V břeclavské základní škole Slovácká se zaměřením na tělocvik a jazyky už mají po zápisu. „Počítám, že otevřeme tři třídy prvňáků. Třiceti žáků ve třídě mít ale nechceme,“ řekla ředitelka školy Iva Jobánková. Podle ní to ani nebude potřeba s ohledem na aktuální slabší ročníky.

Také všechny hodonínské děti by měly od září nastoupit do škol, které jim rodiče vybrali. „Žádnou ze čtyř škol ve městě rodiče neupřednostňují. Roli hraje třeba to, že ta chodí starší sourozenec nebo snadná dostupnost,“ podotkl hodonínský místostarosta Jiří Janda.

Ve Znojmě dorazí k zápisům čtyři sta čtyřicet dětí, loni jich bylo o stovku více a někteří rodiče museli pro děti hledat jinou školu, než jakou si původně vybrali.

Bylo tomu tak i na základní škole JUDr. Josefa Mareše, která se věnuje rozvoji talentů. „Loni jsme museli odmítnout asi deset dětí, které k nám nepatřily spádově a byly mimoznojemské. Letos je to tak, že slabé ročníky odcházejí a silné přicházejí. Na kraji nám zrovna schvalují, abychom namísto devětaosmdesáti dětí mohli vzít více než sto,“ řekla ředitelka školy Eva Hubatková.

Ilustrační foto
Kvůli bytům pro důchodce zbořili kino. Zatím zbytečně. Stát odmítl poslat dotaci

Přibližně stovka dětí dorazí k zápisu na základní školu v Pražské ulici ve Znojmě. Otevřou čtyři třídy a jedna z nich bude hudební. Ta má již nyní osmnáct zájemců.

O poznání méně dětí míří do školy v Lesonicích u Moravského Krumlova na Znojemsku. Vesnická dvoutřídka očekává sedm budoucích prvňáků. „Chodí k nám čtyřiadvacet dětí od první do páté třídy a ze všech sil se snažím školu ve vsi udržet. Provoz školy a platy učitelů přijdou na více než půl milionu korun, což je pětina rozpočtu obce,“ prozradil starosta Lesonic Pavel Herman.

Místní děti nemusí do školy dojíždět a zároveň zajišťují kulturní dění v obci. „Škola drží děti i rodiče pohromadě. Navíc se školáci naučí to stejné, jako ve městě. Přidanou hodnotou je to, že na ně má učitel více času,“ dodal Herman.

Jeho slova potvrdil i konzultant ve školství Miloslav Hubatka. „Poslední tři roky pozoruji, že rodiče očekávají, že škola bude brát v úvahu všechny zvláštnosti a individuality jejich dětí. To je možné spíše v malotřídce. Poslední šetření České školní inspekce ukázalo, že malotřídní školy si vedou velmi dobře,“ řekl Hubatka.

Herečka a hodonínská rodačka Andrea Schönová.
Matka z televizní Ordinace v růžové zahradě Schönová: Komedie je moje parketa

Podle něj malé školy zvládají lépe respektovat rozdíly mezi dětmi. „Zdravá hranice počtu dětí ve třídě je čtyřiadvacet. Ve velkých třídách na početnost kolektivu doplácejí hlavně děti, které se nijak nevymykají,“ uzavřel Hubatka.

Dítě, které jde k zápisu, by mělo zvládnout sebeobsluhu, počítat do deseti, zazpívat písničku, držet správně tužku a nakreslit postavu. Musí umět barvy a rozeznat geometrické tvary, respektovat autority a fungovat v kolektivu.

Termíny zápisů a počty dětí
Počty předškoláků, kteří letos v dubnu půjdou k zápisu do prvních tříd základních škol:

• Břeclavsko: 1 360
• Hodonínsko: 1 690
• Znojemsko: 1 190
• Na celé jižní Moravě: 13 700


Termíny zápisů v největších městech regionů:

BŘECLAV:
• 6. 4. Kupkova, od 14.00
• 12. 4. kpt. Nálepky, od 14.00

HODONÍN:
• pátek 6. 4. – 14.00 až 17.00
• sobota 7. 4. – 9.00 až 11.00

ZNOJMO:
• všechny školy sobota 7. 4. – 8.00 až 11.00