Pacienti většinou nevědí, jak k nemoci přišli. „Část z nich najdou epidemiologové například mezi bezdomovci, většina nemocných z běžné společnosti ale netuší, kde se nakazili," sdělil přednosta Kliniky infekčních chorob fakultní nemocnice Petr Husa.

171případů žloutenky od začátku roku potvrdila k pátku krajská hygienická správa. Oproti loňskému roku je to desetinásobný po­čet.

Nákaza postihla z jižní Moravy zejména Brněnsko. „Osmdesát procent případů máme v Brně a jeho okolí," vyčíslila ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek. K pátku se počet nakažených žloutenkou vyšplhal až na 171.

Zatímco v minulých týdnech se v průměru objevilo přibližně patnáct nových případů žloutenky, tento týden je nárůst rekordní. Choroba se projevila u dvaceti lidí. „Nemocní budou určitě dál přibývat. Neskončí to ze dne na den," varovala Radka Boháčová z hygienické stanice.

Pacienti jsou převážně mladí lidé mezi dvaceti a čtyřiačtyřiceti lety. Infekční choroba se šíří mezi lidmi kvůli nedodržování hygienických návyků. „Pokud si budou umývat ruce, tak je riziko nákazy nízké," zdůraznila Boháčová.

V boji s nemocí pokračují rovněž některé brněnské organizace. Ke zvýšeným hygienickým opatřením vyzvalo brněnské biskupství. „V kostelech se často soustředí lidé bez domova. Po bohoslužbách dezinfikujeme kliky a lavice," zmínila mluvčí biskupství Martina Jandlová. Kvůli nemoci například na Petrově nevyužívají kropenku.

Proti žloutence bojuje i dopravní podnik. Každý den dezinfikují madla a okolí oken, kterých se lidé dotýkají nejvíc. Dopravce nasadil silnější dezinfekční prostředek, kterým také jednou za měsíc čistí celý interiér vozů. „Řidičům jsme zajistili dezinfekční gely. Mohou je využít na trati, když nemají přístup k umyvadlům," oznámila mluvčí podniku Barbora Lukšová.

Žloutenkou v Jihomoravském kraji od června onemocnělo nejvíc lidí za posledních dvacet let. Jeden člověk kvůli nákaze už zemřel.

JAN ŽLEBEK

MICHAELA BENEŠOVÁ