Celý případ začal podle Zámečníka celkem nevinně už před několika měsíci. „Tito dva se vzájemně domluvili, že si občas zpestří kamarádství nějakou intimní záležitostí. Muž však po nějaké době pohrozil, že vztah a okolnosti prozradí na veřejnosti a začal ženu nutit k zasílání nahých fotografií,“ přiblížil začátky policejní mluvčí.

Mladá dívka se ale obávala prozrazení. „Na jeho naléhání erotické fotografie zaslala a myslela si, že tím to skončí a chtěla vztah ukončit. To se však přepočítala a kamarád ji opět začal nutit k tomu, aby mu zasílala další a další snímky,“ upozornil Zámečník.

Dívka se nakonec odhodlala toto vydírání oznámit policistům. „V dnešní době, kdy zejména mladí lidé, ale i děti školního věku posílají dobrovolně své erotické fotografie, policisté takových případů evidují a prověřují mnoho. A proto chceme apelovat, aby si při komunikaci na internetu co nejvíce chránili své soukromí,“ radí policejní mluvčí.

Bytový komplex Pastelky I v Hodoníně.
Prodej městských bytů se slevou vázne

Prvotním předpokladem je podle něj vyvarovat se toho, aby k podobné situaci mohlo dojít. „To znamená neposílat nikomu intimní fotografie, a to ani osobě, které důvěřujeme. Uplyne nějaká doba a z kamaráda se může stát darebák, který nás začne vydírat,“ uvedl Zámečník.

Zároveň upozornil na to, že je důležité nepřistupovat na podmínky toho, kdo vydírá. „Vydíraný musí překonat svůj stud a neprodleně vyhledat odbornou pomoc nebo případ oznámit policistům. K tomu je potřeba zálohovat veškerou komunikaci, včetně fotografií a všeho, co by mohlo policistům při vyšetřování pomoci,“ dodal mluvčí.

Ilustrační foto.
Zbil hudebníka. Za těžké ublížení na zdraví dostal sedm let