Ve známost vešlo jako partner filmů Doktor od jezera hrochů, Czech Made Man, Hranaři a nejnověji Babovřesky. Ke každému vyrobilo speciální edici vína. Kromě toho se může pochlubit řadou úspěchů na prestižních výstavách vín. Teď hledá novosedelské Vinařství Kovacs nového majitele.

„Podnikání a věci s ním spojené mě už docela unavují. Při velikosti našeho vinařství vyžadují značné úsilí. Proto hledám nového strategického partnera, který by se věnoval obchodování a s ním souvisejícím aktivitám. Já se chci zaměřit na pěstování hroznů a výrobu vína," potvrdil v úterý majitel vinařství Miroslav Kovács.

Spekulace, podle kterých jsou za prodejem ekonomické těžkosti známého vinařství, odmítl. „Ekonomické aspekty bych za tím nehledal. Firma je vybudovaná, má pěkné sklepní hospodářství, do kterého nový partner nemusí řadu let vůbec investovat," argumentoval.

„K tomuto kroku jsem se odhodlal po zralé úvaze a dlouhém přemýšlení, co dál. Je to přehodnocení mých životních hodnot. Chci se nadále věnovat zejména oblasti, která mě nejvíc baví a ve které jsem leccos dokázal, tedy výrobě vína," pokračoval Kovács.

Jak uvedl, v současné době jedná s několika partnery, kteří mají o majetkový vstup do vinařství zájem. Kromě některých finančních skupin o tom uvažují i Vinné sklepy Valtice.

„Stále jednáme, ještě není zdaleka nic hotové ani podepsané. Uvidíme, jestli nakonec najdeme společnou řeč. Pokud ano, chceme, aby si Vinařství Kovacs uchovalo charakter rodinné vinařské firmy," sdělil marketinkový ředitel Vinných sklepů Valtice David Šťastný.

I jeho slova potvrzují, že zavedená značka Vinařství Kovacs by měla na trhu zůstat i nadále.

„Směrem k zákazníkovi se nezmění vůbec nic. Žádné razantní, dramatické změny nejsou v plánu. Strategický partner vstoupí do zavedené značky, kterou bude mít možnost v maximální možné míře využít," sdělil Kovács, který bude ve vinařství, jež vybudoval, i nadále působit.

Starosta Novosedel František Trefilík zná situaci ve vinařství zatím jen z doslechu. S majitelem by se měl ale sejít. „Společnosti si vážím. Každá firma, která u nás zaměstnává lidi a reprezentuje Novosedly, je pro nás přínosem. Vinařství je pro nás důležité," uvedl Trefilík.

Vinařství Kovacs obhospodařuje v Novosedlech a okolí 35 hektarů vinic. Ročně vyrobí až čtvrt milionu lahví vína. Jeho zakladatel Miroslav Kovács se objevil na televizních obrazovkách společně s režisérem Zdeňkem Troškou, a to v populárně-poznávacím pořadu o víně s názvem Vinařská odyssea.