Jak upozornili hasiči, v poslední topné sezoně zasahovali v kraji u třiasedmdesáti požárů, za které mohl komín nebo topení. „Zranilo se při nich sedm lidí. Tyto typy požárů jsou nebezpečné tím, že se mohou rozšířit z komínu i do dalších prostor domu a způsobit tak značné škody na majetku a samozřejmě ohrozit životy obyvatelů domu,“ vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Jak připomněl, základní lhůty pro čištění spotřebiče paliv do padesáti kilowatt při celoročním provozu jsou dané zákonem. „Je to třikrát ročně u spotřebiče na pevná paliva, dvakrát ročně na kapalná a jednou ročně na plynná,“ vyjmenoval Mikoška.

Hornický památník v Hovoranech
Hornictví v Hovoranech připomíná starý hunt

Jenže lidé s vlastními systémy vytápění nebyli v mnoha případech na zářijové ochlazení připravení. Podle servisního technika je to tak každý rok. „Všichni se zase ozvali, až když měli doma zimu. To je obvyklý scénář. Do poloviny září mi volali tři čtyři lidé denně, když se ochladilo, měl jsem telefonů padesát. Dvě hodiny jsem dělal telefonistu,“ zlobil se Jan Loučka, který se stará o plynové kotle v Břeclavi a okolí. Teď neví, kam dřív skočit.

Vytížený je na podzim i kominík Jaromír Barák z Nového Šaldorfu na Znojemsku. Podle něj je nejbezpečnější topit plynem. „Nedoporučuji staré kotle a topení tuhými palivy. Nejhorší je asi uhlí,“ uvedl kominík. Celková kontrola komínu podle něj vyjde na čtyři sta až šest set korun, záleží na dojezdové vzdálenosti.

Kvůli zvýšení bezpečnosti a snížení emisí při domácím vytápění pokračují na jihu Moravy kotlíkové dotace na výměnu stávajících kotlů na pevná paliva za nové ekologické zdroje. Lidé o ně mohou požádat elektronicky na krajském úřadě. 

PETR TUREK, RADKA KONEČNÁ

Tomáš Třetina.
Krumlov: jednají o široké koalici. Gentlemansky