Festival připravují členové sdružení Naboso a cestovatelé. „Pravidelně pořádáme filmový festival Expediční kamera. Na něm občas lidem nabízíme exotické občerstvení, a všimli jsme si, že o taková jídla je velký zájem," popisuje vznik myšlenky akce hlavní organizátor Pavel Pichler.

Lidem pokrmy nabídnou cestovatelé, kteří recepty sesbírali na svých vyjížďkách po světě, i několik brněnských restaurací. „Hmyzí pokrmy připraví propagátor hmyzí kuchyně a autor hmyzí kuchařky Milan Václavík," upřesnil Pichler.

Jídla z červů, cvrčků či švábů najdou lidé spolu s exotickým ovocem ve speciálním stánku s extrémními jídly.

Na návštěvníky festivalu čeká i doprovodný program. „Připravili jsme pro ně dvanáct přednášek a příběhů o cestování, a lidé si tak mohou vyslechnout třeba vyprávění o Indií nebo Islandu," pozval Pichler.

Lidé kromě extrémních netradičních jídel najdou na festivalu i pokrmy různých zahraničních kuchyní. „Sice lidem doporučuji, ať určitě ochutnají třeba hmyz, protože je to netradiční zážitek a nikde jinde v Brně se k němu nedostanou, ale chápu, že ne každý má na konzumaci podobných jídel odvahu. Proto lidem festival nabídne i sushi nebo běžné bagety upravené na vietnamský způsob," podotkl Pichler.

On sám se těší na sushi a pikantní jídla.

Lidé za vstup na festival zaplatí sto třicet korun. „V ceně vstupenky každý návštěvník dostane lahvičku doma usmažených červů, exotické koření a čili papričku," poznamenal Pichler. Ochutnávku jídel ze stánků lidé zaplatí navíc.

Dvacet návštěvníků bude mít možnost ochutnat i štíra. „Sehnat dostatečnou zásobu od dodavatelů je hodně těžké, proto je počet porcí limitovaný. Hodně ingrediencí jsme museli získat od pražských dodavatelů, protože na rozdíl od Brna je v Praze více restaurací nabízejících netradiční a exotická jídla, a proto je tam i široká síť prodejců," vysvětlil Pichler.

Organizátoři plánují z festivalu udělat každoroční tradici. „Letos je něco jako testovací ročník. Zjistíme, jak odvážní jsou Brňané ve zkoušení nových chutí, a jaký zájem o festival mají. I proto jsme se v letošní nabídce extrémních jídel ještě krotili. Příští rok ale chceme jít do většího extrému. Plánujeme přichystat velký gril, na němž pro lidi připravíme netradiční masa, třeba z medvěda, krokodýla nebo pštrose," nastínil Pichler.

Lidem chce příští rok nabídnout také pštrosí vejce nebo vejce ptáka emu.