Jako i například student Vysokého učení technického Michal Klich. „Neudělal jsem předmět a tak mě prodloužení neminulo. Přesáhl jsem klasické čtyři roky vyčleněné pro bezplatné bakalářské studium. V posledním semestru jsem platil devět tisíc korun, podobná suma to bude i na podzim," povzdychl si.

Doba bakalářského studia standardně trvá tři roky, bezplatně mohou studenti prodloužit o jeden rok, pak následuje finanční postih.

Podle Klicha pro studenty tak vysoké sumy často nejsou únosné. „Zvlášť ti, co nebydlí u rodičů, si platí vlastně úplně všechno a nevydělávají. Na techniku se dochází do výuky prakticky každý den," podotkl.

Od září si Klich připlatí oproti loňsku místo 8790 korun téměř o tisícovku víc. „Výše poplatků se odvíjí od základu, který každoročně vyhlašuje ministerstvo školství. Pro nadcházející akademický rok ze zvýšil o deset procent, stejně jako poplatky," komentovala mluvčí Vysokého učení technického Radana Kolčavová s tím, že jsou poplatky za prodloužené studium na Vysokém učení technickém na všech fakultách stejné.

To neplatí na Masarykově univerzitě. O tři tisíce tam poplatky stouply na filosofické a ekonomicko-správní fakultě. „Poplatky chceme nastavit do výše, kterou už má většina fakult školy. Vybrané peníze jdou ze zákona do stipendijních fondů," nastínila mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Podle ní ale univerzita nechce zvyšovat počet studentů, kteří studium nedokončí. „I studenti, kteří do školy nechodí, stojí peníze. Musíme jim rezervovat místa v učebnách, kde se svítí či topí, a zabírají tak prostor těm, co by studovat opravdu chtěli," upozornila.

Zhruba o tisíc korun se poplatky zvýšily i na Janáčkově akademii múzických umění. „Studuje u nás 776 lidí, z toho platí poplatky za prodloužené studium pětadvacet z nich," konstatovala Jana Hálová z tamního studijního referátu.

Výše poplatků zůstává pro příští akademický rok stejná na Veterinární a farmaceutické univerzitě, podobně i na Mendelově univerzitě. Zcela odlišná situace pak je na Univerzitě obrany. „Studium je u nás součást kariéry vojáků a proto si ho neprodlužují," vysvětlil mluvčí školy Vladimír Šídla.

Univerzity od podzimu čekají další změny v souvislosti s novelizací vysokoškolského zákona. Ten zasáhne i do vyměřování poplatků. Ruší totiž ten za prodloužené studium u druhého studijního bakalářského programu či oboru.