„Cílem soutěže je vypíchnout regionální potraviny malých výrobců a přimět lidi, aby těchto dodavatelů využívali,“ řekl vedoucí Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity Tomáš Gregor.

V první kategorii tepelně opracovaných masných výrobků zvítězil uzený špek z boků od Bedřicha Vlacha z Bučovic. Porazil tak čtyři další zúčastněné v kategorii. Naproti tomu trvanlivé masné výrobky ovládla švestková paštika s rumem a tymiánem od společnosti e-jídlo.

Z mléčných výrobků porotu nejvíce zaujal dlouho zrající kozí sýr od Markéty Palánové ze Sýrárny Jezeřany-Maršovice na Znojemsku. Z těch tekutých to bylo kozí mléko z farmy Evy Sedlákové.

Škodu za 130 tisíc korun napáchal na novostavbě ve Vranově na Brněnsku neznámý zloděj, který tam z garáže ukradl měděné elektrické kabely a další dráty vyrval ze zdi.
Z novostavby odnesl kabely. Další vytrhal ze zdi a zničil elektrické vedení

Martina Harnošová svým koláčem ze skanzenu zvítězila v pekařské kategorii. Nejoblíbenější cukrovinkou stejně jako loni zůstal větrník, tentokrát od cukrárny JK. Naopak velká změna nastala v kategorii ostatních potravin, kde oproti loňskému pstruhovi bodovaly bramborové lokše z pekařství Křižák.

V kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů vyhrálo Agro Tuřany se zelnou šťávou. Vítězným ovocem ve formě džemu byly kdoule od Zuzany Boudové ze Znojma.

ONDŘEJ MAREČEK