Pěstitelům se nelíbí, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce začala od srpna striktně vyžadovat a kontrolovat vyplnění průvodních dokladů k vínu, jak to stanoví platná zákonná norma z roku 2009. Ta na těchto dokladech při prodeji vína v množství nad sto litrů požaduje veškeré povinné údaje z etikety.

Podle Radochy a dalších jeho kolegů z oboru je podoba opatření nedotažená do konce. „Jedná se o velmi unáhlený a špatně promyšlený krok. Přijde mi, že se s vinaři ten, kdo úpravu připravoval, ani nebavil. Pokud se má v této problematice něco měnit, musíme se na to dobře nachystat," myslí si vinař, který požádal o podporu petice i své zákazníky. „Ani pořádně nevíme, co se po nás vlastně chce. Zrovna v době vinobraní nemáme čas se učit nové papíry, " upozornil.

SZPI se ovšem brání tím, že pouze trvá na dodržování zákona. A zpřísněný přístup vysvětluje zesílením boje proti černému trhu s vínem.

Předseda Vinařské asociace Josef Valihrach naproti tomu hovoří o zbytečné byrokracii. „Je to podobně šílené vypisování, jako když vezete víno ze zahraničí. Chceme, aby to bylo jako předtím, kdy při prodeji vína na našem území úplně stačil dodací list nebo daňový doklad," uvedl Valihrach, coby jeden z iniciátorů petice. Ta už v těchto dnech čítá asi pět set podpisů.

Původní myšlenku omezit nepoctivé prodejce levných dovozových vín vítá i vinař ze Svatobořic-Mistřína Josef Dufek. „Tomu se přece vůbec nebráníme, klidně ať se černý trh s vínem postihuje v co nejvyšší možné míře. Ale ne tímto způsobem. Daleko jednodušší by bylo například navýšit počet inspektorů, kteří budou na trh jako takový dohlížet, než kontrolovat namátkou auta a nadávat, že někdo veze třeba o jeden karton vína méně," nabídl svůj pohled Dufek.

Dufek vypočítal, kolik papírů je potřeba pro běžnou přepravní cestu vyplnit. „Když pojedeme na třicet míst a z našich osmdesáti druhů si každý zákazník objedná třicet, jedná se o devět set různých položek. To je ohromná byrokracie. Z řidiče se pak stává účetní," vyjádřil se Dufek.

Valihracha mrzí, že petici nepodpořil také konkurenční republikový Svaz vinařů. Jeho výkonný ředitel Martin Půček pro to má jednoduché vysvětlení. „Souhlasíme s tím, co se v petici říká, i my chceme zjednodušit systém. Nechceme ale postupovat cestou petice. Myslíme si, že cíle jsme schopní dosáhnout formou jednání," sdělil Půček.

S Vinařskou asociací se shoduje v tom, že pro jednoznačnou identifikaci prodávaného vína by stačilo na průvodním dokladu uvádět číslo šarže. Další povinné údaje z etikety považuje za nadbytečné. „Sbíráme nyní konkrétní podněty od vinařů na seminářích. Poté vše s inspekcí projednáme," slíbil výkonný ředitel svazu.

Ten také zkoumá legislativu jiných vinařských států v Evropě. Uplatňovaný zákon totiž vychází z nařízení Evropské unie. „Pokud vím, tak tyto byrokratické postupy nepoužívají Němci ani Francouzi. Dali si výjimky. Jen naši úředníci na ministerstvu zemědělství zase nic," kroutil hlavou Valihrach.