Speciální program uslyší v neděli od sedmnácté hodiny v městském rozhlasu například Vyškované. „Osobně tuto iniciativu vítám. Je to dobrá forma, jak si připomenout živě události, které zásadně ovlivnily život lidí v Československu. Zároveň vidíme, že obsazení státu cizími vojsky se v Evropě děje i dnes, ač si to nikdo z nás téměř nepřipouštěl,“ komentoval vyškovský místostarosta Roman Celý.

Podle zástupců ministerstva vnitra je proto nadcházející připomínka odlišná. „Letošní výročí srpnových událostí spojených s okupací má velmi aktuální nádech, kdy "speciální vojenská operace" Ruské federace na Ukrajině v mnohém připomíná tehdejší "bratrskou pomoc" armád Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem. Jako připomínku tragicky opakující se historie jsme připravili kampaň, jejímž smyslem je podpora občanské soudržnosti a solidarity s napadenými národy,“ oznámil ředitel odboru strategického rozvoje a koordinace veřejné správy David Sláma.

 Obrněný transportér před základní školou v Nádražní ulici ve Vyškově. To je jedna z fotografií z výstavy dokumentující událostmi nabitý rok 1968. Expozice je k vidění v Muzeu Vyškovska a potrvá do sedmnáctého září.
Pavel Vašíček z Rousínova: Rusové na mě mířili samopaly

Na Vyškovsku se dále zapojují mimo jiné třeba Křenovice, na Blanensku pak Jedovnice. Iniciativu podpořily i malé obce jako Kuřimské Jestřabí na Brněnsku. Obyvatelé uslyší hlasatele Vladimíra Fišera, který se proslavil smutným oznámením. „Všemu lidu Československé socialistické republiky. Včera dne dvacátého srpna 1968 kolem třiadvacáté hodiny překročila vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky státní hranice Československé socialistické republiky…,” promlouval k posluchačům před čtyřiapadesáti lety.

Do akce se naopak nezapojí Znojmo, protože nepoužívá klasický místní rozhlas, kterým je možné podobné záznamy odvysílat. I tady ale zájemci zavzpomínají. „V neděli v devět hodin ráno se uskuteční pietní akt, kterým si výročí připomeneme,” sdělila znojemská mluvčí Soňa Bystřická.

21. srpna 1968
Plakali jsme a pálili průkazy, vzpomínají lidé na srpen 1968

Klasický rozhlas nemá ani Blansko, přesto se zapojí jinak. „Nahrávku budeme mít na webu a při nedělní sedmnácté hodině ji rozešleme všem uživatelům mobilního rozhlasu,” dodala mluvčí města Pavla Komárková.