Devětadvacetiletý Tomáš Ryba často vyráží na kolo. Kromě cest v okolí Vacenovic, kde žije, se vydává i do sousedních okresů. Nedávno jej například zaujala Vranovská přehrada na Znojemsku.

Jako pečlivý majitel kola se o svůj bicykl náležitě stará a chrání jej před zloději. Přes noc parkuje pod střechou. Kvůli zkušenostem známých si pozor dává i na cestách. „Kolo už ukradli těm, kteří je před hospodou nechali jen tak, ale i těm, kteří ho měli zamčené. Já je zamykám všude a sundávám z něj světla, blikačky, navigaci i tachometr. Prostě vše, co by mi mohl někdo vzít," řekl Ryba.

Někdy ale ani nejlepší zabezpečení neuchrání dopravní prostředek před nenechavci. Jen za prvních pět měsíců letošního roku na Hodonínsku strážci zákona řešili téměř osmdesát případů krádeží jízdních kol. „Často nese část viny majitel, když si bicykl řádně nezajistí proti krádeži a nechá ho někde pouze opřený. V některých případech nepomůže ani zámek nebo bezpečí domu, jak tomu bylo například ve Veselí nad Moravou. V Kollárově ulici zloděj ukradl kolo ze stojanu, a to i přesto, že bylo opatřené lankovým zámkem. Majitel vyčíslil škodu na více než osm tisíc korun," sdělil k poslednímu případu hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Právě ve Veselí místní strážníci už dvacet let nabízejí možnost nechat si kolo zaevidovat.

Podle tamního velitele Rostislava Praxe jí využilo už devět set dvacet pět lidí. Zájem mají mladí i penzisté s kolem za sto tisíc či třeba jen za pár korun. Na ceně totiž při registraci nezáleží, navíc je zdarma. „Kola nafotíme a zaznamenáme si jejich výrobní číslo. Díky evidenci se nám před měsícem podařilo odcizený bicykl najít. Bylo to přesně za týden od krádeže. Členové hlídky poznali kolo z fotografie, když na něm zloděj právě jel," přiblížil nedávný úspěch Prax. Jak dodal, strážníci ve Veselí kola kontrolují cíleně i při pochůzkách. „A také při kontrolách přestupků, jako je jízda po chodníku, která není ve městě povolená," poznamenal velitel strážníků. Majitelům kol podle něj pomáhá také hlídané parkoviště, které se nachází u místního vlakového a autobusového nádraží. „Je kryté a kola hlídají dvě kamery," doplnil Prax.

Veselí je podle Zámečníka místem, kde se kola ztrácejí nejčastěji. Druhým je Hodonín. Pozor si v letních měsících mají lidé ale dávat i jinde. Například při cestách na koupaliště. „Je možné předpokládat, že se kola ztrácejí tam, kde jsou snadno dostupná," upozornil Zámečník.