Lodní cestu k památce zná dobře. Plavil se po ní i jako kapitán. „V hlavní sezoně bývala loď plná,“ podotkl. Spojení mezi Břeclaví a Janohradem skončilo po sedmnácti letech. „Bylo to hlavně kvůli nedořešení majetkových vztahů s přístupovou cestou k přístavišti,“ uvedla za Lodní dopravu Břeclav Ivana Stránská. Provoz se navíc majiteli nevyplácel. Lodě jsou nyní na prodej.

Podle místostarosty Zdeňka Urbana šlo o významnou atrakci nejen pro turisty, ale i pro obyvatele města. „Cesta lodí umožňovala poznat krásy řeky Dyje a přírody kolem ní unikátním způsobem,“ uvedl Urban.

Břeclavští stále hledají možnosti, jak dopravu zachovat. Starosta Pavel Dominik o tom chce tento týden jednat s majitelem podniku Janem Maděřičem.

Ilustrační foto.
Obchvat Břeclavi má zelenou. Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí krajského

Město dopravu dlouhodobě podporovalo. Pravidelná dotace šla na provoz a příspěvek na stavbu přístavního mola. „Také letos jsme schválili dotaci čtvrt milionu korun,“ vyčíslil Urban.

Že lodní spojení končí, mrzí i jednatele 1. plavební Jaroslava Martinka. Tato společnost provozuje plavby na Zámecké Dyji v Lednici. Ty začaly už v polovině března. „V našem cechu se nepovažujeme za konkurenci. Naopak. Myslím, že jsme se v nabídce doplňovali,“ vyjádřil se Martinek.

Od května Lodní doprava Břeclav pokračuje s plavbami jen na dolní novomlýnské nádrži. Lidé mohou využít lodě Vlčí mák a Pampeliška. „Uvažujeme ještě nad večerní trasou, ale to ještě nemáme dořešené,“ zmínila se Stránská.

Od května začnou plout plavidla i na vranovské přehradě na Znojemsku. Cestující svezou lodě Vranov, Viktorie a Valentina. Plánované velikonoční vyjížďky kvůli zamrzlé přehradě museli provozovatelé zrušit. „V neděli byl na přehradě ještě led. Nyní jsme připravení na vyhlídkové výletní plavby a čekáme na zavolání, až se domluví skupinka lidí. Pravidelné spoje poplují až v hlavní sezoně,“ přiblížil provozovatel Dalibor Dufek.

Od května začne plavební sezona také na Baťově kanálu na Hodonínsku. Výletníci tam ale mohou vyrazit i dřív. „Plavební komory budou v provozu výjimečně od posledního dubnového pátku. Pak i v pondělí před svátkem. Zájemci mohou prožít prodloužený víkend na hausbótu nebo si půjčit malé motorové plavidlo,“ sdělil ředitel veřejně prospěšné společnosti Baťův kanál Vojtěch Bártek.

Fara ve Vranově nad Dyjí.
Bodovala vranovská fara i pivovar. Soutěž památek letos ovládlo Znojemsko