Dvě velká překvapení charakterizují letošní volby na jižní Moravě. Prvním je velký úspěch hnutí ANO, druhým pak propadák Zemanovců. Ti dostali jen 1,7 procenta hlasů. Nad prezidentovou stranou se tak umístila Strana svobodných občanů i třeba Piráti. „Před třemi roky jsme měli v kraji 4,3 procenta a bez prezidenta. Teď je to 1,7 procent a to máme prezidenta. Je to prohra. Já osobně jsem doufal v zisk kolem pěti procent," stěžoval si čtvrtý muž kandidátky zemanovců Marek Viskot.

Zemanovci, stejně tak jako v celé republice, i na Hodonínsku zcela propadli. Výsledek SPOZ označil lídr jihomoravské kandidátky a starosta Kyjova František Lukla za velký neúspěch. „Bohužel jde o mnohem horší výsledek, než jsem očekával. Je to obrovské zklamání. Beru to jako neúspěch lídrů, nikoliv dalších členů na kandidátkách," uvedl Lukl, který na Hodonínsku získal více než osm stovek preferenčních hla­sů.

Spokojený naopak může být starosta Ratíškovic Josef Uhlík. Nejen že se zařadil mezi tři kandidáty KDU-ČSL jižní Moravy, kteří získali mandát v poslanecké sněmovně, ale navíc přeskočil počtem hlasů dvojku jihomoravské kandidátky Jaroslava Klašku. Za celé Hodonínsko v preferenčních hlasech zvítězil, získal jich 3 323.

„Chci moc poděkovat všem, kdo volili KDU-ČSL a zakroužkovali mě, taky Ratíškovjákům a volebnímu týmu," řekl v sobotu večer Josef Uhlík s tím, že oslavy budou přiměřené, a to i v kolektivu česko-francouzské delegaci, s níž dnes navštívil Čejkovice. „Udělali jsme comeback, který nemá obdoby. Vrátili jsme se zpátky do parlamentu," uvedl padesátiletý starosta. Podle něj další otázku ohledně vedení radnice bude řešit v nejbližších dnech. Stejně tak očekává, že se sejde vedení lidovců, aby jednalo o povolební situaci.

Výsledky voleb na jižní Moravě

Více volebních výsledků najdete ZDE

Křeslo v poslanecké sněmovně obhájila čtyřka jihomoravské kandidátky KSČM Ivo Pojezný. I když se dlouho o poslední místo přetahoval se slavkovskou zastupitelkou a učitelkou matematiky a biologie Věrou Křivánkovou. I tak je Pojezný celkovými výsledky letošních předčasných voleb trochu zklamaný.

„Očekával jsem větší posílení levice. Opět to však vypadá, že může dojít k patové situaci. Nevím, jak se zachovají nové strany, které se do poslanecké sněmovny dostaly," vyjádřil se k výsledkům voleb Pojezný s tím, že s úspěchem hnutí Ano počítal. „Myslel jsem, že přebere hodně pravicových voličů, což se podle výsledků TOP 09 a ODS také stalo. Nečekal jsem však, že uspěje až v takové míře. U Úsvitu jsem počítal s pěti až šesti procenty, ale i oni jsou pro mě velkou neznámou," řekl Pojezný.

S přibližně pěti procenty hlasů skončili v regionu občanští demokraté. Starostka Hodonína špatný výsledek její bývalé strany očekávala. „Po zkušenostech se zdejší ODS i její celkové situaci mě tento výsledek nepřekvapil," sdělila starostka. Naopak zajímavým je pro ni jak neúspěch SPOZ, tak volební výsledek ČSSD. „Netroufám si odhadnout, jak bude vypadat vláda. Ten, kdo bude o ní vyjednávat, bude mít těžkou pozici. V parlamentu bude hodně subjektů. S něčím podobným máme zkušenosti u nás v Hodoníně. Je možné, že se vládu hned tak vytvořit nepodaří," dodala Grauová.

Jako devastaci tradiční pravice, katastrofu pro ČSSD a politickou stabilitu země označil výsledek voleb brněnský politolog Lubomír Kopeček. „Naopak překvapivě co se rozsahu týče uspělo ANO Andreje Babiše," řekl Kopeček.

Zároveň upozornil, že do voleb promluvily protestní hlasy nejvíce od roku 1996. „Do parlamentu se také dostal největší počet stran od roku 1992," podotkl Kopeček.

Překvapivý podle něj není propad Zemanovců. „Překvapivý by byl, kdyby stranu nepostihly před volbami takové vnitřní spory. Ale vzhledem k tomu, co se dělo, to překvapení není. Průzkumy ukazovaly, že podpora voličů jde prudce dolů," řekl Kopeček.

Očekávatelný byl podle něj také zisk půl procenta hlasů bloku Hlavu vzhůru, který se zaštiťuje jménem bývalého prezidenta Václava Klause. „Protestní strany typu Úsvit, ANO a částečně komunistů zapadly do nálad společnosti mnohem víc," řekl.

Zatímco někteří sociální demokraté už nyní vyzývají lídra Sobotku k sebereflexi, podle Kopečka zřejmě jeho pozice tolik vratká není. „Na jižní Moravě strana skončila jen lehce nad průměrem. Jenže na kandidátce byl i Michal Hašek a Jeroným Tejc. Sobotkovo křídlo může argumentovat, že odpovědnost je kolektivní," uvedl Kopeček.

VOLEBNÍ ONLINE

19:35 - Hlasy na jihu Moravy jsou sečteny. Poslední výsledky přišly z Vranova na Dyjí na Znojemsku. Stejně jako ve zbytku republiky skončila v kraji na prvním místě ČSSD, která tu získala třiadvacet procent.

18:42 - Konečně sečteno. V břeclavském okrese zvítězila ve volbách do Poslanecké sněmovny stejně jako před třemi lety ČSSD. Z hlediska volebního zisku sociální demokraté mírně oslabili, když pro ně hlasovalo 22,82 procenta voličů. Druhé skončilo stejně jako v celorepublikovém součtu hnutí ANO 2011. Na Břeclavsku získalo téměř 19 procent hlasů. Třetí KSČM podpořilo 16,71 procenta voličů. Pětiprocentní hranici ještě překročili KDU-ČSL (9,65 %), TOP 09 (7,92 %), Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (7,61 %) a ODS (6,17 %).

18:36 - Po více než deseti letech se ze starostovského postu v Ratíškovicích přestěhuje Josef Uhlík do Poslanecké sněmovny v Praze. V okrese Hodonín získal nejvíce preferenčních hlasů. V samotných Ratíškovicích přes pět set. „Chci moc poděkovat všem, kdo volili KDU-ČSL a zakroužkovali mě, taky Ratíškovjákům a volebnímu týmu," řekl v sobotu večer Josef Uhlík s tím, že oslavy budou přiměřené, a to i v kolektivu česko-francouzské delegaci, s níž dnes navštívil Čejkovice. „Udělali jsme comeback, který nemá obdoby. Vrátili jsme se zpátky do parlamentu," uvedl padesátiletý starosta s tím, že další otázku ohledně vedení radnice bude řešit v nejbližších dnech. Stejně tak očekává, že sejde vedení lidovců, aby jednalo o povolební situaci. Josefa Uhlíka v předčasných volbách nejvíce překvapilo to, kolik dostalo hlasů Ano 2011 a Úsvit a také propad Zemanovců.

Blanenský starosta Lubomír Toufar (ČSSD) - na fotografii vpravo.18:35 - Blanenský starosta Lubomír Toufar, kandidát za ČSSD, dostal na Blanensku 2 037 preferenčních hlasů a míří do poslanecké sněmovny. Na neformálním večírku sociálních demokratů z Blanenska, který se koná v ráječské hospodě Černý orel, dostal od jednoho ze stranických kolegů jablko a žezlo. Dal mu ho šéf ráječských zahrádkářů František Bursa. „Tak, Lubošu. Tady máš žezlo a jablko, když teď budeš vládnout. Korunu ti uděláme příští rok," smál se Bursa.

18:35 - "Vyškovsko bývá v každých volbách zabarvené do oranžovo-červena, takže jsem ani teď pro TOP 09 nepředpokládal moc příznivý výsledek. Předběhla nás nově vzniklá hnutí, která jsou ovšem i podle politologů na jedno použití. Něco jako byly Věci veřejné. To, jak volby dopadly, považuji za prohru levice i pravice," okomentoval šéf TOP 09 pro Vyškovsko Jiří Pliska.

18:29 - Zatímco město Břeclav zůstane po předčasných volbách bez poslance, mnohem menší sousední Valtice se budou moci pochlubit hned dvěma. Poslanecké křeslo obhájil sociální demokrat Jiří Petrů, kterého nově doplní gynekolog Miloslav Janulík. Jednapadesátiletý Valtičan kandidoval jako pětka jihomoravské kandidátky ANO 2011.

18:24 - Voliči na jižní Moravě opět hodně kroužkovali. Nejvíc preferenčních hlasů dostali sociální demokraté Michal Hašek (25 512), Bohuslav Sobotka (22 161) a Jeroným Tejc (16 853), spolu s nimi Petr Fiala z ODS (11 360) a lídr hnutí ANO 2011 Martin Stropnický (10 198).

18:17 - Hodonín ovládli sociální demokraté s 25,7% před Ano 2011 s 18,81%. „Výsledek se sice dal předpokládat. Ano mělo výraznou kampaň a voliči mu uvěřili i po zkušenostech s Věcmi veřejnými. Lidé zřejmě hledali nový subjekt," řekla k výsledkům voleb hodonínská starostka Milana Grauová (nezařazená). Tu nepřekvapil ani výsledek její bývalé strany, tedy ODS. Ta v Hodoníně dostala necelých šest procent. „Po zkušenostech se zdejší ODS i její celkové situaci mě tento výsledek nepřekvapil," podotkla starostka. Naopak překvapením je pro ni jak neúspěch SPOZ, tak volební výsledek ČSSD. „Netroufám si odhadnout, jak bude vypadat vláda. Ten, kdo bude o ní vyjednávat, bude mít těžkou pozici. V parlamentu bude hodně subjektů. S něčím podobným máme zkušenosti u nás v Hodoníně. Je možné, že se vládu hned tak vytvořit nepodaří," dodala Grauová.

18:16 - Podle brněnského primátora a sociálního demokrata Romana Onderky se musí ČSSD zamyslet nad svým dalším směřováním. "Za klíčové teď považuji, co přinesou povolební vyjednávání. Přesto musím konstatovat, že výsledek považuji za prohru. Sociální demokracii čeká buď sebereflexe, nebo pokračování cesty vzdalování voličům," řekl primátor.

18:15 - KSČM bude mít v Jihomoravském kraji čtyři poslance. Vojtěch Adam, Miroslav Grebeníček, Ivo Pojezný a Zuzka Bebarová Rujbrová.

18:13 - Jihomoravský kraj je jedním ze čtyř (společně s Vysočinou, Moravskoslezským a Jihočeským krajem), kde ve všech okresech vyhráli sociální demokraté.

18:10 - Štáb lidovců se postupně vyprazdňuje. Lídr kandidátky Jiří Mihola odjel do Prahy, zbytek osazenstva oslavuje úspěch.

18:08 - Na Břeclavsku je sečtených 99,13 procenta okrsků. Vítězství z posledních parlamentních voleb zopakuje v regionu ČSSD, pro kterou hlasovalo téměř 23 procent voličů. Druhé skončí stejně jako v celorepublikovém součtu hnutí ANO 2011 s téměř 19 procenty hlasů. Třetí KSČM podpořilo 16,7 procenta voličů. Pětiprocentní hranici ještě překročily KDU-ČSL (9,5 %), TOP 09 (7,9 %), Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (7,6 %) a ODS (6,1 %).

18:03 - Evidentně zklamaný z výsledku voleb v Moravském Krumlově, kde TOP 09 skončila až na pátém místě těsně za KDU-ČSL, je tamní starosta Tomáš Třetina (TOP 09). „Výsledek voleb v našem městě je pro mne hlubokým zklamáním. Je to odraz celostátní politiky, zejména pak chování vrcholných představitelů jako jsou pánové Šiška a Drábek," řekl Třetina.

18:00 - Výsledky jsou už prakticky sečtené a tomu odpovídí i dění ve volebním štábu Žít Brno. Televiznímu přenosu už věnuje plnou pozornost málokdo. Některé skupinky řeší volební výsledky, další zase své další plány na večer i na další dny. Podobně bude studio pokračovat az do večera. Nebo do doby, než se podaří vypít zaplacené sudy piva.

17:56 - Je konec. Hodonínsko má sečteno. Volby v regionu vyhrála ČSSD se ziskem 22,54 procent hlasů. Druhé místo obsadilo ANO 2011 s 16,49 procenty, třetí skončili komunisté s 15,78 procenty hlasů. KDU-ČSL dostala 14,20 procent. Volební účast byla 58,89 procent. Nejvíce preferenčních hlasů získal starosta Ratíškovic Josef Uhlík – 3 323.

17:54 - Prakticky jasné jsou výsledky na Znojemsku. Výsledky ještě nedoručila komise z Korolup, ale čísla z vesničky na Vranovsku již konečný výsledek okresu příliš neovlivní. Na Znojemsku vyhráli sociální demokraté. Posbírali čtvrtinu hlasů, proti minulým volbám si polepšili o necelé procento. Druzí jsou komunisté s dvaceti procenty, i oni si polepšili o půldruhého procenta. Třetí je nováček voleb, hnutí ANO s osmnácti procenty hlasů. Lidovci získali osm a půl procenta, polepšili si o procento. Sedm procent bere hnutí Úsvit, další nováček voleb. TOP09 brala 6,3 procenta hlasů, proti posledním volbám do Sněmovny ztratila v regionu polovinu podpory. O procento zpět skončili občanští demokraté, kteří odepsali dvě třetiny výsledku z minulých voleb.

17:51 - Špatně zpracovaná data donutila volební komisi v malé vesnici Korolupy na Vranovsku spočítat volební lístky znovu. Korolupy tak jsou poslední obcí na Znojemsku, které nemají výsledky voleb. „Data byla špatně zpracovaná, takže jsme je museli vrátit," informovala pracovnice přebíracího místa ve Vranově nad Dyjí  Marie Minaříková s tím, že hotovo by mělo být do hodiny.

17:49 - Štáb Zemanovců se vylidňuje. Zůstává jen předseda Marian Keremidský s několika spolustraníky.

17:47  - Výsledky jsou už téměř sečteny. "Jsem s nimi v podstatě spokojený, nedá se ale říct, že jsem úplně nadšený. Očekávali jsme o tři procenta víc, než je výsledek (15%). Jsem ale spokojený s tím, jak dopadl můj syn Petr," usmívá se Vojtěch Adam (KSČM).

17:46 - ČSSD bude mít v Jihomoravském kraji šest poslanců. Jsou to členové nejužšího vedení Bohuslav Sobotka, Michal Hašek a Jeroným Tejc. Následují je dosavadní poslanci Roman Sklenák a Jiří Petrů. Šestici doplňuje blanenský starosta Lubomír Toufar.

17:44 - Za Jihomoravský kraj usedne v nové poslanecké sněmovně z TOP 09 vysokoškolská učitelka Anna Putnová a přednosta ORL kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Rom Kostřica. Putnová díky preferenčním hlasům z druhého místa přeskočila Kostřicu, který byl jedničkou kandidátky.

17:37 - Hotovo a sečteno. Po dodání výsledků z poslední volební místnosti v Bukovince je jasné, že na Blanensku s převahou volby vyhrála ČSSD. Získala 26,34 procenta hlasů. Druhé místo patří komunistům. Na Blanensku jim dalo hlas 16,06 procenta lidí. Třetí je ANO 2011 se ziskem 15,83 procenta hlasů. Následuje KDU-ČSL - 12,56 procenta, TOP 09 - 6,98 procenta, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury - 6,26 procenta a ODS - 5,57 procenta hlasů.

17:36 - Za občanské demokraty zamíří do sněmovny dva bývalí ministři Nečasovy vlády, Petr Fiala a Pavel Blažek. Fiala získal přes jedenáct tisíc preferenčních hlasů, což je devátý nejlepší výsledek v republice.

17:34 - Na Vyškovsku je v tuto chvíli sečtených 100 procent hlasů. Volební účast v regionu byla 61,02 procenta. S 28,56% zvítězila ČSSD, 17,41 získali komunisté, hnutí ANO 2011 16,12. KDU-ČS, Úsvit, Top 09 a ODS měly pod 10 procent.

17:01 - Na Brněnsku vyhrála volby ČSSD se ziskem 21,81 procent hlasů před ANO 2011 (18,06 procent) a KSČM, která získala 14,36 procent hlasů.

17:30 - I v Moravském Krumlově potvrdila vítězství ve volbách do Sněmovny sociální demokracie. Proti předchozími výsledku před třemi lety si polepšila o téměř tři procenta, dosáhl na téměř čtyřiadvacet procent. Polepšili si i komunisté. S téměř dvaceti procenty vyrostli o tři a půl procenty. Třetí je se sedmnácti procenty nováček voleb, hnutí ANO. Osm a půl procenta získali lidovci, povyrostli o půldruhého procenta. Následuje osmiprocentní TOP, která přišla o téměř polovinu hlasů. Téměř sedm procent nabral další nováček, hnutí ANO. Těsně nad šesti procenty skončili občanští demokraté, kteří ztratili dvě třetiny hlasů.

17:29 - Poslanci za KDU-ČSL: Jiří Mihola, Josef Uhlík, pravděpodobně Jaroslav Klaška.

17:28 - Lídr jihomoravské kandidátky SPOZ František Lukl získal v Kyjově 347 preferenčních hlasů. Z celého Hodonínska pak 800, to je 32,11 procent.

17:27 - Michal Hašek považuje volební výsledek za zklamání. "Neuděláme ale stejnou chybu jako v roce 2010, kdy ihned rezignoval předseda Jiří Paroubek a vládu sestavily strany bez nás," sdělil. Doplnil, že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka povede vyjednávání o koalici.

17:23 - Na obrazovce se objevuje jihomoravský hejtman Michal Hašek. Lidé z volebního studia Žít Brno ho vítají ironickým potleskem. Pote ale opět začínají diskutovat mezi sebou a jeho rozhovor příliš nevnímají.

17:22 - Volebním štábem KDU-ČSL se nesou tóny písně Svatý Václave, nedej zahynouti nám, ni budoucím. Panuje tady všeobecně dobrá nálada.

17:21 - V České televizi promluvil hejtman Jihomoravského kraje a dvojka na kandidátce sociální demokracie Michal Hašek. "Chci poděkovat našim voličům. Volební zisk není tak silný, jak jsme očekávali, ale dostali nás na první místo. Přesto nezastírám zklamání. Výsledek pod 25 procent jsme považovali za nedobrý výsledek. Čeká nás snaha najít řešení v novém modelu poslanecké sněmovny. Musíme najít podporu pro vládu, kterou budeme sestavovat."

17:20 - I v Hrušovanech nad Jevišovkou po třech letech volby do Sněmovny vyhráli sociální demokraté. S téměř pětadvaceti procenty si proti minulým volbám polepšili o dvě a půl procenta. Druzí skončili komunisté s jednadvaceti a půl procenty, i o ni si o téměř dvě procenta polepšili. Třetí je se sedmnácti procenty nováček voleb, hnutí ANO, následovaný druhým úspěšným nováčkem, hnutím Úsvit, které brali přes devět procent. Pátí lidovci se sedmi procenty prakticky svůj výsledek z minulých voleb obhájili. TOP09 a občanští demokraté brali přes pět procent. Top ztratila ve městě polovinu hlasů, modří skoro tři čtvrtiny.

17:18 - Na jižní Moravě zbývá sečíst již jen několik okrsků a méně než procento hlasů. Propadák ODS je zde ještě větší než v České republice: dokonce se dostali pod sedm procent voličských hlasů.

17:17 - Sečtené už je i v Bučovicích. Volit přišlo 57,41 procenta obyvatel. 881 z nich, což je 29,17 procenta, dalo svůj hlas sociální demokracii. Druzí skončili komunisté, za nimi hnutí ANO 2011.

17:16 - V Brně hlásí konečné výsledky. Zvítězila sociální demokracie se 20,8 procenty hlasů, těsně následovaná Babišovým ANO 2011. Největší skokan voleb dostal 17,2 procenta hlasů. Třetí skončilo TOP 09 (13,8). Na čtvrtou pozici se dostali komunisté (10,3), občanští demokraté (9,5 procenta). Lidovci jsou šestí (8,7), sedmý Úsvit přímé demokracie. Z Brna by se do parlamentu dostali také Zelení, kteří tu dostali 5,3 procenta hlasů. Volební účast v největším moravském městě těsně přesáhla šedesátiprocentní hranici.

17:15 - Vítězství ve Znojmě, v regionu i v rámci preferenčních hlasů. Jakýsi politický hattrick se podařil starostovi Znojma Vlastimilu Gabrhelovi. V preferenčních hlasech dokonce přeskočil i hejtmana Michala Haška. Dostal jich 1381, což je asi 32 procent. „Jsem za tento výsledek ve Znojmě velmi rád. Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří mi dali preferenční hlas. Ohromně to nabíjí pro hlavní práci, kterou vykonáváme ve městě," reagoval na úspěch ČSSD ve Znojmě i svůj osobní Gabrhel.

17:14 - Ve Strážnici zvítězili KDU-ČSL s 19,87 procenty hlasů. Druhá je ČSSD s 19,46%. Třetí je ANO 2011 s šestnácti a půl procenty.

17:11 - V Břeclavi obhájila vítězství z roku 2010 ČSSD (24,72). Od minulých voleb tam ztratila jediné procento hlasů. Druhé místo patří ANO 2011 (19,98), za kterou následuje KSČM (16,41). Volební účast byla téměř 55 procent. To je asi o dvě procenta méně než před třemi lety.

17:09 - Z Facebooku - Ondřej Veselý: Začínám mít pocit, že není šance, aby tu vznikla funkční vláda, hned vedle toho jak tyto výsledky jsou smutné. Jakub Fajnor: Po tomhle výsledku by měl rezignovat předseda SPOZ, tudíž v následujících dnech až týdnech očekávám abdikaci. Jinak největší průser je Okamura ve sněmovně.

17:08 - Šéf brněnské TOP 09 Jaroslav Kacer je s výsledky voleb spokojený. „V Brně jsme skončili na třetím místě. Dává nám to skvělé vyhlídky pro nadcházející komunální volby," řekl Kacer.

17:07 - Ve chvíli, kdy se v televizi objevuje lídr Strany zelených Ondřej Liška, ruch ve volebním studiu poněkud utichá a lidé poslouchají jeho projev. Některé jeho výroky vyvolávají v sále smích. Jakmile rozhovor končí, začínají se lidé zase víc bavit.

17:05 - Ve Znojmě obhájila po třech letech vítězství ve volbách do Sněmovny sociální demokracie. Získala sedmadvacet procent a tím o dvě procenta vylepšila výsledek z minulých voleb. Znojemský starosta, sedmička kandidátky sociálních demokratů, Vlastimil Gabrhel posbíral téměř dvaatřicet procent preferenčních hlasů. Druhý s téměř osmnácti procenty hlasů skončil nováček voleb, hnutí ANO. Třetí komunisté přišli o jednu příčku a téměř půldruhého procenta hlasů proti volbám do Sněmovny před třemi lety. Čtvrtá TOP09 s osmi procenty klesla v pořadí a přišla o téměř šest procent z minulých čtrnácti. Občanští demokraté sesbírali sedm procent, proti minulým volbám propadli o jedenáct procent. Lidovci dosáhli na šest a půl procent a tím si proti minulým volbám si o o půldruhého  procenta polepšili. O desetinku za lidovci zaostal další nováček voleb, hnutí Úsvit. Propadli Zemanovci, kteří z téměř pěti procent spadli na 1,2 procenta.

17:04 - Projev šéfa Zemanovců vyvolává u Žít Brno výbuchy smíchu. Odpovědi typu "tak určitě" nebo "Česká republika bude mít vládu, jakou si zaslouží" osazenstvo Ottoman trumpet výborně baví.

17:03 - V Brně už je sečtených 99,5 procent hlasů. Také tady zvítězili sociální demokraté s necelými 21 procenty hlasů. Na druhém místě skončilo ANO 2011, kterým dalo hlas 17,3 procenta brněnských voličů. Třetí skončilo TOP 09 se 13,8 procenty. Čtvrtí jsou komunisti (10,3), pátí občanští demokraté (9,5 procenta). Lidovci jsou šestí (8,7), sedmý Úsvit přímé demokracie. Z Brna by se do parlamentu dostali také Zelení, kteří tu dostali 5,3 procenta hlasů.

17:02 - Lídr ODS na jihu Moravy Petr Fiala získal skoro jedenáct tisíc preferenčních hlasů. Přesto uznal volební porážku strany. "ODS se musí změnit, je to jasný signál od voličů," řekl.

17:01 - Jednoznačnou prohrou skončily volby podle čtverky kandidátky Zemanovců Marka Viskota. „Před třemi roky jsme měli v kraji 4,3 procenta a bez prezidenta. Teď je to 1,7 procent a to máme prezidenta. Je to prohra. Já osobně jsem doufal v zisk kolem pěti procent. Těžko říct, kdo za to může. Média o nás informovala jen negativně, ale určitě si za výsledek můžeme i sami,“ řekl zastupitel Brna-středu Viskot.

17:00 - Jihomoravský lídr SPOZ František Lukl je současným výsledkem velmi zklamán. Ve volebním štábu v Praze však nadále zůstává. Na rozdíl od jiných členů strany. Podle jeho slov, potápějící se loď opouští jen ti, co nemají zodpovědnost. „Je to velký neúspěch, bohužel jde o mnohem horší výsledek, než jsem očekával. Je to obrovské zklamání. Beru to jako neúspěch lídrů, nikoliv dalších členů na kandidátkách," říká Lukl. SPOZ na Hodonínsku prozatím získala 3,6% hlasů. V Kyjově, kde je Lukl starostou, má však 11,4% hlasů. „Za to jsem velmi rád. Těší mě, že tam ke mně mají lidé důvěru," hodnotí Lukl, který návrat do Kyjova plánuje na večer. „Ještě chci poděkovat lidem ve volebním týmu. K večeru vyrazím domů," prozrazuje kyjovský starosta.

16:59 - "Právě jsem zkontroloval výsledky a vypadá to, že jsem novým členem poslanecké sněmovny. Zatím jsem v šoku, ale vnímám to pozitivně. Ukázalo se, že i bez milionů korun na kampaně lze u voleb uspět," říká Petr Adam (Úsvit), který právě začíná slavit.

16:58 - V Říčanech u Brna obecní rozhlas právě ohlašuje výsledky voleb v obci. Vojtěch Adam ztlumil televizi, aby dobře slyšel. "Podle rozhlasu jsme dostali 351 hlasů, to je 14 procent, v lidovecké obci to považuji za úspěch," raduje se Adam.

16:58 - Jedničku jihomoravské kandidátky TOP 09 Roma Kostřicu překvapil úspěch hnutí ANO a Úsvit. „Myslel jsem, že podobným projektům, jako byly Věci Veřejné Víta Bárty, už voliči nevěří. Ale projevila se tady nejspíš profesionální předvolební kampaň, která využila oprávněnou i neoprávněnou nespokojenost ve společnosti," uvedl Kostřica.

16:57 - Po sečtení téměř 89 procent okrsků zůstává na Břeclavsku i nadále v čele ČSSD s 23 procenty hlasů. Druhé je hnutí ANO 2011 s bezmála devatenácti procenty, třetí KSČM má zatím o dvě procenta hlasů méně. Následuje KDU-ČSL (9,1 %), TOP 09 s osmi procenty, Úsvit přímé demokracie (7,6 %) a ODS (6,2 %). Volební účast v regionu se blíží pouhým 56,4 procenta.

16:56 - Hodonín ovládla ČSSD s 25,67 procenty hlasů. Druhé místo patří hnutí ANO 2011, které jen o sto dvacet osm hlasů porazilo KSČM.

16:52 - Zelení překonali tři procenta. Ve studiu Žít Brno se ozývá potlesk. "Love jsou doma," vykřikuje s úsměvem Hollan.

16:51 -  Největší baštou TOP 09 na jižní Moravě byly v minulých volbách Jiříkovice na Brněnsku. Strana tam získala téměř třicet procent hlasů. Letos se ovšem musela sklonit před křesťanskými demokraty, kterým dalo hlas 28 procent voličů. TOP 09 má 17,5 procenta.

16:50 - Zatím nejméně lidí z celého Vyškovska přišlo volit v Podbřežicích, a to 87 ze 192 voličů zapsaných na seznamu, což je 45,31 procenta. 26 z nich, 29,88 procenta, dalo svůj hlas sociálním demokratům, kteří v obci zvítězili.

16:49 - Jedinou poslankyní může být za Vyškovsko Věra Křivánková ze Slavkova u Brna. Komunistická kandidátka se o čtvrté místo ze čtyř mandátů pere s Ivem Pojezným. Rozdíl je před sečtením posledních pěti procent hlasů několik desítek hlasů.

16:48 - Všech třicet volebních okrsků v Blansku už má sečtené hlasy. Ve městě drtivě zvítězila ČSSD s 28,89 procenty hlasů. Druhá skončila KSČM a třetí ANO 2011, mezi kterými je rozdíl pouhých tří hlasů. Čtvrté místo patří KDU-ČSL, dále je TOP 09 a pětiprocentní hranici překonala ještě ODS, která v Blansku dostala 7,13 procenta hlasů.

16:47 - Ve Vracově porazilo Ano 2011 ČSSD v poměru 23,39:21,45. Třetí jsou komunisté.

16:46 - Město lídra SPOZ Františka Lulka skončilo s počítáním. Česká strana sociálně demokratická urvala první příčku s 20,96 procenty hlasů, následuje ji KSČM a ANO 2011. Zemanovci skončili na čtvrtém místě s 11,40 procenty.

16:45 - Po sečtení 92 procent hlasů voličů jich na jihu Moravy získal nejméně LEV 21-Národní socialisté: pouhých 233. Bouřlivé reakce vyvolalo překročení desetiprocentní hranice křesťanských demokratů v jejich štábu. "Je to tam!" ozvalo se sborově.

16:45 - Bouřlivé reakce vyvolalo překročení desetiprocentní hranice křesťanských demokratů v jejich štábu. "Je to tam!" ozvalo se sborově.

16:44 - "Myslíte si, že už si můžeme připít?" říká manželka Vojtěcha Adama paní Daniela. Její manžel sleduje v klidu a pohodě televizi. "Už je sečteno přes 90 procent hlasů, už je to skoro jisté, takže ano, připijeme si." Paní Daniela vytahuje lávev červeného vína a s manželem si připijí. KSČM získali zatím 38 mandátů. "Jsem zvědavý, jakou nám dají klubovou místnost, do které se nás vejde všech 38 křesel.

16:43 - Intenzivni politická diskuze s cynickými komentáři zatím ve studiu Žit Brno chybí. Nejintenzivnější reakce na průběžné výsledky voleb přichází ve chvíli, kdy zeleným ve volební grafice přiskočí další hlasy.

16:42 - Sečtené hlasy mají také ve Slavkově u Brna. K volbám tam přišlo 62,93 procenta lidí. 26,21 procenta dalo svůj hlas ČSSD, která ve městě zvítězila.

16:41 - V Hustopečích, třetím největším městě břeclavského okresu, dostalo nejvíce hlasů ANO 2011 (22,21). Druhou nejsilnější stranou tam byla ČSSD (21,29), třetí s odstupem komunisté. A volební účast? Téměř šedesátiprocentní.

16:40 - Jako první z větších měst na jižní Moravě mají spočítány výsledky v Mikulově. Při nízké volební účasti 54 procent voličů vyhrála ČSSD (22,04 procenta) před KSČM (21,14 procenta), ANO 2011 (16,22), TOP 09 (10,5), ODS (7,7), KDU-ČSL (6 procent) a Úsvitem (5,9).

Volební štáb KDU-ČSL - Jiří Mihola.16:39 - Sčítání hlasů napjatě sleduje lídr KDU-ČSL Jiří Mihola. Je spokojený. "Měli jsme za cíl dvouciferné číslo, kterému se už blížíme. Doufám, že se to podaří," uvedl politik. Několik posledních dní strávil především s rodinou. Nervózní není. "Cítím jen zdravé napětí," popsal své pocity. Místo ve sněmovně má zajištěné i dvojka na kandidátce Jaroslav Klaška, o osudu třetího v pořadí Josefa Uhlíka se stále rozhoduje.

16:38 - Ve štábu Zemanovců v Brně panuje uvolněná atmosféra. Zhruba dvacítka straníků se bav, několik jich ještě sleduje volební zpravodajství či stránky statistického úřadu. Pro místopředsedu jihomoravské organizace za Blansko Miloše Tomáška znamená konec voleb úlevu. „Je to oddych. Poslední týdny jsem si vůbec neodpočinul," říká. Podle předsedy Keremidského je ale dost možné, že za pár měsíců začne vše nanovo. „Babiš teď řekl, že nepůjde s nikým. Takže Rusnok a i třeba František Lukl asi zůstanou ministry ještě dlouho. A na jaře můžou být volby znovu," myslí si.

16:37 - Hodonín má téměř sečteno. Vypadá to, že výsledky kopírují celostátní čísla. ČSSD si první příčku už zřejmě udrží, za ní skončí ANO 2011 následované KSČM.

16:36 - Zatím nejvíc preferenčních hlasů na Blanensku získal Zdeněk Peša, starosta Olešnice, který kandiduje za KDU-ČSL. V době, kdy bylo sečteno asi devadesát procent volebních okrsků, měl téměř 1 900 hlasů. Lubomíra Toufara z ČSSD zakroužkovalo necelých 1 800 a Zuzku Bebarovou Rujbrovou z KSČM 1 400 lidí.

16:35 - V Miroslavi na Znojemsku obhájili vítězství a i výsledek sociální demokraté. S necelými šestadvaceti procenty dopadli o několik desetin procenta lépe než před třemi lety. Druhé je hnutí ANO, nováček voleb. Třetí jsou komunisté. S jednadvaceti procenty přišli o jednu příčku a tři procenta hlasů. Čtvrtá TOP s devíti procenty přišla o půldruhého procenta hlasů. Další z nováčků, hnutí Úsvit vzal téměř šest procent, Na lidovce zbylo 4,5 procent, což je téměř dvojnásobek minulého výsledku. Naproti tomu občanští demokraté, kteří dostali čtyři procenta, přišli o téměř tři čtvrtiny hlasů.

16:37 - Jakub Horut: jediné co mě těší je Bobošíková na 0,42 procentech (z Facebooku).

16:33 - Členy TOP09 v brněnském štábu potěšilo pokoření jedenáctiprocentní hranice po sečtení pětaosmdesáti procent hlasů. „Tak ještě devět," pronesl s úsměvem místostarosta brněnské Bystrce Tomáš Přibislavský.

16:32 - Už v osmi obcích na Břeclavsku vyhrálo předčasné volby ANO 2011. Nejvíce procent hlasů získala strana, jejíž lídrem je na jižní Moravě Martin Stropnický, v Bavorech (27,58) a v Dolních Dunajovicích (25,06).

16:30 - Ve volebním studiu Žít Brno v Ottoman trumpet je už několik desítek lidí. Prestože místnosti dominuje plátno, na které organizátoři promítají volební studio ČT, lide se baví o všem možném. Kvůli hluku není volební přenos chvílemi skoro slyšet. Nepomáha ani to, ze Hollan zesiluje zvuk.

16:29 - Štáb TOP 09 sledoval v televizi rozhovor svého předsedy Karla Schwarzenberga. Přítomné pobavil jeho bonmot o promítnutí problémů ODS do výsledků voleb. "Spolu chyceni, spolu pověšeni," okomentoval situaci předseda TOP 09.

16:24 - Po sečtení zhruba 85 procent hlasů v Brně je vidět, že kdyby o parlamentu rozhodovali pouze Brňané, do parlamentu by vedle sedmi stran, které zřejmě získají mandáty, šla i osmá: ve městě s mnoha vysokoškoláky by přesáhla pětiprocentní hranici i Strana zelených (zatím 5,4 desetiny procenta).

16:25 - V Jevišovicích, nejmenším městě na Znojemsku, vyhráli komunisté. S téměř pětadvaceti procenty si polepšili proti volbám před třemi lety o téměř čtyři procenta. Sociální demokraté na druhém místě s dvaadvaceti procenty přišli proti posledním volbám  o jedno procento zisku i o vítězství. Třetí místo patří hnutí ANO s devatenácti procenty. Čtvrtí lidovci brali necelých devět procent, oproti minulým volbám ztratili necelé procento. TOP09 s pěti a půl procenty přišla o polovinu hlasů. Stejný výsledek bral nováček voleb, hnutí ANO.  Občanští demokraté s necelými pěti procenty spadli na čtvrtinu výsledky z minulých voleb do Sněmovny.

16:24 - Blanenská právnička a číslo pět na jihomoravské kandidátce komunistů Zuzka Bebarová-Rujbrová sleduje volební zpravodajství z postele před televizní obrazovkou. Má totiž zraněné nohu. „Jít volit byl pro mě tentokrát obrovský sportovní výkon. Volila jsem na Základní škole Salmova v Blansku a vyštrachat se tam o berlích po schodech bylo něco. Ale zvládla jsem to," smála se Rujbrová.

16:23 - Město poslance Ivana Ohlídala (ČSSD), Veselí nad Moravou, opanovala jeho strana s téměř šestadvaceti procenty. Strana starosty Miloše Kozumplíka (ODS) skončila až sedmá s necelými šesti procenty.

16:22 - V Mouchnici na Hodonínsku získala Česká pirátská strana (3,24% hlasů) i Dělnická strana sociální spravedlnosti (1,94% hlasů) více hlasů než strany TOP 09 (1,29% hlasů) a ODS (0,64% hlasů)

16:21 - Na sociální sítí Facebook komentují volby i brněnští studenti - Štěpán Lamich: Hmmm tak asi brzy budou další předčasné volby… jak a jestli vůbec vznikne nějaká vláda. Petr Kocián: Tak už ne jen Komanči, ale i Vietcong a Slovák, který je absolutně mimo… 3x hurá :-!

16:20 - Podle jihomoravského předsedy Zemanovců a nejvýše postaveného straníka na kandidátce Mariána Keremidského za špatným výsledkem strany nestojí ani tak protest rektorů českých univerzit proti postupu prezidenta Miloše Zemana, jako vnitřní rozpory ve straně. „Nejvíce nám uškodily rozepře v některých krajích. Mám tím na mysli Prahu, Plzeň či Hradecký kraj. Nějakou dobu se o nás kvůli vnitrostranickým problémům psalo negativně. Ale jsem rád, že nám se takové problémy vyhnuly. Jsme největší stranická organizace a vytvořila se tu dobrá parta, která táhne za jeden provaz. Dokazuje to i to, kolik se nás tu dnes sešlo," říká.

16:19 - Vyškov je sečtený! S téměř jedenatřiceti procenty hlasů vyhrála dle očekávání ČSSD. Volební účast lehce přesáhla šedesát procent. Druzí v okresním městě skončili komunisté, kteří získali o šestatřicet hlasů víc než třetí hnutí ANO 2011. „Jsem rád, že Vyškov se ukázal jako bašta sociální demokracie. Vnímám to jako ohodnocení práce radnice. Voličům samozřejmě patří poděkování," okomentoval výsledek sociálně-demokratický starosta Vyškova Karel Goldemund, i když bylo znát, že z celostátních výsledků nadšený není.

16:18 - Po sečtení více než padesáti procent hlasů v asi sedmitisícovém Mikulově stíhají komunisté (20,46) zatím těsně vedoucí ČSSD (20,88). Na třetí pozici je nyní ANO 2011 (15,20).

16:17 - Šardice ovládli komunisté. V bývalé hornické obci získala KSČM 28,5 %. Druzí skončili sociální demokraté.

16:16 - Ve volebním štábu KDU-ČSL se ozval výbuch. Nikoliv však bomby, ale sektu. Přítomní začínají pomalu oslavovat. Už dorazil i lídr Jiří Mihola, kterého ostatní přivítali bouřlivým potleskem.

16:15- Jak postupně přibývá sečtených hlasů, přibývá i účastníků volebního studia Žít Brno. A začínají také komentovat dění ve volebním studiu ČT. Radují se třeba z toho, ze ODS předběhla Okamurův Ůsvit a baví se na účet lídra hnutí Ano 2011 Andreje Babiše, který se v televizním rozhovoru viditelně vyhýbá odpovědi na některé otázky.

16:14 - Na Blanensku je už spočítáno přes osmdesát procent hlasů. Vedou sociální demokraté, kteří dostali bezmála 27 % hlasů. Na druhém místě jsou komunisté (15,99 %) a třetí Ano 2011 (15,81 %). Na čtvrtém místě zatím figurují lidovci s 12,47 % hlasů.

16:13 - U sociálních demokratů na jihu Moravy zatím preferenční hlasy voličů staví na první místo Michala Haška. Kroužkovalo ho zatím 17600 lidí a Bohuslava Sobotku 15400.

16:12 - Vojtěch Adam (KSČM) se podíval na internet, kolik získal hlasů sám za sebe a spokojeně řekl:"Mámo, tak já jsem asi tam! Ještě se podívám na Petra … (Úsvit - syn, pozn. red.)," spokojeně pokyvuje hlavou lídr komunistů na jižní Moravě. "Jsem mile překvapen synovým úspěchem," dodává.

16:11 - Po třech čtvrtinách spočítaných hlasů je v kraji pořadí stran následující: ČSSD 23,59 procent, ANO 2011 má 17,20, KSČM 14,72, KDU-ČSL 9,78, TOP 09 získalo 9,54, ODS 6,92 a Úsvit 6,42 procent hlasů.

16:09 - Sto procent hlasů už je sečtených také v Drnovicích na Vyškovsku, kde k volbám přišlo 63,36 procenta obyvatel. Ačkoliv v obci zvítězili sociální demokraté, starostka vesnice Zuzana Hermanová ucházející se o hlasy voličů ze sedmé pozice kandidátky ODS získala víc preferenčních hlasů než lídr kandidátní listiny ČSSD na jihu Moravy Bohuslav Sobotka. Kroužek u jejího jména udělalo 73 voličů, Sobotka získal 60 preferenčních hlasů.

16:08 - KDU-ČSL získala nejvíce hlasů v Uherčicích na Břeclavsku (25,51). V regionu je to prozatím jediná obec, kde lidovci zvítězili. Druhou nejsilnější stranou tam bylo ANO 2011 (19,88).

16:06 - Doma u televize sleduje volební zpravodajství také olešnický starosta a krajský zastupitel Zdeněk Peša. Ten kandidoval za KDU-ČSL v Jihomoravském kraji jako číslo pět. „Sedím doma v obýváku a sleduji volby. Zatím to vypadá, že se lidovci do sněmovny dostanou. Co budu dělat večer, ještě nevím. Uvidí se podle toho, jak dopadnou volby," řekl Peša.

16:05 - Prozatím nejnižší volební účast na Hodonínsku má Nová Lhota. K volbám přišlo jen 47, 95% voličů. Nejvíce hlasů tu získala KSČM, a to 21,94%.

16:04 - V okrese Hodonín má konečné výsledky i první město, a to Ždánice. Vyhrála tam sociální demokracie s téměř osmadvaceti procenty. Druzí skončili komunisté.

16:00 - Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka přiznal, že volební výsledek není takový, jaký strana čekala. "Ale pořád máme nejlepší výsledek ze všech stran. Vypadá to, že poslanecká sněmovna bude roztříštěná a čekají nás obtížná vyjednávání o vládě," řekl Sobotka.

Lídr jihomoravské kandidátky TOP 09 Rom Kostřica15:59 - Do volebního štábu TOP 09 dorazil lídr jihomoravské kandidátky Rom Kostřica. Členové strany ho přivítali potleskem.

15:58 - Po sečtení 61 procent hlasů voličů v kraji má lídr ČSSD Bohuslav Sobotka 11 807 preferenčních hlasů, druhý na kandidátce Michal Hašek 13 407 hlasů.

15:57 - Ve Znojmě jsou spočítány tři čtvrtiny okrsků. S šestadvaceti procenty vede sociální demokracie, druhé místo si upevňuje hnutí ANO s osmnácti procenty, těsně následovaná komunisty, kteří zaostávají o necelé procento. Čtvrtá TOP má těsně přes osm procent, o procento zpět následují občanští demokraté. Těsně pod sedmi procenty je hnutí ANO, následované lidovci.

15:56 - Zemanovci mají kolem půl druhého procenta. Jejich štáb v pizzerii Viva se pomalu vylidňuje. „Nechci čekat, až vyhrajou. Socany už nepřeběhneme," loučí se předseda sdružení strany z brněnské Slatiny a bývalý kandidát na primátora Lubor Pospíchal. Ostatní se pomalu smiřují s volební prohrou. Někteří se i smějí. Třeba když v televizi vidí Bohuslava Sobotku z ČSSD, kterému se pravděpodobně jen těžce bude  skládat stabilní vládní koalice.

15:55 - V České televizi mluví lídr sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. "Volební výsledek zatím není tak vysoký, jak jsme očekávali. Pokud sociální demokracie vyhrála, naším úkolem je sestavit vládu. Vidím prostor pro to,  abychom jednali. Sociální demokracie má připravit rozumný projekt pro následné čtyři roky," řekl mimo jiné Sobotka.

15:55 - Volební štáb KDU-ĆSL začíná ožívat a nálada se lepší každým okamžikem. Z výsledků je jasné, že se strana do sněmovny po několika letech vrátí. "Už nemůžeme spadnout, výsledky se budou lišit maximálně o několik desetin," uvedl člen štábu Jan Šmídek. Příchod lída kandidátky se očekává každým okamžikem.

15:54 - V sobotu odpoledne vyrazil blanenský starosta a kandidát na mandát poslance za ČSSD Lubomír Toufar na divizní fotbalové utkání Blansko – Pelhřimov. „Po fotbale ještě pojedu do blanenského zámeckého parku na festival Via Bohemica. Rozloučit se se slovenskými a maďarskými kamarády. Je to správná parta od Galanty," řekl Toufar s tím, že pak se vydá do ráječské restaurace Orel, kde bude s přáteli sledovat volební zpravodajství.

15:53 - Na Břeclavsku už je sečteno téměř 35 procent odevzdaných hlasů. Ve vedení je zatím ČSSD s 23 procenty podpory, o druhé místo se přetahuje KSČM (18,4 %) a ANO 2011 (18,3 %). Pětiprocentní hranici překračuje ještě KDU-ČSL (8,3 %), Úsvit přímé demokracie (8,1 %), TOP 09 (7,7 %) a ODS (5,6 %). Volební účast v regionu zatím představuje 57,3 procenta.

15:52 - Prvním městem z Vyškovska, kde je sečtených 100 procent hlasů, jsou Ivanovice na Hané. Nejvíc lidí, a to 406, hlasovalo pro sociální demokraty, kteří tak získali 30,38 procenta platných hlasů. 274 lidí volilo komunisty, 220 ANO, 114 KDU-ČSL. K volbám tam přišlo 56,27 procenta voličů.

15:52 - Vranovská ves, kde mívali silnou pozici Zemanovci. Tentokrát tam vyhrálo volby hnutí ANO s dvaadvaceti procenty. Druzí jsou komunisté brali téměř jednadvacet procent. Třetí jsou lidovci s téměř třinácti procenty. Čtvrtí  sociální demokraté zůstali o procento . TOP dostala  téměř osm procent. Zemanovci dostali sedm procent, což je stále ještě pro letošní volby vysoce nadprůměrný výsledek. Blýskli se i piráti s pěti procenty.

15:51 - V nejmenší obci hodonínského regionu získalo nejvíce hlasů ČSSD a ANO 2011. Shodně mají 23,25%. I druhý nejvyšší počet hlasů mají dvě strany. SPOZ i Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury má shodně 11,62%.  Starostu obce to nepřekvapuje. „Shodným výsledkem nejsem překvapen. Stejně jsem přesvědčen o tom, že bude menšinová vláda," sdělil starosta Antonín Frgal. Ve Skalce je volební účast 60%. Přišlo 87 voličů, jeden hlas byl neplatný. „Dříve jsme měli volební účast kolem osmdesáti procenty. Pohled lidí na současnou politiku se tak odráží i na jejich účasti," poznamenal starosta Skalky. Ten volební boj nesleduje. „Mám jiný program. Podívám se na výsledky večer," prozradil.

15:50 - Hodonín sečetl už více než polovinu okrsků a z předběžných výsledků vyplývá vítězství ČSSD. O druhou příčku se zatím přetahuje hnutí ANO 2011 s KSČM. Nejhůře si vedou Národní socialisté, kteří mají jen tři hlasy.

15.50 - Na jižní Moravě už je sečtená víc než polovina hlasů. Nadále vítězí sociální demokraté se 23,6 procenty hlasů. Následuje hnutí ANO 2011 se 17 procenty a třetí KSČM. Křeštanští demokraté zatím získali 9,7 procent, TOP 09 9,4 procenta. Občanští demokraté jsou až na šesté místě (6,8 procent hlasů), sedmý je Úsvit přímé demokracie kandidující společně s Moravany. Posbíral 6,5 procent.

15:49 - Na Břeclavsku už je sečteno téměř 35 procent odevzdaných hlasů. Ve vedení je zatím ČSSD s 23 procenty podpory, o druhé místo se přetahuje KSČM (18,4 %) a ANO 2011 (18,3 %). Pětiprocentní hranici překračuje ještě KDU-ČSL (8,3 %), Úsvit přímé demokracie (8,1 %), TOP 09 (7,7 %) a ODS (5,6 %). Volební účast v regionu zatím představuje 57,3 procenta.

15:47 - V obci Horní Věstonice na Břeclavsku dosáhla strana Úsvit přímé demokracie T.Okamury 18,66 procent hlasů. Z obcí v regionu, kde mají dosud sečteny všechny hlasy, je to nejvíc. V Horních Věstonicích však vyhrálo ANO 2011.

15:46 - Policisté na Vyškovsku neřešili v souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny žádný incident. Podle mluvčí vyškovských policistů Ivy Šebkové její kolegové dohlíželi na důstojný průběh voleb. „Pohybovali jsme se v blízkosti volebních místností. Žádný problém jsme nezaznamenali," řekla policejní mluvčí.

15:45 - Vojtěch Adam (KSČM) sleduje průběh voleb na chatě v Říčanech. "Očekávám, že se do poslanecké sněmovny dostaneme, potvrzují se výsledky různých volebních průzkumů, že se do sněmovny dostane i strana ANO 2011. Připouštím, že je ale na závěry brzy, stát se může cokoliv."

15:44 - Znojmo má spočítané téměř dvě třetiny okrsků. Stále vedou sociální demokraté s šestadvaceti procenty. Na druhé místo poskočilo ANO s osmnácti a půl procenty. Třetí jsou komunisté se sedmnácti procenty. Čtvrtá TOP bere přes osm procent, s procentími odstupy následují občanští a křesťanští demokratí.  S šesti procenty následuje Úsvit.

15:43 - Petr Adam (Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury) se právě podíval poprvé na výsledky. "S průběhem jsem spokojen, nyní je ale ještě předčasné se radovat či rmoutit. Výsledky budu brát vážně, až při sečtení osmdesáti procent hlasů."

15:42 - Vysokou volební účast měly Nové Sady na Vyškovsku. K urnám přišlo 75,28 procenta lidí. Nejvíc hlasů, a to 32,83 procenta, získala KSČM.

15:40 - Polovina okrsků je spočítaná v druhém největším městě Znojemska, Moravském Krumlově. Volební účast je téměř šedesát procent. Zatím vede sociální demokracie s dvaadvaceti procenty, druzí jsou komunisté s téměř dvaceti procenty. Třetí příčku drží se sedmnácti procenty ANO. Čtvrtá je TOP09 má devět procent, těsně následovaná Úsvitem. Těsně pod sedmi procenty jsou lidovci a občanští demokraté. Zemanovci berou procento.

15:37 - Po několika minutách se daří zprovoznit techniku. Výčepní i výpočetní. První hoste si tak točí pivo a sleduji přes internet volební studio České televize.

15:35 - Na Znojemsku je spočítaných téměř polovina okrsků. Vedou sociální demokraté s téměř pětadvaceti procenty hlasů, následování komunisty s dvaceti procenty. Třetí místo drží ANO s devatenácti procenty. Lidovci mají téměř devět procent, Úsvit má o dvě procenta méně.  TOP má přes šest procent, ODS o procento méně. Zemanovci mají půldruhého procenta.

15:39 - Ve Stopkově pivnici  členové ODS sledují na velké obrazovce sčítání hlasů, které se pro stranu nevyvíjí dobře. Je tu bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek. "Napjatě čekám na výsledek české a moravské pravice. Nejde jen o výsledek strany, ale jak voliči rozdají preferenční hlasy," komentoval Blažek, který je dvojka na jihomoravské kandidátce.

15:38 - V jihomoravském štábu Zemanovců chybí dvě hlavní postavy kandidátní listiny. Ministr pro místní rozvoj František Lukl je v pražské centrále. Dvojka kandidátky lékařský ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny Martin Pavlík má službu v nemocnici. Je tu trojka kandidátky a předseda strany Marián Keremidský, čtverka a zastupitel Brna-středu Marek Viskot a také šestka a starosta Petrovic a neúspěšný kandidát na senátora z roku 2010 Vladimír Paulík.

15:37 - Ve Vyškově je sečtených téměř sedmdesát procent hlasů. Zatím dle očekávání suverénně vede sociální demokracie, která má přes jedenatřicet procent. O druhé a třetí místo se přetahují komunisté s hnutím ANO 2011.

15:36 - Jihomoravská TOP 09 se pomalu schází v salónku brněnského hotelu International. Špičky kandidátky zatím chybí. Osazenstvo vítá dosavadní neúspěch SPOZ. "Ukázalo se, že vláda odborníků v uvozovkách voliče neošálila," řekl šéf brněnské TOP 09 Jaroslav Kacer.

15:32 - V Kyjově zatím vedou sociální demokraté. Mají 20, 61%. Druhá je ANO 2011 s téměř patnácti procenty. S dvanácti okrsků jsou zatím sečteny dva.

15:31 - Žerůtky jsou na Znojemsku první obcí, kde vyhrálo hnutí ANO. Ve vsi se sto třiceti voliči jich přišly hlasovat téměř dvě třetiny. S třiceti procenty vyhrálo právě ANO, druzí jsou komunisté s dvaceti procenty, třetí jsou lidovci s patnácti procenty, sociální demokraté s třinácti procenty skončili čtvrtí.

15:31 - Ve Veselí nad Moravou průběžně vede ČSSD s téměř sedmadvaceti procenty. Druzí jsou komunisté. Zatím je spočítaných jen deset procent okrsků.

15:30 - Modelka z Hodonína Aneta Grabcová letošní volby nestihla. „Měla jsem v plánu se zúčastnit, ale bohužel jsem to nestihla. Dost mě to mrzí, měla jsem hned od začátku jasno, komu svůj hlas dám. Předvolební kampaň jsem sledovala, ale nijak můj názor neovlivnila," prozradila Grabcová. Jak volby dopadnou, si netroufá odhadovat. „V tomhle vůbec odhad nemám. Ale doufám, že dobře," řekla modelka.

15:29 - V sobotu vyrazila společně s rodiči k volbám i Markéta Duranová. Voleb se účastní pravidelně. „Měla jsem dva favority a mezi nimi jsem se musela rozhodnout. Lákaly mě nové tváře, jako například Tomio Okamura, ale myslím, že má malé šance, nakonec jsem tedy zvolila jinou stranu. Možnosti kroužkování jsem nevyužila," prozradila třiadvacetiletá volička z Hodonína. Odhad na to, jak by mohly celé volby dopadnout, má. „Myslím, že by mohlo uspět Hnutí Ano," dodala Duranová.

15:28 - Místopředseda pirátů Ivo Vašíček z Čejkovic se vyjádřil pro Českou televizi k průběžným výsledkům. „Dva a půl procenta jsem tušili, ale očekávali jsme víc. Lidi asi uvěřili mediím, že se do parlamentu nedostaneme," uvedl Vašíček s tím, že nyní jeho strana jedná se všemi pirátskými stranami v Evropě pro společný postup při evropských volbách.

15:27 - Pravděpodobně vysoce nadprůměrný výsledek brali ve Zblovicích na Vranovsku občanští demokraté. V malé vesničce s padesátkou voličů přišly hlasovat čtyři pětiny lidí. Občanští demokraté vyhráli se čtyřiadvaceti procenty. Druzí byli komunisté s dvaadvaceti procenty. Třetí skončili sociální demokraté s třinácti procenty.  Za nimi skončilo s jedenácti procenty ANO a TOP09. Osm procent dostal Úsvit.

15:26 - Poctiví byli voliči v Zelené Hoře na Vyškovsku, kde už je také sečteno. Volební účast tam přesáhla sedmdesát procent. Tak jako jinde na Vyškovsku vyhrála sociální demokracie. Například ODS ze 146 platných hlasů získala pouze sedm z nich.

15:25 - V převážné části obcí Vyškovska, kde už je sečtených sto procent hlasů, vítězí sociální demokraté. výjimkami jsou například Malínky, kde nejvíc lidí hlasovalo pro komunisty, Orlovice s vítěznou KDU-ČSL nebo Březina, kde polovina voličů hlasovala pro ANO.

15:24 - Devětatřicetiletý Otto Kunc z Břeclavi chodí k volbám do Poslanecké sněmovny pravidelně od svých osmnácti let. „Jsou podle mě nejdůležitější. Třeba ty do Senátu ale vynechávám úplně," přiznal. Před volbami vždy pozorně sleduje kampaň politických stran a zajímá se i o jejich volební program. Nejinak tomu bylo i nyní. „Volím také podle toho, jak mě kdo předtím zklamal. Myslím, že je zapotřebí něco změnit, proto jsem dal hlas ANO 2011. Snad to vyjde," byl upřímný.

15:23 - Zemanovci rozložili svůj jihomoravský štáb v pizzerii Viva v Králově ulici v Brně. Panuje tu poněkud zklamaná atmosféra. Strana totiž má do poslanecké sněmovny daleko. Podle sečtených hlasů nemá ani dvě procenta. „Je sečteno přes dvacet procent a nevypadá to dobře. Výsledek na jižní Moravě vypadá hůře, než v krajských volbách," říká s posmutnělým úsměvem jihomoravský předseda strany a trojka na kandidátní listině Marian Keremidský.

15:22 - Zemanovci rozložili svůj jihomoravský štáb v pizzerii Viva v Králově ulici v Brně. Panuje tu poněkud zklamaná atmosféra. Strana totiž má do poslanecké sněmovny daleko. Podle sečtených hlasů nemá ani dvě procenta. „Je sečteno přes dvacet procent a nevypadá to dobře. Výsledek na jižní Moravě vypadá hůře, než v krajských volbách," říká s posmutnělým úsměvem jihomoravský předseda strany a trojka na kandidátní listině Marian Keremidský.

15:22 - Konečně i Břeclavsko má první volební výsledek. V Kašnici vyhrála ČSSD, která obdržela 24,6 procenta hlasů. Druhé skončilo hnutí ANO 2011 s 19,8 procenty, třetí KSČM získala 15,9 procenty hlasů. Do Poslanecké sněmovny by Kašničtí poslali ještě TOP 09 (13,5 %), Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (11,1 %) a ODS (5,5 %). Odevzdat svůj hlas přišlo v Kašnici bezmála 65 procent voličů.

15:21 - V městské části Brno-Ořešín už sčítání hlasů skončilo. K urnám tam přišlo 347 lidí, což je 80,70 procent voličů. Nejvíc hlasů dostala ČSSD (22,02 procenta), za ní skončily ANO 2011 (18,84 procent) a TOP 09 (9,27 procent).

15:20 - Po sečtení pětiny hlasů vede nadále ČSSD  s 24,5 procenty hlasů, další čísla se mění málo. Kromě již uvedených je nejblíže pětiprocentní hranici Strana zelených (3,17 procenta). Volebním propadákem zřejmě jak v republice, tak na jižní Moravě bude pro hradní stranu SPOZ. Zatím nedosáhli Zemanovci ani na dvě procenta hlasů.

15:19 - S velkým náskokem vítězí ČSSD v Nechvalíně. Získala 39,56%. Druhá je ANO 2011 s 18,13%.

15:18 - Hodonín má sečteno dvacet procent hlasů. Výsledky zatím předpovídají úspěch ČSSD, KSČM a ANO 2011. Hodonínský okrsek číslo 13 má volební účast 68,15 procent.

15:17 - Krátce po třetí hodině odpolední je na Blanensku sečtena čtvrtina volebních okrsků. Zatím jednoznačně vede ČSSD se ziskem 28,5 procenta hlasů. Kolem šestnácti procent hlasů má zatím KSČM a ANO 2011.

15:16 - V Šafově na Vranovsku se nebývale dařilo Pirátům. V obci s necelými sto čtyřiceti voličů, přišla hlasovat polovina lidí. Volby vyhráli komunisté s šestatřiceti procenty,  druzí byli sociální demokraté s jednadvaceti procenty. Třetí jsou právě Piráti s necelými třinácti procenty, o procento za nimi skončilo ANO. Lidovci dostali sedm procent.

15:15 - Přes 64 procent voličů přišlo k urně do Orlovic na Vyškovsku. V rámci okresu jde o vysoké číslo. O první místo se dělí lidovci a sociální demokraté. Třetí skončilo hnutí ANO 2011.

15:14- Jen jeden hlas dostala TOP 09 v Mále Vrbce na Hodonínsku. Tato obec má zatím také nejvyšší volební účast – 64,79 procent. V Žeravinách zcela propadla ODS, získala jen dvě procenta. V obci vyhráli sociální demokraté s téměř třiceti procenty.

15:10 - První dva okrsky v širším centru Znojma jsou spočítané ve Znojmě. Zatím vede sociální demokracie s necelými čtyřiadvaceti procenty před hnutím ANO s dvaceti procenty, třetí jsou komunisté s téměř sedmnácti procenty. TOP09 a ODS se pohybují kolem devíti procent, těsně nad pěti procenty je  Úsvit, Zemanovci mají zatím půldruhého procento a o procento zaostávají za Zelenými. Lidovci berou prozatím šest procent.

15:09 - "Volil jsem levicovou stranu, doufám, že se dostane do Sněmovny. Přednostní hlasy jsem nedával, nebyl na to čas," uvedl pětatřicetiletý Vyškovan Marek Štajnl.

15:08 - Volební zpravodajství bude dnes v televizi sledovat také známý boskovický porodník Jan Machač. „Volby si v televizi určitě pustím. Ale nebudu je sledovat nonstop. Mám také ještě fůru práce na zahrádce," řekl boskovický primář.

15:07 - Po zpracování deseti procent odevzdaných lístků vede na jihu Moravy ČSSD (25,23 procenta) před ANO 2011 (16,65 procent) a KSČM (16,29). Následují KDU-ČSL (9,18), TOP 09 (8,76 procenta), Úsvit (6,6) a ODS (6,16).

Neznámý umělec FIA umístil v Blansku v sobotu ráno před vchod tamní galerie plastiku kálející postavy. Z kapsy riflí jí čouhala volební obálka.15:06 - Smích, šok, pobouření. To vyvolala v sobotu další instalace neznámého pouličního umělce se zkratkou FIA v Blansku. Před vchod do Galerie města Blanska totiž v sobotu brzy ráno umístil plastiku kálející postavy. Té z kapsy riflí čouhala volební obálka. Kolem plastiky chodili Blanenští o kousek dál k urnám do volebních okrsků číslo devatenáct a dvacet. Plastiku odstranili blanenští městští strážníci. Více ZDE

15:05 - Členové volebních komisí museli řešit i nepříjemnosti. Jedna volička například komisi v blanenském kině vynadala za to, že v přilehlé Hybešově ulici se konají pravidelné trhy. „Ženě vadilo, že proto nemůže přijet autem až k volební místnosti. Chtěla po nás, abychom kvůli tomu zavolali policii," uvedla předsedkyně komise Pavla Janků.

15:04 - Relativně vysoce nadprůměrný výsledek získali na Znojemsku zelení v Horním Břečkově. Ve vsi s padesátkou voličů jich přišla k urně necelá polovina. Sedm odevzdaných hlasů stačilo k vítězství s téměř sedmatřiceti procenty sociálním demokratům. Lidovcům, hnutí ANO a právě Zeleným stačily tři odevzdané hlasy k téměř šestnácti procentům hlasů. Občanští demokraté a TOP brali po jednom hlasu a pěti procentu.

14:58 - V tradiční baště komunistů, vesničce Podmýče na Vranovsku, proti minulým volbám do Sněmovny rapidně stoupla účast. Před třemi lety přišlo volit 22 procent z necelé stovky tamních voličů, letos téměř sedmdesát. Komunisté ve vsi s téměř dvaačtyřiceti procenty hlasů vyhráli, čímž si polepšili o deset procent proti