Jak poznat, že je u vás vypadávání vlasů ještě v normě, a kdy už to začít řešit? Důležité je si uvědomit, že jde vždy o subjektivní záležitost. Řada lidí se vyděsí, když najdou v umyvadle o pár vlasů více než obvykle, a hned běží za lékařem.

Dermatologové obecně doporučují spíše sprchování, protože dlouhé a příliš časté koupání podle nich pro pokožku nepředstavuje žádné zvláštní blaho, spíše naopak.
Manuál správného mytí: Češi při hygieně chybují, žínku je lepší někde vynechat

Titulní strana magazínu ZdravíZdroj: deník„Než začneme s nějakým léčebným postupem, musíme vypadávání vlasů objektivizovat. V zásadě platí, že je úplně normální, když denně vypadne do stovky vlasů. Obvykle při česání nebo mytí. My však potřebujeme vypadané vlasy nejprve počítat, tento úkol zadáváme všem pacientům,“ objasňuje profesor Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

„Pokud je jich několik stovek, je vypadávání potvrzeno. Následuje intenzivní diagnostika, kdy zjišťujeme příčinu, a poté nasadíme příslušnou léčbu.“

K diagnostice potřebuje lékař znát vaši podrobnou anamnézu. Během rozhovoru s vámi se snaží zjistit, co by mohlo nadměrné vypadávání způsobovat, a zároveň hodnotí stav vašich vlasů a kůže.

„Příčinou mohou být i některé léčebné postupy, typicky cytostatická léčba nádorových onemocnění či ozáření, ale mohou to být i choroby štítné žlázy, nedostatek živin při intenzivnější dietě nebo při jednostranné stravě,“ vysvětluje profesor Arenberger.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Zdraví, který je součástí regionálních Deníků

Bradavice jsou nejčastějším virovým onemocněním kůže.
Jak na nakažlivé bradavice. Léčba není jednoduchá, dá se jim ale vyhnout

Dále čtěte třeba:

- Rozhovor: nechoďte spát s mokrou hlavou
- Psychologie: Jak být duševně fit
- S klimatizací se můžete ochladit i onemocnět
- Seriál: nejste v tom sami – osobní péče

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.