Jako první byli na místě vodní záchranáři, kteří zachránili pět dětí. Následně k místu přijeli také hasiči. Na hladině našli převrácenou loďku. Vytáhli čtyři děti z vody, zahřáli je a zavezli na břeh. "Při další plavbě potkali poškozenou loď neschopnou samostatné plavby. Její posádku tvořili tři dospělí a tři děti. Hasiči vzali loď do vleku a dotáhli ji do přístaviště," upřesnil Mikoška.

Celkem se tak podařilo zachránit patnáct lidí, z toho bylo dvanáct dětí. Jedno záchranáři po ošetření převezli do nemocnice. "Dítě putovalo na dětské oddělení břeclavské nemocnice kvůli podchlazení," informovala mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Podle Stanislava Hrdličky z vodní záchranné služby organizátoři podcenili situaci. "Závod pořádal Český svaz skautingu. Lodě byly přeplněné a ve špatném technickém stavu. Děti neměly potřebné vybavení a organizátoři podcenili situaci. Foukal totiž poměrně silný vítr," poukázal Hrdlička. Dodal, že kdyby se jednalo o závod Českého svazu jachtingu, vše by vypadalo jinak. "Děti ví, jak postupovat v podobných situacích. Zhodnotí své síly a mají neopreny a vesty. Jejich lodě jsou navíc takřka nepotopitelné, jsou opatřené nafukovacími vaky," sdělil Hrdlička.

Připomněl, že záchranáři kromě Nových Mlýnů vyjíždějí také na okolní řeky. Nejčastěji zachraňují rekreanty při vodních sportech, ale také rybáře na pramicích. "Před šesti lety jsme měli poměrně velký zásah, kdy jsme zachraňovali lidi ze čtyřiapadesáti lodí," připomněl za vodní záchranáře Hrdlička.

K události se vyjádřila i mluvčí organizace Junák-český skaut Jitka Taussiková."Podle informací, které mám od organizátorů, se nestala žádná mimořádná událost. Měli jsme domluvené záchranáře a vzhledem k počasí jsme přivolali další posily. Bylo poměrně větrno a počítali jsme s tím, že si několik plachetnic může lehnout na vodu," podotkla Taussiková.