Podle Luďka Srubiana, který má střelnici v Hovoranech na Hodonínsku a zbraně také prodává, jich lidé vlastní čím dál častěji. „Největší nárůst počtu prodaných zbraní máme kvůli politice Evrospké unie. Lidé si nakupují zbraně proto, neboť mají strach, že si je později kvůli unijní směrnici koupit nebudou moci. Není to kvůli migrantům a strachu z nich, i když nemohu popřít, že i tento fakt ovlivnil vyšší prodej zbraní. Naši střelci dobře vědí, jaký máme demokratický, svobodný zákon o zbraních. Unijní předpisy se blíží k úrovni totalitního systému, při němž nelze legálně držet ani nůž či šroubovák,“ uvedl Srubian.

Jak dodal, na jeho střelnici chodí lidé nejvíce kvůli sportovní a rekreační střelbě.

Lékař. Ilustrační foto.
Pacienti jsou agresivní. Lékaři kvůli tomu dali výpověď, chtějí být víc chránění

Policie za poslední dva roky eviduje na jihu Moravy téměř třiadevadesát tisíc legálně držených zbraní. „Ty vlastní téměř třiatřicet tisíc lidí, kteří mají platný zbrojní průkaz. Před dvěma roky to bylo asi osmaosmdesát tisíc zbraní,“ vyčíslila policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Prodejce zbraní a myslivec Jindřich Limpauch z Nového Šaldorfu-Sedlešovic na Znojemsku tvrdí, že získat legálně zbraň jde v České republice stále jen po důkladném úředním a policejním prověření. „Třeba pistoli si může člověk koupit, jen pokud má vážný důvod. Ten se musí uvádět. Například když převáží hotové peníze nebo k osobní ochraně. To musí být napsané v nákupním povolení. Pokud má člověk loveckou zbraň, musí mít kromě zkoušek a povolovacího řízení ještě lovecký lístek,“ naznačil Limpauch.

Podle zkušeného prodejce zbraní se možnost legálního nákupu zbraní bude ještě zpřísňovat. „Ve středu jsem byl tři hodiny u policistů a mám informace, že se podmínky pro získání zbrojního průkazu patrně dále zpřísní. Mně osobně se prodej zbraní snížil, ale může způsobovat fakt, že sídlím na okraji města a nabízím jen lovecké zbraně. Ve městech se podle mých informací prodej zbraní naopak zvyšuje,“ dodal Limpauch.

Řidič linkového autobusu prorazil závory na železničním přejezdu.
Autobus s dětmi uvízl na přejezdu. Řidič prorazil závoru

Podle prodejce z brněnské společnosti Armorum se zbraně prodávají v určitých vlnách. „Je to taková zvláštní křivka. Když se objeví možný problém, že by se něco mohlo měnit v zákonech, jdou prodeje nahoru a pak se situace zase uklidní. Lidé mají obavy z Evropské unie, že si po omezeních nebudou moci další zbraně koupit,“ sdělil muž, který ve společnosti zbraně prodává a nepřál si zveřejnit své jméno. Jak dodal, ročně prodá asi stovku dlouhých palných zbraní a obdobné množství krátkých, mezi které patří i pistole.

Podle Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní bylo v celé České republice ke konci loňského roku celkem tři sta tisíc majitelů zbrojních průkazů. Nejvíce z nich vlastní průkazy skupiny E. Jde o lidi, kteří mohou držet zbraň k ochraně života, zdraví nebo majetku. Asi sto deset tisíc průkazů je skupiny C, kterou musí mít myslivci k loveckým účelům. Sto padesát tisíc zbrojních průkazů mají sportovní střelci.

Stovky lidí jen na Znojemsku mají zbrojí průkaz kvůli svému povolání. „Na Znojemsku a Moravskokrumlovsku je přes šest stovek držitelů zbrojních průkazů skupiny D. Tento zbrojní průkaz potřebují držitelé k výkonu zaměstnání nebo povolání. Jedná se například o strážníky městských policií nebo zaměstnance bezpečnostních agentur,“ sdělila již dříve mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.

V policejních poutech skončila osmice Jihomoravanů, kteří nejméně od jara vyráběli a prodávali pervitin.
Policie zadržela výrobce drog. Část z nich rovnou při výrobě pervitinu za milion