"Ve skutečnosti již tento virus v Itálii klinicky neexistuje," řekl Zangrillo v rozhovoru s italskou televizí Rai. Upozornil, že vzorky z posledních deseti dnů ukázaly, že množství volného viru v krvi je zcela nepatrné ve srovnání se vzorky z doby před jedním či dvěma měsíci. "Musíme se opět stát normální zemí," prohlásil rovněž. "Někdo musí převzít zodpovědnost za terorizování země," dodal.

Koronavirus - Ilustrační foto
Jak koronavirus působí na lidskou psychiku? Začíná mezinárodní studie o covid-19

Itálie je z hlediska počtu úmrtí nakažených koronavirem na třetím místě za Spojenými státy a Británií. Denní počty úmrtí i nových případů nákazy se však tento měsíc postupně snižovaly a Itálie uvolňovala restriktivní opatření, která zavedla ve snaze dostat šíření koronaviru pod kontrolu. Vláda nicméně stále nabádá k opatrnosti a upozorňuje, že na oznámení vítězství nad koronavirem je příliš brzy.

Zeslabování koronaviru 

Státní tajemnice ministerstva zdravotnictví Sandra Zampaová dnes upozornila, že tvrzení o zmizení viru zatím nebylo podloženo vědeckými důkazy. "Vyzvala bych ty, kteří jsou si tím jistí, aby Italy nemátli," uvedla. "Místo toho bychom měli nabádat Italy k zachovávání maximální obezřetnosti," dodala.

Experimentální lék remdesivir americké společnosti Gilead
Remdesivir zkracuje léčbu koronaviru. Účinnější je u pacientů bez ventilátorů

O zeslabování koronaviru nicméně v rozhovoru s agenturou ANSA hovořil i další italský lékař Matteo Bassetti, který je šéfem kliniky pro infekční nemoci v janovské nemocnici San Martino. "Virus dnes nemá stejnou sílu jako před dvěma měsíci," prohlásil. "Je jasné, že nemoc covid-19 je dnes jiná," dodal.