Tři přibližně osmdesátikilogramová prasata ukradl na konci letošního října zatím neznámý zloděj v Lednici na Břeclavsku. „Do areálu školního podniku Mendelovy univerzity se dostal násilím. V odchovně zvířata zabil, naložil na kolečka a odvezl. Způsobil téměř desetitisícovou škodu," konstatovala břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

O několik dní dřív řešili policisté z Břeclavska další případ. Pachatel však nechal vyhlédnutou krávu na místě. „Dotyčný bodl zvíře pasoucí se v oploceném výběhu do krku a počkal, až vykrvácí. Potom je rozřezal. Přitom ale zjistil, že je kráva březí a maso bude znehodnocené," informovala břeclavská policejní mluvčí.

Podle policistů bývá pátrání po pachatelích v podobných případech složité. Stáje, kravíny nebo pastviny totiž většinou leží mimo obydlená místa. Chybějí tedy svědci, kteří by v pátrání pomohli. „Hlavně sbíráme stopy na místě činu a zjišťujeme, jestli přece jen někdo něco neviděl," sdělila mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.

Právě znojemským policistům se letos podařilo podobnou krádež objasnit. V polovině září někdo v Jaroslavicích na Znojemsku ukradl přibližně šedesátikilogramového berana. Zvíře zmizelo z chléva u jednoho z tamních domů. „Vypátrali jsme dva dvacetileté mladíky. Později jsme objevili i část naporcovaného masa. Pachatelé způsobili škodu přes dva tisíce korun," uvedla mluvčí znojemských policistů.

Mnohem častěji si ale zloději vybírají za cíle obory se zvěří. „S pytláctvím se potýkáme čím dál víc. Před několika dny nám někdo zastřelil laň jelena. Tu si ale neodnesl a zůstala na místě. O několik dní později pytlák zabil daňka. Našli jsme jen díru v plotě, kterou ho vytáhl z obory, a taky trochu srsti s krví," konstatoval Jan Pavlík z obory Borky na Vyškovsku.

V podobných případech jsou ztráty chovatelů vyšší. „Ročně nám takto vzniknou až statisícové škody. Například laň stojí kolem pětadvaceti tisíc korun, u jelenů ale škody počítáme až na stovky tisíc. Velmi cenné jsou na nich totiž trofeje," vysvětlil situaci Pavlík.

Podle policistů končí kradená zvířata hlavně na talířích. „Pachatelé je zřejmě ve většině případů mají jen pro sebe. Není ale vyloučené, že někteří maso prodávají i do restaurací," upozornila břeclavská policejní mluvčí Haraštová.

Provozovatel brněnské Restaurace na Vyhlídce Kamil Matyáš však nemá o podobné zboží zájem. „Máme prověřené dodavatele, od kterých maso nakupujeme. A tím jistotu, že bude kvalitně zpracované i zdravotně nezávadné. Případné problémy nám za riskování a ušetřených pár korun nestojí," sdělil restauratér.

Proti útokům zlodějů se chovatelé snaží bránit všemi možnými způsoby. Pomáhají jim také elektronické systémy. „Před několika lety nám zloději opakovaně ničili vrata do haly a kradli z ní krocany. Nechali jsme je zabezpečit alarmem," uvedl Tomáš Zelenka ze společnosti Zelenka, která se zabývá chovem krocanů a krůt v Židlochovicích na Brněnsku.

Dodal, že zloději ale nakonec našli jinou cestu. „Do haly se probourali zdí a ukradli asi padesát krocanů za několik desítek tisíc korun. Policii jsem sice volal, ale žádného zloděje nenašla," dodal Zelenka.