Kdo chce mít dlouhý život bez vážných nemocí, měl by se inspirovat jídelníčkem a stravovacími návyky obyvatel na Okinawě. Jak zjistili vědci, právě konzumace vybraných potravin stojí za dlouhodobou skvělou kondicí u této části Japonců.

Co všechno ochutnat na ostrově Okinawa:

Zdroj: Youtube

Okinawa je ostrov, který je součástí japonského souostroví Rjúkjú v Tichém oceánu u východní hranice Východočínského moře. Žije zde přes milion lidí. Právě tento ostrov byl průzkumníky zařazen jako jedna z pěti modrých zón. Tedy lokalit, kde se lidé dožívají úctyhodného věku a kde je výrazně nižší výskyt onemocnění jako je cukrovka či rakovina.

Lidé, kteří se dožívají vysokého věku, se řídí poměrně jednoduchými a snadno splnitelnými pravidly.
Modré zóny života. Prozkoumejte TOP 5 míst na světě, kde lidé zapomínají umírat

Experti podle webu Blue Zone mimo jiné dospěli k tomu, že na Okinawě je …

  • Až 12krát méně úmrtí na srdeční choroby než ve Spojených státech
  • Až 3krát méně úmrtí na rakovinu tlustého střeva než ve Spojených státech
  • Až 7krát méně úmrtí na rakovinu prostaty než ve Spojených státech
  • Až 5,5krát nižší riziko úmrtí na rakovinu prsu než ve Spojených státech

Modré zóny života podle Dana Buettnera.Modré zóny života podle Dana Buettnera.Zdroj: Deník/Tomáše Marek

Za vše Okinawští vděčí mimo jiné stravě

Okinawanům se postupem času podařilo vytvořit skvělý jídelní mix.

Snídani obohatí a mozek posílí například celozrnný toust s avokádovou pomazánkou a vejci
Jste unavení a máte špatnou náladu? Sestavte si snídani, která posílí váš mozek

„Ukazuje se, že devadesát procent tradiční okinawské stravy tvoří rostlinná strava. Méně než procento stravy tvoří ryby, tedy méně než 1 procento je maso. A méně než procento tvoří mléčné výrobky a vejce,“ vyhodnotil pro web Blue Zone lékař Michael Greger

Většina stravy je tak u zdravých jedinců založena na kvalitní a výživné zelenině a fazolích, přičemž nejvíce kalorií pocházelo z tamních fialových a oranžových sladkých brambor.

„Je to nejen vysoce protizánětlivá dieta, ale také vysoce antioxidační,“ uvedl Michael Greger.


Nahrává se anketa ...

Skoro žádný alkohol, málo i vajec

Svou studii právě na okinawskou stravu zaměřil tým vedený vědcem Craigem Wilcoxem.

„Výzkumy naznačují, že diety spojené se sníženým rizikem chronických onemocnění jsou podobné tradiční okinawské dietě, tedy bohaté na zeleninu a ovoce. Zároveň jsou s nízkým obsahem masa, rafinovaných obilovin (příkladem je bílá mouka), nasycených tuků, cukru, soli a plnotučných mléčných výrobků,“ zjistil Wilcoxův tým

Tvaroh představuje důležitou součást lidské potravy. Je doslova náloží bílkovin, vitaminů a minerálů.
Zasytí, pomůže s úbytkem váhy i s růstem svalů. A dá se snadno vyrobit doma

A jak tedy stručně shrnuje specializovaný web Glycemic Index provozovaný Univerzitou v Sydney, tradiční stravovací vzorec na Okinawě proto může být charakterizován jako:

  • Vysoká spotřeba zeleniny
  • Vysoká spotřeba luštěnin, většinou na bázi sóji
  • Umírněná konzumace mořských produktů
  • Nízká spotřeba masa a masných výrobků
  • Nízká spotřeba mléčných výrobků
  • Jen mírná konzumace alkoholu
  • Vysoký obsah omega-3 tuků,
  • Vysoký poměr nenasycených a nasycených tuků a
  • Důraz na sacharidy s nižším glykemickým indexem

„Okinawská dieta poskytuje přesvědčivý důkaz, že jde o způsobů, jak se dobře stravovat,“ uvedl doktor Alan Barclay, který je poradcem pro výživu a působí i na Univerzitě v Sydney.

Proč a co lidé na Okinawě jedí

Pokud se podíváme na konkrétní složení běžné stravy lidí na Okinawě, jde o potraviny, kterou jsou vesměs zdraví prospěšné. Jde o:

  • Sladké brambory: Tato kořenová zelenina je hlavním zdrojem kalorií v okinawské dietě. Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Obsahuje také různé antioxidanty a má nízký glykemický index, což může pomoci udržet stabilní hladinu cukru v krvi.
  • Hořké melouny: Tyto melouny jsou bohaté na vitamíny a minerály, ale mají také nízký obsah kalorií. Obsahují takzvané fytochemikálie, které mohou mít pozitivní účinky na zdraví srdce a snižovat riziko některých onemocnění.
  • Tofu a jiné sójové produkty: Tofu je často konzumováno v okinawské stravě jako zdroj bílkovin. Obsahuje esenciální aminokyseliny, vápník a železo. Sójové produkty mohou také přispívat k nízkému obsahu nasycených tuků a cholesterolu.
  • Ryby: Ty jsou důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro srdce a mozek. Na druhou stranu si rybami Okinawané jídelníček spíše jen zpestřují.
  • Zelenina: Okinawská strava je bohatá na různé druhy zeleniny, které poskytují širokou škálu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mezi oblíbené patří například batáty, čínské zelí, ředkvičky a mrkev.
  • Zelený čaj: Obyvatelé Okinawy pijí hodně zeleného či jasmínového čaje, který je známý pro své antioxidační účinky a má i další zdravotní přínosy jako je podpora správně fungujícího metabolismu a prevence některých onemocnění.      

Jasné pravidlo: Nikdy se nepřecpat

Důležitou roli okinawské diety je dodržování místního zvyku, tedy že se strávníci nikdy nenajedí do sytosti, ale pouze do asi 80 procent. Nikdy tak nezažívají pocit přesycení.

Vyzkoušejte čtyři tipy k lepšímu trávení
Čtyři kroky k lepšímu trávení: Tipy od poradkyně britské královské rodiny

„Pokud bychom se podívali na stravu lidí na Okinawě, tak 58 procent příjmu kalorií tvořila zelenina. Přibližně 33 procent kalorií pochází z celých zrn. Rýže na Okinawě nerostla dobře, ale tradiční strava obsahovala jiná zrna, jako proso,“ přiblížil specializovaný web zaměřený na výživu Livestrong, který analyzoval odborné studie. Luštěniny mají asi pětiprocentní podíl.

Kvašené zelí je hotový elixír zdraví, který vám pomůže nejen se zažíváním
Vitamínová bomba: Vyzkoušejte tajnou zbraň pro vaše zažívání i štíhlou linii

Zbývající kalorie jsou z tučných jídel, sladkých potravin a živočišných produktů.

Konkrétně dvě procenta kalorií pocházejí z olejů, zatímco jedno procento kalorií pochází z ryb a dalších produktů z mořských plodů.

„Méně než jedno procento kalorií pochází z ořechů a semen, cukrů, masných výrobků, vajec, mléčných výrobků a ovoce,“ doplnil web s odkazem na studiu uveřejněnou v časopise Age and Ageing.