Jednatel podniku Pavel Novák řekl Deníku Rovnost, že s kolegy chtěli dát najevo nesouhlas s invazí, kterou nařídil ruský vůdce Vladimir Putin.

„Jsme malá, celkem nevýznamná firma, vyrábějící jenom nějaké hodiny. Nemůžeme udělat o mnoho více než deklarovat náš odpor prostředky, která máme k dispozici,“ vysvětlil Novák.

Vzpomínková akce na hradě Veveří z roku 2019.
Jezdit v uniformách rudoarmějců? Nevhodné. Spolek ruší vzpomínkové akce

Provoz hodin byl zajištěný přes virtuální privátní síť, firma k ní ale Rusům uzavřela přístup. Díky jejím serverům hodiny ukazovaly přesný čas. „Zaměřili jsme se na tento konkrétní projekt, který uskutečnila naše společnost na základě smlouvy podložené dekretem prezidenta Ruské federace před pěti lety. Jedná se o ikonickou stavbu, velmi známou alespoň v Moskevském měřítku,“ sdělil jednatel.

Gesto tak má svůj význam. „Jedná se spíš o symbolickou akci, která Rusům neublíží a Ukrajincům nepomůže. Takovou možnost jsme si ale nemohli nechat ujít. Ctíme sice obchodní dohody a vážíme si partnerství, ale lidské životy a svoboda mají před jakýmkoliv byznysem přednost,“ dodal Novák.

Ústřední budova akademie v Moskvě je známá také jako Zlatý mozek, kvůli svému charakteristickému vzhledu. Stavba pochází z roku 1989, ve městě se stala významnou dominantou.

Odborník na dezinformace Miloš Gregor z Masarykovy univerzity v Brně
Putin z Ruska dělá oběť. A lidé mu věří, říká brněnský odborník na propagandu

K Ruské akademii věd se už obrátil i předseda Učené společnosti České republiky Pavel Jungwirth. V otevřeném dopise vyzval ruské vědce, ať se obrátí na vládu a pomohou se zastavením války.

„Je třeba vyslyšet hlas rozumu a s ním ruku v ruce kráčející humanity. Válka je popřením principů, na nichž stojí komunita vědců, jejímiž jste členy stejně jako my. Pomozte ji zastavit,“ prohlásil Jungwirth.