Když se díky příjezdu chalupářů zněkolikanásobí počet obyvatel obce, voda již nestačí. „Jsme na kopci a na skále. Najít zdroj vody není jednoduché. Doufám, že koncem května získáme díky zkušebnímu vrtu novou studnu,“ dodal Máca.

Speciální kamion přivezl z Anglie na vřesoviště u Havraníků malé stádo vzácného exmoorského pony.
Do Podyjí přivezli exmoorské pony. Budou spásat traviny a udržovat vřesoviště

Zalévat zahrádky nemohou ani obyvatelé Přibic na pomezí Břeclavska a Brněnska. „Zalévání jsme zakázali již loni v létě a zákaz platí stále. Voda není ve studních a v řece je jen úplné minimu,“ postěžoval si starosta Přibic Miroslav Effenberger.

Jižní Morava patří k nejsušším oblastem v zemi. Pomoci má:· Zachycení dešťové a odpadní vody pro zalévání a domácnost. Pomáhá dotační program Státního fondu životního prostředí Dešťovka, majitel domu může dostat 100 tisíc korun.
· Zadržování vody v krajině, budování či obnovování řady rybníčků, jezírek a mokřadů.
· Budování závlah na polích a v sadech.


Průtok v řece Rokytné hlídají s obavami obyvatelé Moravského Krumlova. Zástupci města zvažují, že podobně jako loni na konci června vydají zákaz zalévání vodou z řeky. Zahrádku na břehu Rokytné má Jana Nahodilová. „Jsem smířená s tím, že pěstování zeleniny je závislé na počasí a se zákazem nic nenadělám,“ podotkla Nahodilová.

Ke konci května hrozí v Hroznové Lhotě na Hodonínsku, že lidé nebudou moci kropit trávník, zahrady, květinové záhony ani umývat auta pitnou vodou. „Hladiny spodních vod jsou nízko, od začátku letošního roku u nás pršelo pouze dvakrát. Pokud nepřijdou vydatné deště, zákaz může začít platit na konci května,“ řekl starosta Hroznové Lhoty Petr Hanák.

Nedostatek vody trápí nejen zahrádkáře. Bazén na zahradě zrušil Josef Soukenický z Velkých Němčic na Břeclavsku. „Napouštěli jsme ho ze studny, která je již pět let vyschlá. Dešťovou vodu na zalévání zahrady chytám do nádrží,“ poznamenal Soukenický.

Kvůli teplému počasí, které vybízí k osvěžení v zahradním bazénu, musí plánované napouštění hlásit na úřadě městyse obyvatelé Běhařovic na Znojemsku.

V nedalekém Višňovém zase uvažují o tom, jak v městysi zadržet do budoucna vodu. „Vážně uvažujeme o obnovení nevyužívané nádrže za místním kinem, kterou by naplnily podzemní vody, případně o zbudování mokřadů,“ naznačil starosta Višňového Vladimír Korek.

V boji se suchem by mělo pomoci 141 milionů korun, které stát poskytne zemědělcům na budování závlah.

Unikátní stroj s vrtulí má vinohrady ochránit před jarními mrazíky.
Unikátní vrtule ochrání před mrazy. Vinohrady ale letos ohrožuje spíš krupobití