Představení symbolicky složilo poklonu všem lidem, kteří v koronavirové době pomáhali a stále pomáhají druhým. „Finálový ohňostroj měl trochu jiné poslání než v minulých letech. Projev poděkování lidem, kteří jsou schopni a ochotni pomoci, jsme propojili s vlastnostmi ohně jako elementu, spalujícího nečisté síly, nemoci a negativní myšlenky,“ uvedl jeden z designérů představení Jaroslav Štolba z Flash Barrandov SFX.

Hudební podklad pro ohnivý rituál tvůrci směřovali směrem smíru, pozitivního myšlení a víry. Při galafinále zazněla kromě Ódy na šťastný let z filmu Rytíři nebes ještě skladba Jaroslava Ježka Nebe na zemi a Imagine Johna Lennona. „V červenci byli ohňostroj ve Francii při výročí dobytí Bastily, Brno je druhým městem v Evropě, které dokázalo uspořádat alespoň část této atrakce, přehlídky uměleckých ohňostojů," řekl generální ředitel společnosti Snip, která festival pořádá, Jiří Morávek.

V Brně mají ohňostroje dlouhou tradici. „První nad Špilberkem je zaregistrovaný už v roce 1700," doplnil Morávek.

Původně bylo galafinále připravováno už na měsíc červen.

Pestrý program nabídl sobotní Festival na nábřeží. Konal se na několika místech podél řeky Svitavy od Bílovic po Tuřany. Součástí byla i neckyáda.
Na Svitavě byl nejrychlejší Pozdrav z Benátek, do neckyády se zapojila i Lajka