Představitelka nadace Zlata Maděřičová se pro vznik útlého svazku inspirovala po přečtení knihy věnující se historii Moravské Nové Vsi. „Po letech jsem ale zjistila, že si z ní už příliš nepamatuju. Mezitím jsem se seznámila se zajímavými způsoby, jakými lze historii představit a moc se mi zalíbily. Od ledna jsem se scházela s člověkem, který tomu rozumí a celý rok jsme společně pracovali," říkala Maděřičová.

Výsledkem se stal Neoveský zvědavec, který přináší deset událostí spjatých s novodobými dějinami obce. „Forma příběhu zaujme nejvíce," je přesvědčená vedoucí nadace, jež čerpala od pamětníků a s knihou jí pomáhal tým nadšenců.

Křest si nenechal ujít zástup hostů, mezi nimiž vynikala slovenská herečka a diplomatka Magda Vášáryová známá mimo jiné z filmu Postřižiny. Do Moravské Nové Vsi přijela společně s manželem Milanem Lasicou.

Program zpěvem doprovodili mužáci. „Název Neoveský zvědavec se mi líbí. Když jsou lidé zvědaví, nejenže se hodně dozví, jsou také hraví. Přeji proto knize, aby kolem sebe vytvořila skupinu zvídavých a veselých lidí," uvedla Vášáryová, jež se stala jednou z kmoter brožury.

Svazek příběhů nabízí současně hru, při níž čtenáři spojují jednotlivé příběhy s místy na mapě a odpovídají na kontrolní otázky.

Křest se konal v pátek večer.