„Poslední týdny je těchto případů opravdu hodně. Nevíme, zda se tu odjinud například neobjevili lidé, kteří se na kola zaměřují," informoval hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Nejvíce zloději bicyklů řádí v Hodoníně a ve Veselí nad Moravou. Podle policistů však nemají oblíbené lokality, kde kradou. „Z jakých oblastí kola nejčastěji mizí, nejde s přesností říct. Například v Hodoníně nebyla žádná z krádeží v posledních dvou měsících na stejném místě. Dokonce ani ve stejné ulici," řekl policejní mluvčí.

Podle něj je případy velice těžké vyřešit. Většinou tak majitelé zpátky své dopravní prostředky nedostanou. „Celková objasněnost je zhruba kolem dvaceti procent. Nutno však podotknout, že ne vždy se v případě objasnění krádeže a dopadení pachatele podaří najít i odcizená kola," sdělil Zámečník a upozornil, že lidé mnohdy zlodějům práci velice usnadňují. „Ačkoliv to neustále opakujeme, lidé si kola nezamykají. Například u obchodu je nechají stát s tím, že se pro něj za chvíli vrátí. Taková však zmizí za pár vteřin," poznamenal mluvčí.

Stačí kleště

Podle odborníků ani zámek není stoprocentní ochranou. „Je fakt, že příležitost dělá zloděje. Když někdo jde a vidí nezamčené kolo, mnohdy využije příležitosti. Ovšem ten, kdo se na krádež připravil, má většinou u sebe malé kleště o velikosti zahradních nůžek. Těmi jde lanko do tloušťky šesti milimetrů poměrně snadno přeštípnout," řekl Jan Zámečník z prodejny kol v Hodoníně. Lidem proto doporučuje používat dražší, ale pevnější zámky. „Překonat jde každý. Ale jestli má silnější lanko, zloději jeho zničení zabere více času," upozornil Jan Zámečník.

O fungování zámků má však jasno muž z Hodonína, který už přišel o tři kola, i když je měl zabezpečená. „První mi ukradli ve městě, další u jedné z restaurací v centru a třetí přímo z kolárky na sídlišti. Všechna jsem měl přitom zamčená. Jednou jsem si zašel jen na kávu a z kola mi někdo vzal sedátko," prozradil padesátiletý muž, který si nepřál zveřejnit své jméno. Ten má nyní už čtvrté kolo. I o to ale skoro přišel. „Zloděje se mi podařilo vyrušit, takže utekl. Stihl ale zničit zámek," podotkl muž.

Bicykly měl dokonce zaregistrované u městské policie. Přesto zpátky nedostal ani jeden z nich. Hodonínští strážníci mají v databázi více než tři tisíce kol. „To je docela hodně. Jsou mnohem větší města, kde tolik kol zaevidovaných není," zhodnotil velitel hodonínských strážníků Jindřich Vašíček. I on přiznává, že ani registrace není stoprocentní zárukou návratu ukradeného dopravního prostředku. „I tak je to lepší, protože máme u sebe číslo i fotografii," dodal Vašíček.