Odboráři v prohlášení, které zaslali redakci Znojemského deníku Rovnost, tvrdí, že řidiči mají nízké platy a už jen střídají práci a spánek. „Mzdové podmínky zaměstnanců neodpovídají mzdovým požadavkům současné doby, kdy je na trhu práce řidičů obrovský nedostatek. Z tohoto důvodu už několik let razantně stoupá kumulovaná únava zaměstnanců a osobní život se zužuje na práci a spánek,“ uvedl zástupce odborů v dopravě Libor Weinstein.

Ředitel ZDS Psota Petr Chadim vnímá postup odborů jako vydírání. „To, co tvrdí pan Weinstein, je demagogie. Naši řidiči berou dvojnásobný plat ve srovnání s dobou před dvěma roky. Jediné, co nejsme schopni dodržet, jsou povinné přestávky. Jenže nemáme jinou možnost. V případě vynechání linek nám hrozí tučná pokuta od zadavatele, na druhé straně pokuta od úřadu práce. Stále máme nedostatek lidí,“ oponoval Chadim.

Ilustrační foto.
Stávka? Dopravci počítají s milionovými ztrátami. Čekají, zda přijdou pokuty

Stávkovou pohotovost jen registrují představitelé Jihomoravského kraje. „V tomto případě jde o protest vůči zaměstnavateli, nikoli kraji,“ řekl Znojemskému deníku Rovnost krajský radní pro dopravu Roman Hanák s tím, že kraj dal v posledních dvou letech dopravcům desítky milionů korun na mzdy.

Na řešení problému se chce podílet i starosta Znojma Jan Grois. „Řidiči se nemohou domluvit se zaměstnavatelem na kolektivní smlouvě. I když je to záležitost společnosti, vstoupil jsem do jednání a domluvil schůzku mezi vedením společnosti a řidiči. Nechci, aby tyto problémy dopadaly na cestující,“ sdělil Grois.

Cestující problémy řidičů příliš nevnímají. „Jediné, co je viditelné, je fakt, že autobusy řídí čím dál více žen. A jezdí velmi dobře,“ konstatoval důchodce Jaroslav Švarc.

Instalace chytré zastávky. Ilustrační foto.
Spočítá cestující. V Příměticích postaví chytrou zastávku, třeba i s bankomatem

Vedení firmy ZDS Psota větší zájem o ženy za volanty autobusů Znojemskému deníku Rovnost potvrdilo. "Je jich stále více. Jejich přístup k práci je výrazně lepší než u mužů, proto se na nábor žen soustřeďujeme. Jsou pečlivé, slušné, nemáme s nimi žádné problémy," dodal Chadim.