A i dnes většina odborníků alkohol při dietě naprosto nedoporučuje. Jenže buďme realisté. Jen málokdo se alkoholu dokáže zcela vzdát. Důležité je proto následující: především na začátku změny životního stylu alkohol vynechat úplně nebo alespoň velmi omezit. A poté, co na nový jídelníček a změnu stravovacích i pohybových návyků najedete, pít opravdu jen s mírou.

Soba nudle s hovězími nudličkami
JÍDELNÍČEK: Japonské soba nudle: jednoduchý oběd, který zasytí

Velmi také záleží na druhu alkoholu. Pokud někdo do sebe bude nalívat fernety, griotky nebo vaječné koňaky, tak to na hubnutí není dobré, stejně jako když bude popíjet whisky. Během hubnutí se hodí bílé suché víno s vodou, tedy vinný střik.

Podle odborníků jsou naprosto mimo také sladké drinky, které tvoří několik druhů destilátů a džusy či kolové nápoje. Dietáři by měli mít na paměti, že alkohol se započítává do denního příjmu kalorií, ale přitom neobsahuje takřka žádné prospěšné látky jako jsou bílkoviny, vitamíny, minerály a vláknina.

Historie omylů

Najdou se ale i takoví „odborníci“, kteří pití alkoholu vyloženě doporučovali jako cestu k vysněnému tělu. Svět v šedesátých letech minulého století obletěla dieta pojmenovaná Chlastající muž. Jednalo se o příjem nízkosacharidových potravin v kombinaci s konzumací tvrdého alkoholu. Tato dieta doporučovala dát si k večeři stejky a spláchnout je sklenkou martini.

Alkohol doprovází každé jídlo a není nijak omezen. Dieta byla součástí stejnojmenné knihy, kterou napsal Američan Robert Cameron a která stála jeden dolar. Během dvou let prodal dva miliony výtisků a kniha se stala trhákem. Odborníci efekt této diety nakonec označili za nezdravý.

Označování potravin má jasně definovaná pravidla a výrobci je musí dodržovat.
RADA: Čtěte potravinové obaly

Nejedná se o jedinou kontroverzní dietu, která mohla kromě případného snížení váhy vést k závislosti. Někteří lékaři v minulém století předepisovali na hubnutí kokain. Bohužel drogy obecně k hubnutí někteří lidé využívají stále, jedná se většinou právě o kokain nebo o metamfetamin. Rizika však samozřejmě převažují nad pozitivem toho, že se ručička na váze posunuje dolů.