Jen s rouškami mohou od minulého týdne opět cestovat ve vozech městské hromadné dopravy lidé v Brně. Právě kvůli koronavirové pandemii a úbytku cestujících eviduje brněnský dopravní podnik aktuálně ztráty sto milionů korun. Výrazné snížení příjmů z jízdného registruje od začátku krize i Jihomoravský kraj, který je objednavatelem regionální dopravy.

Od září všechny linky v Brně jezdí podle běžných jízdních řádů. Zástupci dopravního podniku doufají, že s přílivem žáků a studentů se ztráty na jízdném v podzimních měsících budou už jen snižovat. „Na počátku koronavirové pandemie klesl počet cestujících na dvacet procent běžného provozu, toto číslo se postupně zvyšovalo. Nyní jsme na devadesáti procentech oproti loňskému září,“ zmínila mluvčí firmy Hana Tomaštíková.

Omezení spojů podle dopravce není ve hře. Aktuální není ani změna cen jízdného. „Podle našich informací město o navýšení cen jízdenek neuvažuje,“ řekla Tomaštíková.

Inscenace Liliom v Národním divadle Brno.
Divadelní taháky nové sezony: deset premiér, které nesmíte v Brně minout

Jihomoravský kraj ke konci června kvůli nemoci Covid-19 evidoval snížení příjmů z jízdného přes sto milionů korun. „Pokud se třeba opětovně neuzavřou školy, počítáme, že do konce roku bude tato částka zhruba stejná,“ uvedla krajská mluvčí Monika Brindzáková.

Podle Květoslava Havlíka z firmy Kordis, která je koordinátorem dopravy v kraji, v době uzavření škol a restaurací cestovalo vlakem nebo autobusem až o devadesát procent cestujících méně v porovnání s předešlým rokem. „V letním období byl pokles méně znatelný, jen asi o desetinu,“ vyčíslil.

Ekonom Petr Pelc řekl, že i když na jaře jezdilo méně lidí, nebyly ztráty drastické. „Velká část uživatelů městské hromadné dopravy má časové jízdenky, většinou roční či čtvrtletní,“ podotkl.

Pokud se stávající hygienická opatření v hromadné dopravě nezpřísní, Havlík míní, že cestující nemají důvod frekvenci cest snižovat. „Bez problémů přešli na režim cestování s rouškami a chápou, že tato opatření jsou nutná. Pomáhá i zavedení možnosti placení bankovními kartami v autobusech,“ řekl.

Od pondělka pojedou ve směru z Králova pole řidiči dvěma pruhy.
Cestu Žabovřeskou řidičům usnadní další pruh. Už od pondělí

Návrat roušek v brněnské dopravě vítá třeba Brňanka Petra Novosadová. „Má to smysl. Hlavně teď, kdy začaly děti zase jezdit do škol,“ konstatovala.

Na nutnost nošení roušek lidi upozorňují nálepky na vozech i obrázky uvnitř na madlech. „Stejně tak naši revizoři a řidiči cestující na roušky mohou upozornit,“ sdělila mluvčí brněnského dopravce Tomaštíková.