VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zabijačky ničí přísné normy. A ve školní kuchyni nejsou vhodné, zní ze Šaratic

Vyškovsko – Jediné místo, kde by mohli v Šaraticích pořádat vesnickou zabijačku, je podle starosty Karla Kaloudy snad jen školní kuchyně. A to se, jak poukazuje, zrovna moc nehodí. Čerstvý ovar nebo tlačenku přímo vytažené z kotle si tak Šaratičtí ani letos nekoupí. Stejně jako řada dalších přestala obec kvůli stále přísnějším hygienickým pravidlům zhruba před třemi lety veřejnou zabijačku pořádat.

19.11.2015
SDÍLEJ:

Zabijačka. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Dušan Póč

„Celý personál, který se na ní podílel, musel mít zdravotnický průkaz. To jsme splňovali. Pak ale také platilo, že s masem museli řezníci manipulovat jen v prostoru, jak stanovovaly podmínky. Což u nás splňuje asi pouze školní kuchyně a dělat zabijačku tam není vhodné," vysvětlil starosta Šaratic Karel Kalouda.

Pravidla, jak je popsal, nicméně fungovala i v době, kdy ještě zabijačky pořádali. Kontroly prý ale nebývaly tak časté. „Nikdo to moc neřešil. Až později začala média informovat o pokutování řezníků za nesprávné zacházení s masem. Začali jsme se proto o pravidla zajímat víc a zjistili jsme, že bychom nevyhověli," objasnil Kalouda.

Že nastavené normy práci ztěžují, potvrzují samotní řezníci. „Je to riziko, protože platí, že zvíře je nutné zabít za určitých podmínek a pak s ním podle určitých podmínek pracovat. Pokuty při nedodržení předpisů jsou od pěti tisíc až do pěti milionů korun," komentoval bučovický řezník Josef Milošic.

I on zabijačky přestal dělat. S nastavenými podmínkami však přesto souhlasí. „Ti, kteří prodávají maso v kamenných obchodech, musí rovněž dodržovat pravidla. Navíc přece není možné prodávat maso na obecní zabijačce, aniž by byl dodržený zákon. Jsem určitě pro rušení nahodilých akcí, při nichž si nikdo neláme hlavu s předpisy, " dodal Milošic.

Zabijačky podléhají kontrole hygienické stanice a dohlíží na ně i Státní veterinární správa. Pracovníci hygieny hlídají například zpracování pokrmů, veterina pak má na starost veškerou práci s masem, která zpracování předchází. „Dozorujeme původ syrového masa, skladování a v neposlední řadě zdravotní nezávadnost nezpracovaného syrového masa a podobně," popsal ředitel krajského odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Josef Velecký s tím, že definici zabijačky nebo obecní zabijačky legislativa nezná.

Často se podle něj pojem zaměňuje za vepřové nebo zabijačkové hody. „Pokud někdo chce uspořádat například obecní vepřové hody, výrobky musejí pocházet z masa zvířete, které bylo poražené na schválených jatkách a veterinárně vyšetřené. Spotřebitelům ho prodejce může nabízet jen v rámci veřejného stravování," vysvětlil Velecký.

Právě kvůli složitým podmínkám se na veterinární správu obrátili například zástupci Holubic. „Od pořádání zabijačky nehodláme ustoupit. Z hlediska hygieny by mělo být všechno v pořádku. Ještě ale budeme celou akci konzultovat s krajskou veterinární správou, která nám řekne, jak splnit to, co musíme," sdělil starosta Holubic Stanislav Přibyl.

Právě tam mají zkušenost i s kontrolou na základě anonymního udání. „Nešlo ale o obecní zabijačku, pořádala ji zájmová skupina. Ukázalo se však, že bylo vše v pořádku," vzpomínal Přibyl.

Že nedělají kontroly pouze namátkově, ale i na základě upozornění spotřebitelů, Velecký potvrdil. „Máme povinnost prošetřit každé oznámení. Namátkově pak kontrolujeme domácí porážky skotu mladšího čtyřiadvaceti měsíců. Na jatkách pak děláme dozor před porážkou i po ní," přiblížil Velecký.

PAVLÍNA VÁŽANOVÁ

Autor: Redakce

19.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Barman, výčepní 18 000 Kč

Barmani. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Noční provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Herna Bar Marina přijme nové pracovníky na pozici barman/barmanka., Požadujeme: příjemné vystupování, časovou flexibilitu, loajalitu, odolnost vůči stresu, spolehlivost, schopnost samostatné a zodpovědné práce, zájem o tento obor. Ochota pracovat na směny. Praxe výhodnou, není ale nutnou podmínkou., Popis práce: příprava baru a herny, registrace a obsluha hostů herny. Doplňování a evidence zboží, závěrečná inventura. , Nabízíme: dobré finanční ohodnocení, příjemný kolektiv, zázemí solidní a stabilní společnosti. Provize z tržeb, příspěvek na stravu. Profesní životopisy zasílejte na email: zdenek.hasik@seznam.cz. Pro osobní schůzku je nutno domluvit se telefonicky na čísle 608 779 958 od 9:00 do 17:00 hod.. Pracoviště: Amaroza s.r.o. - hodonín, Cihlářská čtvrť, č.p. 3216, 695 01 Hodonín 1. Informace: Zdeněk Hasík, +420 608 779 958.

Výroba - Výroba Seřizovači 24 000 Kč

Seřizovači a obsluha konvenčních soustruhů Soustružník kovů - seřizovač a obsluha konvenčního soustruhu. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Za Váš přínos jsme ochotni nabídnout: plný pracovní úvazek, jednosměnný provoz, zajímavou a smysluplnou práci ve stabilní společnosti, přátelské pracovní prostředí,, motivující odměnu za dobře vykonanou práci, profesní růst,pravidelné vzdělávání, stravování,, 5 dní ozdravného volna navíc. Mzda: 24 000 – 30 000 Kč (po zapracování)., Očekáváme od Vás: minimálně vyučen v oboru obrábění kovů, manuállní zručnost, preciznost a aktivní přístu k práci. Dovednosti mechanické práce a servisu v oblasti strojních zařízení z nerezové oceli. Schopnost samostatného myšlení a práce s vysokou mírou zodpovědnosti. Znalost svařování oceli v oblasti výroby a servisu zařízení z nerezových ocelí vítána, orientace ve výkresové dokumentaci, vysoká míra zodpovědnosti, ŘP sk. B., Dostavte se osobně na adresu sídla firmy kterýkoli pracovní den mezi 7:00 - 14:00.. Pracoviště: Bílek filtry s.r.o., 696 21 Prušánky. Informace: Jiří Janulík, +420 777 118 091.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 14 900 Kč

Číšníci a servírky. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Národní třída 264/10, 695 01 Hodonín. Jedná se o obsluhu v restauraci Minipivovar Kunc (Švihák). Zvýhodněné stravování. Kontakt na tel. 731 092 508 od 8:00 do 15:00 hod, na mail: minipivovar.kunc@seznam.cz a osobně přímo v restauraci.. Pracoviště: Kunc klub hodonín s.r.o., Národní třída, č.p. 264, 695 01 Hodonín 1. Informace: Ing. Michálková, D. Žižlavská, +420 731 092 508.

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 15 000 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Jungmannova 1310/10, 697 01 Kyjov. Požadavky: pokročilá znalost práce na PC - MS Excel, MS Word, emailová komunikace, předchozí práce s účetním programem výhodou, zodpovědnost, pracovitost, spolehlivost, soběstačnost. Není nutná znalost cizího jazyka. Nabídka: přátelský kolektiv, férový a vstřícný přístup, 20 dní dovolené, další dovolená dle domluvy, do budoucna možnost kariérního růstu. PP na 1 rok s možností prodloužení.Na této pozici vás zaškolíme, vhodné i pro absolventy. Pracovní náplň: třídění a zakládání dokumentů, fakturace, práce s účetním a spedičním programem, zapisování údajů, telefonická komunikace se zákazníky. V případě, že máte o tuto pozici zájem, zašlete životopis na mail: autodoprava@mbalas.cz, do přílohy mailu přiložte Vaše CV. Bližší info na tel. 720 251 502 v pracovní dny od 9:00 do 17:00 hod.. Pracoviště: Bmgl s.r.o. - kyjov, Jungmannova, č.p. 1310, 697 01 Kyjov 1. Informace: Miroslav Baláš, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Horničtí důchodci chtějí své muzeum i pietní místo

Ilustrace bydlení a stavby bytových domů.

Ubylo vydaných stavebních povolení. Nejméně jich vydali na Hodonínsku

Zloděj sklidil vinaři sto hlav Solarisu. Policisté po něm pátrají

Hodonínsko – Hrozny z vinohradu zmizely o uplynulém víkendu u Vacenovice. Po zloději aktuálně pátrají policisté z Dubňan. „Neznámý pachatel sklidil z vinohradu hrozny ze sto hlav odrůdy Solaris. Majiteli vinice tak způsobil škodu ve výši sedm a půl tisíce korun,“ sdělil policejní mluvčí Petr Zámečník.

AKTUALIZOVÁNO

Přehlédl výstražná světla, narazil do něj vlak. Nehoda u Vnorov zastavila trať

Vnorovy /FOTOGALERIE/ – Pravděpodobně přehlédl výstražnou signalizaci a vjel na železniční přejezd. Třiačtyřicetiletý řidič nákladního auta s přívěsem tak nejspíš zapříčinil nehodu, která se stala v úterý po deváté hodině dopoledne u Vnorov. „Projíždějící motorový vlak se řidiči zachytil za přívěs. Strojvedoucí neměl žádnou šanci srážce zabránit. Návěs vlak odhodil mimo kolejiště.,“ informoval policejní mluvčí Petr Zámečník.

Starý muž ukradl desítky balíků sena. Hrozí mu až dva roky vězení

Kněždub – Osmačtyřicet kulatých balíků sena v hodnotě přesahující třiatřicet tisíc korun zmizelo v červnu z luk nad vodní nádrží Kejda u Kněždubu. Nyní se policistům podařilo dopadnou pachatele. Informoval o tom policejní mluvčí Petr Zámečník. „Zloděj po sobě nezanechal žádné stopy a o krádeži jsme se dozvěděli poměrně pozdě,“ okomentoval Zámečník.

Obědy zdražují, polední menu do stovky postupně mizí

Jižní Morava – Na oběd se do centra Brna pravidelně vydává o polední pauze Jana Sokolová. Ráda si za dobrý oběd připlatí. „Ale záleží na tom, kde si člověk oběd dá. V centru existují restaurace, kde se dobře najím i s polévkou do stovky,“ uvedla mladá žena.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT