VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zákaz kouření? Tržby máme i bez popelníků, tvrdí v restauracích

Jižní Morava - Pouhý den měla restaurace La Corrida v brněnských Žabovřeskách kuřáckou i nekuřáckou část. Už od toho druhého odmítl její majitel Tomáš Soukal kouření v podniku úplně. La Corrida se vzápětí stala jubilejní stou nekuřáckou restaurací v síti Kanceláře Brno Zdravé město. Majitelé tvrdí, že o peníze kvůli nepřítomnosti popelníků nepřicházejí.

19.6.2014 AKTUALIZOVÁNO 19.6.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Martin Divíšek

Soukal se ke kroku rozhodl, když sledoval zákazníky. „Bylo vidět, že jim tam cigaretový kouř vadí," vysvětlil.

Že přijde o tržby, se nebojí. Má totiž srovnání s druhým podnikem, který vlastní v brněnské Bystrci. Ten je napůl kuřácký. „Vypije se tam určitě víc piva a tvrdého alkoholu. Nekuřácká restaurace je zase spíš o vínu a jídle. To tržby vyrovnává," dodal Soukal.

Dobré zkušenosti s přechodem na nekuřácký režim mají i v brněnské kavárně La Dolce Vita. „Podnik se změnil na nekuřácký s příchodem nového majitele loni v říjnu. Kuřáci nás dál navštěvují. Na cigaretu jdou ven před kavárnu, kde je pro ně nachystaný popelník. I někteří z nich jsou rádi, že nemusejí uvnitř sedět v zakouřeném prostoru," uvedla provozní podniku Kristýna Vykouřilová.Pro zvětšení rozklikněte.

Tvrzení majitelů některých restaurací, že méně zákazníků pro ně místnosti bez cigaret neznamenají, potvrdil i průzkum Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy v Praze. „Po zavedení zákazu kouření by podle průzkumu chodilo do restaurace pět procent zákazníků méně často. Jedenáct procent naopak uvedlo, že by chodilo častěji," konstatovala Ivana Draholová z Kanceláře Brno Zdravé město.

Návrh protikuřáckého zákona, který bude s největší pravděpodobností zákaz kouření v restauracích obsahovat, má vláda předložit v prosinci. Někteří vidí situaci černěji než majitelé nekuřáckých restaurací. „Z pohledu lidí, kteří jsou navyklí na alkohol a cigarety, to bude problém. Není neřešitelný, zákazníci budou kouřit venku. Všude ale bude množství nedopalků a nepořádku tak, jak je to v cizině," upozornil majitel několika břeclavských restaurací Jiří Císař.

Zavedení nekuřáckého režimu je podle něj pro podnikatele riziko. „Záleží, jak na to zareagují štamgasti," řekl Císař.

Méně nemocí

Například Brňan Petr Veselý zatím neví, jak se v případě zákazu zachová. „Když se některý z podniků, kam chodím, změní na nekuřácký, vyberu si jiný. V případě přijetí protikuřáckého zákona se asi naučím kouřit venku. Nevím ale, jestli budu chodit do stejných hospod. Asi by pak dost záleželo i na venkovních prostorech," prohlásil muž.

Jasno má naopak o zdravotních účincích protikuřáckého zákona lékařka Andrea Dudoňová z Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno. „Jednoznačně by přinesl snížení počtu onemocnění souvisejících s kouřením," uvedla odbornice.

Kuřácká nebo nekuřácká hospoda? Rozhodnout má majitel, říká muž
Brno - S kouřem, či bez? Otázka, zda má zákon plošně zakázat kouření v restauracích, rozděluje tak jako ve zbytku České republiky i Brňany. Mezi příznivce zákazu patří pětadvacetiletý Brňan Martin Mičkal. „Kuřák může jít kouřit ven a pak se vrátit. Nekuřák ne. V Anglii to funguje a nemají s tím problém. Je to o zvyku," tvrdí muž.
Vadí mu, že kouř škodí zdraví obsluhy i dalším lidem. „A oblečení se po návštěvě kuřácké hospody dá bez praní použít, jen když jdu zas do hospody," řekl.
Argument, že kdo chce, může zamířit do nekuřáckého podniku, neuznává. „Nekuřáckých není tolik, aby si člověk mohl vybírat. Navíc jdu často s někým, kdo vybírá, a pak nemám volbu. Rozhodující kritérium má být kvalita jídla, piva a další věci. Ale ne zákaz kouření," řekl muž. Dodal, že kuřáků je menšina a měli by se přizpůsobit.
S tím nesouhlasí sedmadvacetiletý Brňan Tomáš Zbořil. Přestože se bez kouření v hospodě obejde. Zapálí si jen výjimečně. „Restaurace není veřejné prostranství, ale něčí majetek. Musí být čistě na majiteli, která pravidla nastaví. Navštívit kuřáckou restauraci a dožadovat se zákazu kouření je podobné jako jít k někomu domů na návštěvu a dožadovat se možnosti zapálit si tam, přestože si to majitel nepřeje. Tedy nehorázná drzost," zdůraznil.
Stát do volby majitele, zda povede kuřáckou nebo nekuřáckou restauraci, nemá podle něj zasahovat. „Pokud se mi nelíbí, že se v restauraci kouří, zvolím nekuřáckou. Její návštěvou ovlivním poptávku po nekuřáckých podnicích," upozornil.

VOJTĚCH KUČERÁK

ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

KOMPLETNÍ TÉMA SI PŘEČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM DENÍKU ROVNOST

Autor: Redakce

Nahravá se anketa
19.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 13 500 Kč

Pomocní pracovníci v rostlinné výrobě pracovník/ce v rostlinné výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Pracoviště: Za Drahou 1331, 696 62 Strážnice. Jedná se o práci ve vinici. Stravenky, příspěvek na dopravu, zajištění ubytování, prémie výkonostní a výsledkové. Kontakt osobně každou středu od 8:00 do 9:00 hod.. Pracoviště: Žerotín, a.s., Za Drahou, č.p. 1331, 696 62 Strážnice. Informace: Kočvarová, +420 739 365 022;725 310 805.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 150 Kč

Stavební a provozní elektrikáři elektrikář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 150 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: tř. Masarykova 1194, 698 01 Veselí nad Moravou. Absolvent SOU vyučen v oboru elektromechanik nebo elektroinstalatér případně s maturitní zkouškou. S oprávněním dle vyhl. 50 - §6, §8 pro samostatnou činnost a pro řízení činnosti dodavatelským způsobem na zařízení nn, vn a hromosvodech v objektech třídy A a B s odpovídající praxí v oboru při opravách a seřizování el. zařízení, jednoúčelových strojů, linek a CNC strojů při výrobě ze dřeva a nábytku., Držitel řidičského oprávnění min. sk. B podmínkou. - aktivní řidič., Zaměstnání u stabilní české společnosti, mezinárodně uznávané ve svém oboru. Práce na plný úvazek. Pravidelné sportovně-společenské akce. Přátelský kolektiv. Profesní rozvoj, zajímavá a pestrá práce. Podnikové stravování. Kontakt na mail: vesna@vesnainteriors.cz nebo osobně po dohodě. Pracoviště: Vesna interiors, s.r.o., tř. Masarykova, č.p. 1194, 698 01 Veselí nad Moravou. Informace: Iva Galušková, +420 518 389 013.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství Vinaři 17 500 Kč

Vinaři Dělník/ce ve sklepě. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17500 kč, mzda max. 19500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nabízíme: stabilní zázemí úspěšného vinařství, jistotu práce, přátelský kolektiv, práce na hlavní pracovní poměr, stravenky, příspěvek na penzijní připojištění, prémie, firemní akce., Požadujeme: manuální zručnost, odpovědnost, fyzická zdatnost, praxe ve vinařství výhodou ne podmínkou., Profesní životopis zasílejte na email: mzdy@zameckevinarstvi.cz. Pracoviště: Zámecké vinařství bzenec s.r.o, Zámecká, č.p. 1508, 696 81 Bzenec. Informace: Zbyněk Žiška, +420 518 384 792.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 18 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) recepční a administrativní práce. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Kostelní 471, 696 62 Strážnice. Znalost práce na PC komplexně, AJ slovem i písmem, organizační dovednosti, přednost mají absolventi z oboru gastronomie, hotelnictví a turismu. 2000 Kč v podobě benefitu - strava zdarma. Kontakt na tel. 608 905 010 od 11:00 hod, na mail: info@restaurace-podvezi.cz, osobně.. Pracoviště: Ht profis, s.r.o. - restaurace pod věží, Kostelní, č.p. 471, 696 62 Strážnice. Informace: Jana Havlíčková, +420 608 905 010.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hana Potměšilová, starostka Hustopečí.

Nejlepší jihomoravská obec? Pořádáme spoustu akcí, radí starostka Hustopečí

Stadion Nižnij Novgorod (Nižnij Novgorod, 44 899 diváků). Tato aréna je situována na místě zvaném Strelka, kde se stékají řeky Volha a Oka. Její design je inspirován přírodními živly vodou a větrem. Také tento stánek byl postaven speciálně pro šampionát.
40

Trenérský rekordman či největší karetní hříšníci. Nabízíme fakta o MS v Rusku

Závodníci vyzkoušejí v Pánově novou trať. O tři zatáčky delší

Hodonín – Motokároví nadšenci se mohou těšit na nová rozšíření hodonínské závodní trati na Pánově. Původní úsek zde doplní sto padesát metrů asfaltu a tři zatáčky. Nová trasa tak má jízdě dodat na rychlosti a 30. června se na ní pojede první noční závod.

AKTUALIZOVÁNO

Seriál Naše školka představí předškoláky. Fotky dětí najdete v tištěné Rovnosti

Hodonínsko - První setkání s vrstevníky? Pro většinu lidí v mateřince. Na čas strávený ve školce s kamarády by se nemělo zapomenout. Tuto chvíli dětem i jejich rodičům připomene Hodonínský deník Rovnost v novém seriálu Naše školka.

Nerozdělávat ohně, varují meteorologové. Kraji hrozí nebezpečí požárů

Jižní Morava – Výstrahu na nebezpečí vzniku požárů vyhlásili v úterý meteorologové. Platí na celé jižní Moravě, do čtvrtečních pěti hodin odpoledne. Lidé by do té doby neměli v přírodě rozdělávat oheň, pálit trávu a odhazovat nedopalky. Naopak by měli šetřit vodou.

Nebezpečné komáry přiváží na jižní Moravu kamiony. Dosud nezabili

Jižní Morava /ANKETA/– Malý, ale o to nebezpečnější. Druh asijského komára se znovu objevil na jižní Moravě, a to u parkovišť na Břeclavsku. Komár tygrovaný přenáší horečku dengue nebo žlutou zimnici. Tyto nemoci se v kraji ale zatím neprokázaly.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT