Ledové drinky, bez kterých se v létě neobejdeme, jsou v zimě zapomenuty. Pokud zrovna nepijeme vodu nebo minerálku o pokojové teplotě, vaříme si v chladných dnech čaje a jiné teplé nápoje.

„Pokud vypijeme nápoj, který je teplý nebo horký, rozšíří se nám cévy, to navodí pocitové uvolnění a celkové zahřátí těla. Rozproudí se krev organismu se všemi důsledky – například se tím zrelaxuje svalstvo, sníží se bolest, efektivněji jsou rozváděny látky po těle,“ vypočítává RNDr. Michaela Bebová, biochemička, odbornice na metabolismus a chemické procesy v těle a spolupracovnice AquaLife Institutu.

Teplá či horká voda pro nás může být méně atraktivní, a v konečném důsledku tak můžeme vypít méně tekutin než v případě vody studené nebo o pokojové teplotě. Jako ideální teplota vody pro správný pitný režim se podle vědců jeví teplota zhruba 16 °C.

Pití teplých či horkých nápojů má v zimě nesporná pozitiva. Kromě celkového prohřátí těla může podporovat také pocení, třeba při nachlazení nebo v sauně, což je jeden z procesů přirozené detoxikace organismu.

Horký nápoj uvolňuje nos i psychiku

Na podzim a v zimě, období častých nachlazení a virových onemocnění dýchací soustavy, je pití horké vody prospěšné pro uvolnění nosu a dutin. Teplo, které přináší do těla teplý či horký nápoj, může způsobit celkové uvolnění nahromaděného napětí, uvolnění svalových křečí nebo navození relaxace.

| Video: Youtube

„Pití teplé či horké vody je také často příjemnější a vhodnější pro trávení v oblasti žaludku. Jestliže se totiž napijeme studené vody, vnitřní chlad zapříčiní smrštění žaludku, který pak hůře a obtížněji tráví, zatímco teplá voda trávení napomáhá – stejně jako když chceme něco rozpustit, tak to jde lépe v teplé vodě než ve studené,“ říká doktorka Bebová.

Ohřejte si minerálku

Mezi nejběžnější teplé nápoje patří čaje, někdo pak pije i převařenou obyčejnou vodu z kohoutku. Podle odbornice se ale nemusíme bát ohřát ani oblíbenou minerálku, protože vyšší teploty ji nijak neznehodnotí ani nezmění chuť. Když ohřejeme přírodní minerální vodu, maximálně přijdeme o bublinky, protože se ztratí CO2, ale užitečné minerální látky nezmizí.

Všechny benefity minerálek zůstávají, zejména obsah zdraví prospěšných minerálních látek a původní přírodní složení prakticky v biokvalitě. Ohřátím minerálky tedy získáme kombinaci výhod teplého či horkého nápoje a zdroje důležitých minerálních látek.

Po alkoholu hrozí prochladnutí

V zimě často saháme i po horkých nápojích s alkoholem, jako je grog, horký punč nebo svařené víno, které zahřejí nejen svou teplotou. Ale pozor – po jejich konzumaci sice cítíme v těle teplo díky rozšiřování cév, to se však velice rychle vytrácí a lidé mají mylné pocity tepla, které vedou ke snadnějšímu prochladnutí. K tomu přispívají i méně bystré smysly, které jsou otupené alkoholem.

Jaké jsou jednotlivé teploty nápojů?
- mezi nejchladnější tekutiny, které obvykle pijeme, patří voda, nápoj s ledem nebo minerálka z lednice. Takové nápoje mají teplotu okolo 4 až 6 °C
- pokud si natočíme studenou, trochu odtočenou vodu z kohoutku, bude mít 12 až 16 °C
- nápoj pokojové teploty bude mít mezi 19 a 23 °C v závislosti na tom, jakou teplotu doma udržujeme
- teplý nápoj bude mít okolo 45 °C a horká voda či obecně horký nápoj okolo 55 až 60 °C, což je teplota, která se dá ještě pít, respektive usrkávat, aniž by se člověk opařil.