Ten, kdo si nyní půjde v Česku k dealerovi nějaké značky pro nové osobní auto, musí počítat s výdajem nejméně 269 990 Kč. Právě tolik totiž stojí vůbec nejlevnější nabízený model na našem trhu. Je jím miniauto Hyundai i10. O zhruba dvě tisícovky pak je dražší vůz Mitsubishi Space Star a o přibližně pět tisíc pak Kia Picanto. To je po technické stránce sourozenec výše zmiňovaného Hyundai i10.

Na přesné cenovky těchto i dalších dvou desítek levných osobních vozů se můžete podívat do našeho fotografického přehledu.

Posledním, tedy čtvrtým automobilem, za který se platí méně než tři sta tisíc korun, je Dacia Sandero. Pomalu tedy přestává platit léta zavedený fakt, že produkty této rumunské automobilky jsou ty úplně nejlevnější. Nyní je tedy vystřídaly korejské, případně japonské modely.

Také v rozmezí 300 -  350 000 Kč není ještě nabídka nových aut prodávaných aktuálně v tuzemsku příliš široká. Při našem průzkumu ceníků jednotlivých automobilových značek jsme jich nalezli šest. Mezi nimi pak již jsou i tři vozy, které se s přimhouřením očí dají používat jako rodinný dopravní prostředek. K již zmiňované Dacii Sandero se přidává Hyundai i20 a Kia Rio.

Nejlevnějším novým osobním vozem, který se vyrábí na území České republiky, je vůz s logem značky Toyota. Malý crossover Aygo X má vstupní cenovku 327 900 Kč.

Při viditelnosti pod padesát metrů jsou už mlhovky nutností
V Německu s mlhovkami jen padesát a další „chytáky“ při zimních cestách

Ve druhé desítce se nacházejí automobily, za které prodejci vyžadují částky mezi 351 900 Kč a necelými 390 000 Kč.

Nejlevnější Škoda až na 15. pozici

Najdeme zde již třeba také jedno rodinné SUV (Dacii Duster) nebo klasický hatchback v kategorii vozů nižší střední třídy (Hyundai i30). Samozřejmě je tu rovněž nejlevnější model mladoboleslavské značky Škoda. Fabia teď v základní verzi stojí 369 900 Kč.

Posledním typem aut, který stojí méně než čtyři sta tisíc korun je v současnosti Toyota Yaris s cenovkou do 395 000 Kč. I tento vůz může mít jako místo svého zrodu uvedenou továrnu ve středočeském Kolíně.

Pohon všech kol montuje Škoda do sportovních i klasičtěji zaměřených Octavií
Chcete "čtyřkolku" v jiné karosérii než SUV? Našli jsme dvacítku nejlevnějších

Za již opravdu prostorné automobily musíte vynaložit částky přesahující čtyřsettisícovou hranici. Za 417 500 je k mání velkoprostorová Dacia Jogger a za 419 990 Kč Hyundai i30 kombi.

Také současné malé vozy již nabízejí širokou paletu bezpečnostních prvků. Na přehled asistenčních systémů v aktuální generaci Škody Fabia se můžete podívat zde:

Zdroj: Škoda-Auto