„Obžalovaný přišel v únoru letošního roku do restauračního zařízení vybavený nožem s téměř patnácticenti­metrovou čepelí. Byl pod vlivem alkoholu. Když potkal staršího muže, se kterým měl dříve spor, natlačil ho na zábradlí a opakovaně ho bodl do břicha a hrudníku. Pak odešel domů. Zraněný muž přežil jen díky včasnému zásahu lékařů," přednesla obžalobu státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

Posolda, který je kvůli paranoidní schizofrenii v invalidním důchodu, se soudu pokusil vysvětlit motivy své. „S poškozeným jsem měl už dříve konflikty. Nůž jsem měl schovaný v igelitové tašce na svoji obranu. V hospodě jsem si dal jedno pivo. Pak jsem poškozeného potkal na záchodě a vynadal jsem mu. On za mnou přiběhl do zadní místnosti a pokusil se mě napadnout. Bránil jsem se," vypověděl obžalovaný.

Na otázku proč bodl staršího muže opakovaně, odpověděl Posolda překvapivě. „Aby to stálo za to," řekl. Dodal, že svého protivníka chtěl zranit natolik, aby mu starší muž dal pokoj. „Nejsem doktor, abych věděl kolik ran člověku stačí. Chtěl jsem si to s ním vyřídit tím, že ho dostanu do špitálu. Nenapadlo mě, že bych ho mohl zabít," řekl obžalovaný.

Spor, který vše pravděpodobně zapříčinil, měl s důchodcem Posolda tři dny před činem ve stejné hospodě. „Požádal jsem ho, aby ztišil jukebox, na kterém si pouštěl písničky. On mě slovně napadl. Pak jsme se chytili navzájem za oblečení a chvíli jsme se přetahovali. Obžalovaný nakonec odešel. Já nevěděl, jak stroj ztišit, tak jsme ho vytáhl ze zásuvky. Když se Posolda po chvíli vrátil a všiml si toho, postěžoval si barmanovi," popsal konflikt poškozený. Dodal, že hned potom, co zjistil, že hlasitost stroje ovládá pouze obsluha baru, se Posoldovi omluvil.

Obžalovaný mluvil o dlouhodobém sporu se starším mužem. Sám si ale kromě konfliktu o hlasitosti hudby vzpomněl jen na to, že ho starší muž jednou držel pod krkem. To další výpovědi nepotvrdily.

Obhájkyně Posoldy Eva Habánová navrhla hodnotit čin místo pokusu o vraždu jako zabití. „Obžalovaný neustále uvádí, že se cítil ohrožen. Měl z poškozeného strach," řekla Habánová.

Soud se při rozhodování opřel hlavně o výpovědi znalkyň z oboru psychiatrie. Ty uvedly, že Posolda netrpí schizofrenií ani jinou duševní chorobou. Při činu byl jen mírně opilý. Mohl se ovládat a byl schopný rozpoznat, co jeho chování může způsobit.

Soudkyně Halina Černá proto nakonec rozhodla, že muž je vinný z pokusu o vraždu a poslala ho na čtrnáct let do věznice s ostrahou. „I malé dítě ví, co způsobí, když někoho silou bodne do oblasti hrudníku," uvedla soudkyně v odůvodnění rozsudku.

Posolda se na místě odvolal. Státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou.