Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. Původně měl sloužit pro léčbu nakažených krvácivou horečkou ebola v Kongu, epidemii se však podařilo zastavit a testy léku byly přerušeny. Ve firmě Gilead ho vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře.

Prvnímu českému pacientovi byl lék podaný 24. března ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN), byl jím třiapadesátiletý pražský taxikář, který se tak stal jedním ze symbolů epidemie v Česku. Ve VFN ho podle mluvčí Marie Heřmánkové dostali ještě další dva nemocní. "Přímo na oddělení Klinika anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) VFN je ještě pro osm pacientů, dalších asi 20 dávek je v lékárně VFN a mohou se využít i pro jiné nemocnice v ČR," sdělila ČTK.

Chřipka - Ilustrační foto
Kombinace koronaviru s chřipkou může způsobit vážné komplikace

Dvěma pacientům lék podle Hany Frydrychové z tamního odboru komunikace podali také ve Fakultní nemocnici v Motole. Pro Moravu spravuje zásoby experimentálního léku Fakultní nemocnice u Svaté Anny v Brně (FNUSA). "Zásoby nyní spravuje Nemocniční lékárna FNUSA, která má léčivo k dispozici pro přibližně 30 lidí a vydává jej v případě potřeby do nemocnic na celé Moravě," řekla ČTK Anna Silná z oddělení PR a marketingu nemocnice. Přímo na tamní anesteziologicko-resuscitační klinice mají 12 dávek, což je zhruba pro jednoho pacienta.

Lék se podává formou infuze jednou denně po deset dní, nemocnice tak mají zásoby zhruba pro stovku nemocných. Celkem bylo podle dat SÚKL do nemocnic dodáno po 444 baleních pro VFN a FNUSA a po 110 baleních pro Bulovku a Motol. Prvních 22 dávek nemocnice získaly z prvního programu, kdy musely firmu žádat o použití léků pro konkrétní pacienty.

Těžký průběh nemoci 

Lék je určený pro dospělé a děti nad 12 let, které váží víc než 40 kilogramů. Musí mít těžký průběh nemoci vyžadující pobyt v nemocnici, dodávání kyslíku, plicní ventilaci nebo mimotělní membránovou oxygenaci přístrojem ECMO. Podávat se může pouze v nemocnici. Podmínkou výjimečného podávání neschváleného léku v ČR je souhlas pacienta.

Evropská léková agentura (EMA) po zrychleném hodnocení přínosů a rizik doporučila, aby byl přípravek remdesivir podmínečně schválen k léčbě pacientů s nemocí covid-19. Remdesivir budou moci pod názvem Veklury předepisovat lékaři v Evropské unii, jakmile to odsouhlasí Evropská komise (EK).

Lék remdesivir americké společnosti Gilead
Lékový úřad EU schválil remdesivir jako léčbu covidu-19

Výrobce léku společnost Gilead v květnu podepsala licenční dohodu, aby se remdesivir mohl vyrábět i mimo Spojené státy. Cenu svého léku ve Spojených státech a dalších rozvinutých zemích firma stanovila na 2340 dolarů (asi 55 800 korun) za pětidenní léčbu. Devět společností má však licenci k výrobě remdesiviru mimo USA pro distribuci ve 127 spíše chudších zemích za nižší náklady. Úřady v USA v minulých dnech informovaly, že objednaly 500 tisíc dávek léku. Podle agentury AP to představuje 100 procent produkce firmy za červenec a 90 procent za srpen a září.