský starší jsou podle znalců násilnickými a primitivními osobnostmi. Hlavním iniciátorem trestné činnosti byl podle znalců Josef Dubský starší. Motiv byl jednoznačně sexuální. Josef Dubský mladší, který má IQ 79, byl pod vlivem svého násilnického otce, který ho často surově bil. U něj znalci připustili, že se může napravit, pokud nebude pod vlivem svého otce.